Gazdaság

Iszonyból viszony? - A Fidesz és a Hit Gyülekezete

/ 2011.05.26., csütörtök 14:37 /

Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt a Hit Gyülekezetéhez kötődő Vidám Szimfonikusok koncertjének fővédnöke; Kósa Lajos, Debrecen jobboldali vezetője nyitja meg az egyház helyi iskoláját; a kormánypárti Lázár János irányította Hódmezővásárhely ingyen ad ingatlant Németh Sándoréknak. Három példa a közelmúltból arra, mennyit változott a világ a kilencvenes évek óta, amikor a jobboldalon még közveszélyes szektának tekintették a Hit Gyülekezetét.

Miközben húsz éve még sokan destruktív szektának tartották a Németh Sándor vezette egyházat, ma bal- és szélsőjobboldali vádak szerint - a tulajdonukban álló ATV-t is érintő - paktumot kötöttek a Fidesszel. Ennek lényege: a baloldali csatornát pacifikálják, illetve „őfelsége ellenzékeként" működtetik, cserébe pedig a kormánytól megkapják a történelmi egyházi jelzőt.

Minderre alapozva a hetekben a Jobbik a Fidesz házi szektájának kiáltotta ki a "cionista bizniszgyülekezetet", és az egyházról 1999-ben Fesz van címmel botránykönyvet író Bartus László is a kormány és Németh Sándorék összeborulását vizionálja.

Mint megtudtuk: erről nincs szó, de például Gera Zoltán labdarúgó személye - azon túl, hogy a gyülekezet legjobb arcát mutatja a nyilvánosság felé - "jószolgálati nagykövetként" is értelmezhető az egyház és a Fidesz között. A focista ugyanis bensőséges barátságot ápol Orbán Viktorral; fontosabb meccseire jegyet küld neki, a miniszterelnök pedig tavaly személyesen járt közbe, hogy a csatár ismét szerepeljen a válogatottban.

A Heti Válasz megvizsgálta, hogy mi igaz a vádakból, és kiderítette: a gyülekezet, minden igyekezete ellenére, nem fogja megkapni a történelmi egyházi jelzőt - merthogy, a korábbi jogszabály-tervezet ellenére, feltehetőleg nem is lesz ilyen kategória. Ezzel együtt kormányzati informátorunk úgy summázza a Fidesz és a Hit Gyülekezete kapcsolatát: a most formálódó törvény afféle „megnemtámadási szerződés" a két fél között, ám kapcsolatukra igaz a bibliai mondás is, miszerint „aki nincs ellenünk, az velünk van". A kormányzó párt és a gyülekezet viszonyának további részleteiről a Heti Válasz legfrissebb számában olvashat!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.