valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Itt az új vizitdíj: 1000 forintot kérnek a betegtől, mégpedig jogszerűen

/ 2014.09.11., csütörtök 12:17 /

Ezer forintos „adminisztrációs díjat” fizettetnek a hatvani kórházban azokkal a betegekkel, akik nem a kórház körzetébe tartoznak. Ez háromszorosa a korábbi vizitdíjnak, és úgy néz ki, hogy jogszerű.

Amennyire a forráshiányos kórházakat ismerjük, ha ezer forintra le lehet húzni a területen kívüli betegeket, akkor ez a modell járványszerűen elterjedhet. A Medical Tribune című orvosi lap a szoljon.hu információjára hivatkozva közli, hogy a jászsági beteget a háziorvosa a hatvani kórházba utalta be, ahol ezer forintos térítési díjat kellett fizetnie. A kórház arra hivatkozott, hogy a beteg választhat területen kívüli kórházat, és a háziorvos be is utalhatja oda, de a fogadó intézménynek ettől pluszkiadása keletkezik. A hatvani kórház esetén a pluszkiadások már olyan mértékűvé váltak, amit már nem tudnak kigazdálkodni a működésre kapott finanszírozásból. Ezek pedig adminisztrációs jellegűek, ezért augusztus elsejétől egyszeri adminisztrációs díjat vezetnek be.

 Hurrá.

 Eddig azt hittük, hogy a kórháznak és szakrendelőnek inkább bevétele keletkezik a beteg után, elvégre az egészségbiztosítónak olyan mindegy ki hol lakik, fizet az ellátásért.

Meg azt is, hogy egy kórháznak megéri minél jobb minőségű szolgáltatást nyújtani, mert akkor több beteg választja, nő a bevétele. Most kiderült, hogy nem. Vagy igen, csak másként, mert külön pénzt szed érte.

Ráadásul az egész törvényesnek látszik, mert a kötelező egészségbiztosításról szóló törvény 24/A paragrafusát rá lehet húzni erre a helyzetre.

„A biztosított kiegészítő térítési díj mellett jogosult

a)        saját kezdeményezésére az ellátás 19. § (1) bekezdésében foglaltaktól - többletköltséget okozó - eltérő tartalommal történő igénybevételére”. Legalábbis 2011 január elseje óta, mióta a törvényt módosították. S íme a 19. § (1) paragrafus is: „Az egészségügyi ellátás keretében a biztosított a kezelőorvos által gyógyító céllal rendelt, az egészségbiztosításért felelős miniszter által az adott ellátásra meghatározott finanszírozási eljárási rend, valamint a vizsgálati és terápiás eljárási rend szerinti szolgáltatásokra jogosult. Ha a biztosított állapota és a gyógyítás szempontjai azt szükségessé teszik, a kezelőorvos a finanszírozási eljárási rendben, valamint a vizsgálati és terápiás eljárási rendben foglaltaktól eltérhet. Az egészségügyi szolgáltató a biztosított kérésére a 23/A. § a) pontjának figyelembevételével térhet el a finanszírozási eljárási rendben, illetve a vizsgálati és terápiás eljárási rendben foglaltaktól.”)

 

Hogyan tovább? Jön normál betegek és a vendégbetegek korszaka?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.