Gazdaság

Itt van a várva-várt lézerberendezés!

/ 2014.02.12., szerda 06:00 /

A csúcsminőségű lézerberendezés tudását úgy kell elképzelni, mint egy olyan turmix termékcsaládot, amellyel egyaránt tudsz rántottát sütni, gyümölcsturmixot készíteni és kávét főzni, vagy egy kompett, sokfogásos ünnepi vacsorát készíteni.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően Európában azon kevesek egyike lettünk, akiknek sikerült szert tennie a lézertechnológia egyik csúcs berendezésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a magyar lézertechnológiai egyik meghatározó szereplőjének szakmai támogatásával a tatabányai Edutus Főiskola pályázott és nyert abban a projektben, amely által a tatabányai főiskolán felépítésre kerülhetett a speciális fejlesztői-kutatói lézerberendezés. Skultéty Tamás, a Kft. ügyvezetője azt reméli, hogy óriási lehetőségeket tudnak kiaknázni az élet minden területén jelenlévő lézertechnológia itthoni használatával.


- Miért épp a lézer felé tettek akkora lépést, hogy Magyarországra kerülhetett ez az értékes berendezés?

- Azzal, hogy a kormányzat az autóipart és az autóipart kiszolgáló iparágakat behívja Magyarországra, rettentően nagyot nőtt az ipari kapacitása ezeknek a területeknek. A mi kutatási feladataink és árbevételünk is növekszik általa, mert ebből az autóipari szektorból számtalan vállalkozással sikerült új K+F szerződést kötnünk . Teljesen tudatos fejlesztés volt tehát, hogy a Magyarország GDP-jét is meghatározó területen erősítsünk. Emellett van humánpolitikai és a gépparkot erősítő vonzata is a dolognak, valamint az, hogy hogyan lehet legmagasabb szinten megtartani a piacunkat.

- Ezzel a ma elérhető legmagasabb szinten működő, csúcsminőségű berendezéssel biztos menni fog.

- Nem csak a legmagasabb szintű, de ráadásul a konfigurációja annyira egyedi, hogy nincs még egy ilyen nem csak Magyarországon, de a térségben sem. Ipari-lézerből sokat találni, de a mi gépünket úgy kell elképzelni, mint egy olyan turmix termékcsaládot, amellyel egyaránt tudsz rántottát sütni, gyümölcsturmixot készíteni és kávét főzni. Olyan K+F projektekre alkalmas a gép, hogy a beállításától kezdve az energia kibocsátásáig minden a legszélesebb spektrumban tud működni. Több mint fél év szakmai előkészítést igényelt kitalálnunk, hogy milyen konfigurációt akarunk. Úgy is mondhatnám, hogy kockánként raktuk össze, mire van szükségünk. Így lett alkalmas a berendezés a legkülönfélébb termékfejlesztési feladatok ellátására, prototípusfejlesztések támogatására.

- Kik fejlesztették ki ezt a berendezést?


- A német TRUMF cég, amely a világ egyik legerősebb, minőségében legjobb ipari lézer géppark kínálattal rendelkezik. A cégünknek vannak más, a TRUMF-tól származó gépei, így jól tudjuk, hogy mire képesek. A TRUMF-tól egyébként jelezték, hogy sok külföldi céget hozzánk fognak tanácsolni majd, hogy a gyakorlatban is lássák, mire képes a készülék, márpedig ez még országmarketingnek sem rossz. Egyébként a cégünk egyik legnagyobb külföldi partnere a hozzánk hasonlóanalkalmazott kutatással foglalkozó német Fraunhofer Intézet, nekik több német nagyvárosban van lézertechnológiai központjuk.

Fotógalériáért kattintson a képre!
- Tavaly nyáron úgy nyilatkozott, hogy a Kft. kutatócsapata egyszerre tud ipari és kutató mérnöki munkát végezni, ami problémamegoldásnál és az újításnál egyaránt fontos, és ez az alapja annak a kutatási kapacitásnak, ami termékfejlesztésbe torkollhat. India és Kína felől eddig is nagy volt az érdeklődés az önök fejlesztései iránt. Most jön a világpiac?

- Az indiaiak és a kínaiak hatalmas ipari fejlődésen mentek át, az alkalmazott kutatás területét is beleértve, és nem restek tanulni másoktól. Minket azért kerestek meg, mert úgy látták, hogy jó az unikális szaktudásunk, és érdemes velünk közös projektekbe fogni. A lézerberendezés adta lehetőségeket kihasználva semmiképpen sem kizárólag magyar piacra történnek majd a kutatások, fejlesztések. Annak, hogy hazai multinacionális cégektől, vagy külföldről fognak-e jönni a megkeresések, nincs nagy jelentősége, hisz számunkra ugyanazokat a kérdéseket kell feltenni és a válaszokat megtalálni rá. Mivel a gép hihetetlenül összetett tudású, és nem csak általános hanem szakmai marketinget is mögé rakunk, én azt várom, hogy ugyanúgy 100 százalékban fog működni, mint a többi berendezésünk. Nem más kutatók, fejlesztők kenyerét fogjuk elvenni vele, hanem hiánypótló újdonságról van szó, egy teljesen új fejezetet nyitva az itthoni lézertechnológiában. Mielőtt az Edutus Főiskolával közösen belevágtunk a projektbe, komoly K+F felmérést végeztünk arról, hogy hány és hány területen tudjuk majd használni a gépet.

- Vagyis az Edutus Főiskolán tanulók nem akármilyen tudásra tesznek majd szert.


- Végre egy csúcsminőségű gépen folyik majd az oktatás, és egy-két éven belül olyan ipari lézerrel foglalkozó mérnökök kerülnek ki az intézményből, akik a lehető legmagasabb fokon fogják végezni a munkájukat, amelyre óriási igény van a nagyipari cégektől. Az Edutus Főiskola adta be a pályázatot, mi pedig társultunk az elképzeléseikhez. Oktatás, kutatás, fejlesztés - három terület lesz meg egyszerre.

- Kutatási területén elsősorban mire használják majd?


- A nagysebességű lézersugaras vágási technológiák fejlesztésére. Négy olyan, most is futó pályázatunk van, amelynek bizonyos részfeladatit már Tatabányán fogjuk elvégezni, illetve a tavaly decemberben megnyílt Horizont pályázat által négy-öt nemzetközi kutatási projektben akarunk részt venni. Az előkészítő tárgyalások már tartanak, s a cél az, hogy külföldi cégeknek mi legyünk a magyar partnerei egy-két saját alapötlettel. A második félévben, amikor új magyar pályázatokra lesz lehetőség, itthoni egyetemekkel és nagyvállalatokkal akarunk újabb közös pályázatokat beadni.

- Hol a lézer helye a világban?


- Ha azt mondjuk „lézer", azt mondjuk „ember". A lézernek számtalan önállóan fejlődő ága van nem csak ipari, hanem humán területen is. A lézer a legnagyobb mértékben használt technológia, és olyan alapvető dolgokat végez el ipari szinten, hogy ma már a modern gépipar nem tudna létezni nélküle. Mondhatjuk úgy is, hogy a lézer mára a legnagyobb „core business"-é vált.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.