Gazdaság

Itt van a várva-várt lézerberendezés!

/ 2014.02.12., szerda 06:00 /

A csúcsminőségű lézerberendezés tudását úgy kell elképzelni, mint egy olyan turmix termékcsaládot, amellyel egyaránt tudsz rántottát sütni, gyümölcsturmixot készíteni és kávét főzni, vagy egy kompett, sokfogásos ünnepi vacsorát készíteni.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően Európában azon kevesek egyike lettünk, akiknek sikerült szert tennie a lézertechnológia egyik csúcs berendezésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a magyar lézertechnológiai egyik meghatározó szereplőjének szakmai támogatásával a tatabányai Edutus Főiskola pályázott és nyert abban a projektben, amely által a tatabányai főiskolán felépítésre kerülhetett a speciális fejlesztői-kutatói lézerberendezés. Skultéty Tamás, a Kft. ügyvezetője azt reméli, hogy óriási lehetőségeket tudnak kiaknázni az élet minden területén jelenlévő lézertechnológia itthoni használatával.


- Miért épp a lézer felé tettek akkora lépést, hogy Magyarországra kerülhetett ez az értékes berendezés?

- Azzal, hogy a kormányzat az autóipart és az autóipart kiszolgáló iparágakat behívja Magyarországra, rettentően nagyot nőtt az ipari kapacitása ezeknek a területeknek. A mi kutatási feladataink és árbevételünk is növekszik általa, mert ebből az autóipari szektorból számtalan vállalkozással sikerült új K+F szerződést kötnünk . Teljesen tudatos fejlesztés volt tehát, hogy a Magyarország GDP-jét is meghatározó területen erősítsünk. Emellett van humánpolitikai és a gépparkot erősítő vonzata is a dolognak, valamint az, hogy hogyan lehet legmagasabb szinten megtartani a piacunkat.

- Ezzel a ma elérhető legmagasabb szinten működő, csúcsminőségű berendezéssel biztos menni fog.

- Nem csak a legmagasabb szintű, de ráadásul a konfigurációja annyira egyedi, hogy nincs még egy ilyen nem csak Magyarországon, de a térségben sem. Ipari-lézerből sokat találni, de a mi gépünket úgy kell elképzelni, mint egy olyan turmix termékcsaládot, amellyel egyaránt tudsz rántottát sütni, gyümölcsturmixot készíteni és kávét főzni. Olyan K+F projektekre alkalmas a gép, hogy a beállításától kezdve az energia kibocsátásáig minden a legszélesebb spektrumban tud működni. Több mint fél év szakmai előkészítést igényelt kitalálnunk, hogy milyen konfigurációt akarunk. Úgy is mondhatnám, hogy kockánként raktuk össze, mire van szükségünk. Így lett alkalmas a berendezés a legkülönfélébb termékfejlesztési feladatok ellátására, prototípusfejlesztések támogatására.

- Kik fejlesztették ki ezt a berendezést?


- A német TRUMF cég, amely a világ egyik legerősebb, minőségében legjobb ipari lézer géppark kínálattal rendelkezik. A cégünknek vannak más, a TRUMF-tól származó gépei, így jól tudjuk, hogy mire képesek. A TRUMF-tól egyébként jelezték, hogy sok külföldi céget hozzánk fognak tanácsolni majd, hogy a gyakorlatban is lássák, mire képes a készülék, márpedig ez még országmarketingnek sem rossz. Egyébként a cégünk egyik legnagyobb külföldi partnere a hozzánk hasonlóanalkalmazott kutatással foglalkozó német Fraunhofer Intézet, nekik több német nagyvárosban van lézertechnológiai központjuk.

Fotógalériáért kattintson a képre!
- Tavaly nyáron úgy nyilatkozott, hogy a Kft. kutatócsapata egyszerre tud ipari és kutató mérnöki munkát végezni, ami problémamegoldásnál és az újításnál egyaránt fontos, és ez az alapja annak a kutatási kapacitásnak, ami termékfejlesztésbe torkollhat. India és Kína felől eddig is nagy volt az érdeklődés az önök fejlesztései iránt. Most jön a világpiac?

- Az indiaiak és a kínaiak hatalmas ipari fejlődésen mentek át, az alkalmazott kutatás területét is beleértve, és nem restek tanulni másoktól. Minket azért kerestek meg, mert úgy látták, hogy jó az unikális szaktudásunk, és érdemes velünk közös projektekbe fogni. A lézerberendezés adta lehetőségeket kihasználva semmiképpen sem kizárólag magyar piacra történnek majd a kutatások, fejlesztések. Annak, hogy hazai multinacionális cégektől, vagy külföldről fognak-e jönni a megkeresések, nincs nagy jelentősége, hisz számunkra ugyanazokat a kérdéseket kell feltenni és a válaszokat megtalálni rá. Mivel a gép hihetetlenül összetett tudású, és nem csak általános hanem szakmai marketinget is mögé rakunk, én azt várom, hogy ugyanúgy 100 százalékban fog működni, mint a többi berendezésünk. Nem más kutatók, fejlesztők kenyerét fogjuk elvenni vele, hanem hiánypótló újdonságról van szó, egy teljesen új fejezetet nyitva az itthoni lézertechnológiában. Mielőtt az Edutus Főiskolával közösen belevágtunk a projektbe, komoly K+F felmérést végeztünk arról, hogy hány és hány területen tudjuk majd használni a gépet.

- Vagyis az Edutus Főiskolán tanulók nem akármilyen tudásra tesznek majd szert.


- Végre egy csúcsminőségű gépen folyik majd az oktatás, és egy-két éven belül olyan ipari lézerrel foglalkozó mérnökök kerülnek ki az intézményből, akik a lehető legmagasabb fokon fogják végezni a munkájukat, amelyre óriási igény van a nagyipari cégektől. Az Edutus Főiskola adta be a pályázatot, mi pedig társultunk az elképzeléseikhez. Oktatás, kutatás, fejlesztés - három terület lesz meg egyszerre.

- Kutatási területén elsősorban mire használják majd?


- A nagysebességű lézersugaras vágási technológiák fejlesztésére. Négy olyan, most is futó pályázatunk van, amelynek bizonyos részfeladatit már Tatabányán fogjuk elvégezni, illetve a tavaly decemberben megnyílt Horizont pályázat által négy-öt nemzetközi kutatási projektben akarunk részt venni. Az előkészítő tárgyalások már tartanak, s a cél az, hogy külföldi cégeknek mi legyünk a magyar partnerei egy-két saját alapötlettel. A második félévben, amikor új magyar pályázatokra lesz lehetőség, itthoni egyetemekkel és nagyvállalatokkal akarunk újabb közös pályázatokat beadni.

- Hol a lézer helye a világban?


- Ha azt mondjuk „lézer", azt mondjuk „ember". A lézernek számtalan önállóan fejlődő ága van nem csak ipari, hanem humán területen is. A lézer a legnagyobb mértékben használt technológia, és olyan alapvető dolgokat végez el ipari szinten, hogy ma már a modern gépipar nem tudna létezni nélküle. Mondhatjuk úgy is, hogy a lézer mára a legnagyobb „core business"-é vált.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.