valasz.hu/uzlet/50-ezres-nyugdij-tobb-mint-2-millio-magyarnak-itt-a-veszforgatokonyv-114519

http://valasz.hu/uzlet/50-ezres-nyugdij-tobb-mint-2-millio-magyarnak-itt-a-veszforgatokonyv-114519

Gazdaság

Ítélet van, bizonyíték nincs a Sanader–Mol-ügyben

/ 2012.11.28., szerda 11:41 /
Ítélet van, bizonyíték nincs a Sanader–Mol-ügyben

Egy orosz olajbáró átutalt ötmillió eurót egy horvát oligarchának. A Mol megvesztegette Ivo Sanader exminiszterelnököt. A zágrábi bíróság múlt heti ítélete szerint az előbbi mondat ugyanazt jelenti, mint az utóbbi. A holnap utcára kerülő Heti Válaszban ízekre szedjük a „bizonyítékokat".

Az idei november örömünneppé vált Zágrábban: 16-án hazatérhetett a háborús bűnök miatt első fokon még 24 évnyi szabadságvesztésre ítélt Ante Gotovina, majd 20-án börtönt kapott az az Ivo Sanader, aki kormányfőként lehetővé tette a tábornok „meghurcolását". (A hágai törvényszékkel való együttműködést valójában az Európai Unió írta elő a közösséghez csatlakozni óhajtó balkáni ország számára.)

Sanadert azonban nem a Gotovina-ügy miatt akarta likvidálni a horvát politikai elit és a hatalommal összeépült ipari bárói kar. A fő „bűnt" azzal követte el a volt miniszterelnök, hogy 2010 januárjában bejelentette: visszatérne az aktuális államfőválasztáson épp leszerepelt Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) élére. Az ügyészség azonnal lépett: vizsgálni kezdte a Sanader ciklusára eső korrupciógyanús ügyeket. Két éve decemberben már őrizetbe is vették az egykori kormányfőnek - állami megbízásokért cserébe - golyóálló BMW-t biztosító vegyipari mágnást, Robert Ježićet. Ugyanő négy hónapra rá szabadon kisétálhatott a börtönből, mivel - vélhetően vádalku keretében - előadta a Mol vesztegetési történetét. (Ježić azt állította: az ő svájci érdekeltségéhez futottak be a Sanadernek címzett eurómilliók.)

Az állítólagos kenőpénz útja igazán különös. Bár Robert Ježić a nyomozati szakban leszögezte, az ötmillió eurós összeg a Mol két ciprusi leányától érkezett, a bíróság előtt már csak odáig ment: a körülmények összjátéka mondatta vele, hogy a Hernádi-féle vállalat lehetett a feladó. Miként a csütörtökön megjelenő Heti Válaszból kiderül: Ježić alapvallomását egyetlen tárgyi bizonyíték sem támasztja alá, mindössze saját svájci cégmegbízottja állított az ügyészeknek hasonlót, ő viszont nem volt hajlandó megjelenni tanúként a bíróságon - vagyis „mesterségesen" kikerülte Sanader védőinek kellemetlenkedő kérdéseit. Két tanú is akadt ugyanakkor, aki teljes vértezetben tagadta, hogy az ötmillió euró a Mol pénze lett volna. A 17. leggazdagabb orosz, a Kremllel 2007 és 2009 között haragban álló Mihail Gucerijev sajátjának ismerte el a két ciprusi társaságot, de az üzletember közép-kelet-európai vezérképviselője, Fazakas Imre sem vallott mást. Sőt, szerződések is igazolják, hogy a Gucerijev-cégek egy olajprojektben való részvétel reményében fizettek eurómilliókat Ježićnek.

Az igazságszolgáltatók koncepciójába persze nem illett bele, hogy írásos nyoma is van a Gucerijev-Ježić-együttműködésnek - szemben a Mol-Sanader-kapcsolattal -, így az eljáró bíró önkényesen fiktívnek minősítette a fenti szerződéseket. Az sem hatotta meg az ítélkezőt, hogy a ciprusi milliókból Ježić egyszerűen tőkét emelt saját a vállalkozásaiban, azaz a korábbi horvát kormányfőhöz nem jutott el semmiféle kenőpénz. A bíróság végül ama sovány igazság alapján látta bizonyítottnak a korrupciót, hogy Gucerijevnek - másutt a világban - van élő üzleti kapcsolata a Mollal.

Részletek a csütörtöki Heti Válaszban! Aktuális lapszámunk november 29-től digitális formában is elérhető a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.