Gazdaság

Munkahelyek tízezreit ígérnék a családi vállalkozások

/ 2011.03.26., szombat 07:09 /

Adó-és járulékmentességért cserébe akár százezer munkahely megteremtését is vállalná egy éven belül a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület.

A kormánnyal egyeztetne új, gazdaságélénkítő programjáról a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H), amelyben az általuk elképzelt munkahely teremtési tervüket ismertetnék a lehetséges együttműködés szándékával.

A kizárólag magyar tulajdonú családi vállaklozások által alapított egyesület „Bölcsőprogram" névre keresztelt javaslata szerint amennyiben az új munkahelyek teremtését a kormány tb járulék-, és adó menetességgel támogatná, a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig. „A 18-65 közötti munkaképes lakosság minél aktívabb bevonása az értéktermelésbe kiemelt feladata a következő időszaknak, ezért a foglalkoztatottság szintjének emeléséhez a magyar GDP mintegy harmadát családi tulajdonú magyar vállalkozásoknak is hozzá kell járulnia" - hangsúlyozza Rudas László, az egyesület elnöke.

A munkahelyteremtő projekt, ha megvalósul, az FBN-H szerint összességében több tízezer, vagy akár százezer munkahely megteremtését tenné lehetővé, amely szívóhatásával több tízezer munkanélkülit, illetve jövedelem nélküli státusban lévő potenciális munkavállalót vonna be a munkaerőpiacra.

Az elnök a Heti Válasz Online-nak elmondta: javaslatuk újdonsága abban rejlik, hogy nem a korábbi munkahelyteremtő támogatások szellemében kívánnak segítséget kérni az államtól, mivel a munkahely létrehozásának költségét magukra vállalnák a vállalkozások. „Egy-egy új munkahely, ezzel együtt álláshely megteremtése akár több millió forintos beruházást is jelenthet, teremtse azt akár multinacionális cég, akár az állam, akár egy vállalkozás." - magyarázza Rudas László. Viszont a tb járulék- és adómentességet nemcsak a speciális helyzetben lévők munkahelyteremtésére kérnék, hanem minden újonnan megteremtett állásban dolgozó után - legalább három évig.

„Egy ilyen programnak másik jelentős gazdaságfehérítő hatása is lenne, hiszen azok a jövedelmek, amelyek a szürkegazdaságban áramlanak, automatikusan kitisztulnának" - tette hozzá az elnök.

Az egyesület úgy látja, ha nincs járulékos költségvonzata, akkor mindenki tisztességesen elszámolná a költségei között azt a munkaerőköltséget, amellyel a gazdálkodását átláthatóvá teszi, és amellyel elkerüli, hogy másutt leadózott jövedelmét pumpálja vissza a feketegazdaságba. További hozadék, hogy az így megnövekedett munkaerőtömeg által megkeresett pénz bekerülne a fogyasztásba.

A javaslattal kapcsolatban az egyesület tanácsadó cégek és az együttműködő társszervezeteik bevonásával végzett számításai szerint, ha a programnak 10 százalék fölötti a munkanélkülieket felszívó hatása - azaz minden tíz, a Bölcsőprogramban létrehozott új munkahely legalább egy korábbi munkanélkülit képes újra visszaemelni a dolgozók sorába -, akkor a költségvetés számára az egyenleg pozitív lesz. Magyarán az elengedett, és ezért be nem folyt járulékok összegénél nagyobb lenne az az összeg, melyet a munkanélküli és egyéb ellátások megspórolásán és az elköltött fizetés utáni áfa-növekményen az állam bevételként ír jóvá.

Mindemellett az egyesület a program végrehajtása során a teljes átláthatóságot támogatja. Így a családi vállalkozások előző három évének statisztikai létszámát tekintenék alapnak. A tulajdonosi átfedések esetén pedig azzal zárnák be azt a kiskaput, hogy valaki az egyik érdekeltségéből elbocsátott munkaerőt vegye fel a kedvezmény igénybevételével a másik cégébe, hogy a vállalatokat konszolidált szemlélettel vennék figyelembe.

„Az értékelés pedig a következő gazdasági év statisztikai létszámának megállapításakor történne, s az a vállalkozó, aki az előző évben jogalap nélkül, tehát a statisztikai létszámának növelése nélkül vette igénybe többletmunkahelynek járó tb járulékmentességet, az a jegybanki alapkamattal növelt nagysággal köteles a költségvetésnek a jogosulatlanul felvett kedvezményeket visszafizetni." - magyarázza a keretrendszert Rudas László. „A munkahelyteremtés az a terület, ahol a stabilan működő magyar családi cégek a közvélekedéssel szemben legalább annyit tudnának tenni a magyar gazdaságért, mint a hatalmas multinacionális vállalatok." - véli az egyesület elnöke.

Mint Rudas László elmondta: egyelőre csak informálisan tárgyaltak a Bölcsőprogramról államtitkári szinten, s azok tapasztalataiból nem szeretne messzemenő következtetést levonni. „Ezeknek a tisztviselőknek egyik szemükkel mindig a költségvetés egyensúlyát kell figyelniük, s azt érintő terveket mindig kétkedéssel fogadnak" - fogalmazott az elnök. A programmal kapcsolatban azonban már részletes számításokat végzett az Adótanácsadók Országos Szövetségének vezetősége, amelynek eredményeit a szervezet április elején tartandó nemzetközi konferenciáján tárják majd a nyilvánosság elé, s ismertetik meg a rendezvényen részt vevő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.