Gazdaság

Munkahelyek tízezreit ígérnék a családi vállalkozások

/ 2011.03.26., szombat 07:09 /

Adó-és járulékmentességért cserébe akár százezer munkahely megteremtését is vállalná egy éven belül a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület.

A kormánnyal egyeztetne új, gazdaságélénkítő programjáról a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H), amelyben az általuk elképzelt munkahely teremtési tervüket ismertetnék a lehetséges együttműködés szándékával.

A kizárólag magyar tulajdonú családi vállaklozások által alapított egyesület „Bölcsőprogram" névre keresztelt javaslata szerint amennyiben az új munkahelyek teremtését a kormány tb járulék-, és adó menetességgel támogatná, a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig. „A 18-65 közötti munkaképes lakosság minél aktívabb bevonása az értéktermelésbe kiemelt feladata a következő időszaknak, ezért a foglalkoztatottság szintjének emeléséhez a magyar GDP mintegy harmadát családi tulajdonú magyar vállalkozásoknak is hozzá kell járulnia" - hangsúlyozza Rudas László, az egyesület elnöke.

A munkahelyteremtő projekt, ha megvalósul, az FBN-H szerint összességében több tízezer, vagy akár százezer munkahely megteremtését tenné lehetővé, amely szívóhatásával több tízezer munkanélkülit, illetve jövedelem nélküli státusban lévő potenciális munkavállalót vonna be a munkaerőpiacra.

Az elnök a Heti Válasz Online-nak elmondta: javaslatuk újdonsága abban rejlik, hogy nem a korábbi munkahelyteremtő támogatások szellemében kívánnak segítséget kérni az államtól, mivel a munkahely létrehozásának költségét magukra vállalnák a vállalkozások. „Egy-egy új munkahely, ezzel együtt álláshely megteremtése akár több millió forintos beruházást is jelenthet, teremtse azt akár multinacionális cég, akár az állam, akár egy vállalkozás." - magyarázza Rudas László. Viszont a tb járulék- és adómentességet nemcsak a speciális helyzetben lévők munkahelyteremtésére kérnék, hanem minden újonnan megteremtett állásban dolgozó után - legalább három évig.

„Egy ilyen programnak másik jelentős gazdaságfehérítő hatása is lenne, hiszen azok a jövedelmek, amelyek a szürkegazdaságban áramlanak, automatikusan kitisztulnának" - tette hozzá az elnök.

Az egyesület úgy látja, ha nincs járulékos költségvonzata, akkor mindenki tisztességesen elszámolná a költségei között azt a munkaerőköltséget, amellyel a gazdálkodását átláthatóvá teszi, és amellyel elkerüli, hogy másutt leadózott jövedelmét pumpálja vissza a feketegazdaságba. További hozadék, hogy az így megnövekedett munkaerőtömeg által megkeresett pénz bekerülne a fogyasztásba.

A javaslattal kapcsolatban az egyesület tanácsadó cégek és az együttműködő társszervezeteik bevonásával végzett számításai szerint, ha a programnak 10 százalék fölötti a munkanélkülieket felszívó hatása - azaz minden tíz, a Bölcsőprogramban létrehozott új munkahely legalább egy korábbi munkanélkülit képes újra visszaemelni a dolgozók sorába -, akkor a költségvetés számára az egyenleg pozitív lesz. Magyarán az elengedett, és ezért be nem folyt járulékok összegénél nagyobb lenne az az összeg, melyet a munkanélküli és egyéb ellátások megspórolásán és az elköltött fizetés utáni áfa-növekményen az állam bevételként ír jóvá.

Mindemellett az egyesület a program végrehajtása során a teljes átláthatóságot támogatja. Így a családi vállalkozások előző három évének statisztikai létszámát tekintenék alapnak. A tulajdonosi átfedések esetén pedig azzal zárnák be azt a kiskaput, hogy valaki az egyik érdekeltségéből elbocsátott munkaerőt vegye fel a kedvezmény igénybevételével a másik cégébe, hogy a vállalatokat konszolidált szemlélettel vennék figyelembe.

„Az értékelés pedig a következő gazdasági év statisztikai létszámának megállapításakor történne, s az a vállalkozó, aki az előző évben jogalap nélkül, tehát a statisztikai létszámának növelése nélkül vette igénybe többletmunkahelynek járó tb járulékmentességet, az a jegybanki alapkamattal növelt nagysággal köteles a költségvetésnek a jogosulatlanul felvett kedvezményeket visszafizetni." - magyarázza a keretrendszert Rudas László. „A munkahelyteremtés az a terület, ahol a stabilan működő magyar családi cégek a közvélekedéssel szemben legalább annyit tudnának tenni a magyar gazdaságért, mint a hatalmas multinacionális vállalatok." - véli az egyesület elnöke.

Mint Rudas László elmondta: egyelőre csak informálisan tárgyaltak a Bölcsőprogramról államtitkári szinten, s azok tapasztalataiból nem szeretne messzemenő következtetést levonni. „Ezeknek a tisztviselőknek egyik szemükkel mindig a költségvetés egyensúlyát kell figyelniük, s azt érintő terveket mindig kétkedéssel fogadnak" - fogalmazott az elnök. A programmal kapcsolatban azonban már részletes számításokat végzett az Adótanácsadók Országos Szövetségének vezetősége, amelynek eredményeit a szervezet április elején tartandó nemzetközi konferenciáján tárják majd a nyilvánosság elé, s ismertetik meg a rendezvényen részt vevő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Irodaszerekkel a gyermekek felzárkózásáért

A 100%-ban magyar tulajdonú I-COM Irodaellátás Kft. jótékonysági csomagjában szereplő Kapaszkodó Irodaszerek megvásárlásával szeptember közepétől úgy lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy közben a termékek ára nem változott.

Őszi zenei programcsemegék Pécsett – Középpontban a karmester

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon! A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.