Gazdaság

Jön a karácsony, jön a csomagkáosz?

/ 2017.11.24., péntek 16:00 /
Jön a karácsony, jön a csomagkáosz?

Napokon belül kiderülhet, hogy elkerüli-e a tavalyihoz hasonló késéseket a Magyar Posta.

Napokon belül kiderülhet, hogy elkerüli-e a tavalyihoz hasonló késéseket a Magyar Posta. A logisztikai siker hosszabb távon élet-halálkérdés az állami vállalat számára. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Tavaly sokan nem kapták meg időben karácsonyra rendelt csomagjaikat, és bár más futárszolgálatok is késtek, a legtöbben a Magyar Postára panaszkodtak. Ebből okulva a cég csomagfeldolgozási kapacitását tavalyhoz képest 21 ezer négyzetméterrel bővítette, növelte a dolgozók számát a logisztikai területen, 12 nagyvárosban ideiglenes csomagátvevő pontokat helyezett el.

Kérdés, elég lesz-e mindez, mert a forgalom a tavalyit is jelentősen felülmúlja majd. A „lesz-e káosz” kérdésre mindenesetre napokon belül választ kaphatunk. Tavaly már az amerikai mintára meghonosított, akciók tömegével fémjelzett Fekete Péntek (Black Friday) elkezdte lebénítani a postai logisztikát. Idén a webáruházak egy része november 17-re, mások egy héttel későbbre időzítették a Fekete Pénteket. Ha az ennek nyomán útra kelő csomagrengeteggel megbirkózik a posta, van rá esély, hogy karácsonykor sem lesz gond.

 

 

 

 

További részletek a november 23-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.