valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Jóval 300 forint alá mehet a benzin ára

/ 2015.01.15., csütörtök 14:49 /
Jóval 300 forint alá mehet a benzin ára

Miközben tavaly szeptemberben még 420 forintot is elkértek a benzin literjéért a töltőállomásokon, a napokban már 320 forintos benzinnnel és 330 forintos gázolajárral is találkozhattak az autósok. Az eddigi legborúlátóbb, 35 dolláros olajárbecslésből kiindulva jóval 300 forint alá is eshetnek a hazai üzemanyagárak. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Fél éve szinte töretlenül zuhan a nemzetközi piacokon a kőolaj ára: a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a WTI (West Texas Intermediate) hordónkénti ára a tavalyi 107 dolláros csúcsról 47-ig esett a napokban, de az irányadó Brent is benézett 50 dollár alá a múlt évi 115 dolláros tetőpont után. Utoljára 2008-ban, a gazdasági válság idején volt ennél is nagyobb az egy éven belüli árcsökkenés mértéke. De vajon átmeneti jelenségnek vagyunk-e a szemtanúi, mint a történelemben már annyiszor (hiszen az olajpiac természetrajzában a nagy felívelés ugyanúgy benne van, mint a nagy összeomlás), vagy új korszak küszöbén állunk, s az olajárak csupán követik a világban tapasztalható nagyhatalmi átrendeződéseket? Netán újabb gazdasági válsághullám fenyeget? S politikai vagy piaci spekuláció miatt esik szinte vég nélkül az olajár?

Haszan Rohani iráni elnök szerint a jelenség nem csak gazdasági mozgásokra, vagy egyes térségek gazdasági recessziójára vezethető vissza. Szerinte a legfőbb ok, hogy egyes államok összeesküvést szőttek a térség és a muzulmán emberek ellen, de „Irán és a muszlimok bosszút fognak állni, s nem fogják elfelejteni az iszlám világ árulását”. Az áruló pedig Szaúd-Arábia lehet: egyes hírek szerint ugyanis titkos paktumot kötött az Egyesült Államokkal. A szaúdiak Washingtont az Iszlám Állam elleni harcban támogatják, míg az amerikaiak Szaúd-Arábiának adnak segítő kezet a szíriai helyzet megoldásában. A palaolajbányászatban élen járó USA pedig most azért olyan elnéző az alacsony olajárakkal, mert az amerikaiak tudják, hogy ezek legfőbb európai vetélytársukat, Oroszországot is térdre kényszeríthetik.

Hogyan hat mindez az orosz gazdaságra? S ki segíthet a tartósan alacsony olajár miatt csőd elé néző Venezuelán? Hogyan profitálhat a helyzetből Magyarország, s miért lehetnek most bizakodóak a magyarok? Részletek a január 15-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.