Gazdaság

Július elsejével indul a Széchenyi pihenő kártya

19,04% a kormány által 16-nak mondott adókulcs

/ 2011.05.27., péntek 06:23 /
Július elsejével indul a Széchenyi pihenő kártya

Évente és dolgozónként 300 ezer forint értékig adható a kedvezményes, mindössze 19,04%-os adóval terhelt új cafeteria juttatás.


Jól halad az előkészítő munka, határidőre készen áll az illetékes kormányzati szerv, továbbá az első, kibocsátónak jelentkező bankok is (OTP, K&H, MKB) az elektronikus rendszerű Széchenyi pihenő kártya bevezetésére.

Az alkalomból tartott sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, az NGM illetékes államtitkára elmondta, hogy a rendszer kiteljesedésének idejére, azaz 2012-13-ra  a belföldi turizmus 30-35%-os bővülésére számítanak az addigra várhatóan már milliós számban forgalomba helyezett kártyák nyomán. Erre az időre esik majd egyébként az átmenetileg még párhuzamosan használt üdülési csekkek megszüntetése is, illeszkedve a kormányzat tervei szerinti teljesen új cafeteria rendszerhez, amely zászlóshajójának a Széchenyi pihenő kártyát szánják.

Utóbbi lényege, hogy a munkáltató személyre szóló elektronikus kártya formájában kedvezményes, mindössze 19,04%-os adóteher mellett részesítheti dolgozóit évente maximum 300 ezer forint értékű, a vonatkozó kormányrendeletben leírt szolgáltatásokra felhasználható juttatásban.

Mivel a kártya kibocsátásának bevallottan elsődleges célja a hazai szálláshely-szolgáltatók forgalmának növelése, ezért a rendeletben felsorolt tizenegy másféle szolgáltatás csak annak kiegészítéseként vehető igénybe. Utóbbiak érintettjei - és még jó néhány, a körbe mielőbb bekerülni szándékozó szakma képviselői - ezért erősen lobbiznak a kormányzatnál az önálló kártyaelfogadói jogért.

A Széchenyi pihenő kártya elektronikus jellegéből eredően egyszerűsíti, gyorsítja a munkáltató dolgát, amely lényegében egyetlen gombnyomással rendelheti meg azt valamennyi dolgozója részére a kiválasztott kibocsátónál a megjelölt értékben. Ugyanígy előnyös az elfogadóhelyeknek is, amelyek kártyaolvasó készülék segítségével, vagy anélkül, internet útján, avagy telefonos rendszeren keresztül, különösebb adminisztráció nélkül azonnal hozzájuthatnak a mindössze 1,5% jutalékkal terhelt bevételeikhez.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Körtvélyessy Lászlónak, a rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztosnak elsőként a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója Horváth Gergely, és MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója Szarvas Ferenc adta át ünnepélyes keretek között cégeik Széchenyi pihenőkártya igénylését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.