Gazdaság

Kelet és Nyugat

/ 2012.12.05., szerda 16:36 /

Szerzőink - a Nicolas Berggruen Intézet elnöke és tanácsadója - okos, de veszélyes könyvet írtak a jó kormányzásról. Egy titokzatos európai agytröszt nevében vázolják a mindenkire érvényes demokrácia, egy világkormány és egy Európai Föderatív Állam koncepcióját. Szép a gomba, de halálos.

Szerzőink szerint a Nyugat "egy ember - egy szavazat" liberális demokráciája nem jobb Kína "modern mandarin" államánál: a teljesítmény számít, ebben a Kelet jobb, mint a Nyugat. Amerikában sokan nem szavaznak, a politika erős üzleti lobbicsoportok, bankok és nagyvállalatok foglya. A kormány rövid távú érdekeket képvisel, a fogyasztói demokrácia miatt mindenki eladósodik, az adóssághegy és a költségvetési deficit fenntarthatatlanná válik, a kartellek megfojtják a versenyt, a korrupció lerombolja a bizalmat, nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek. A társadalmi közmegegyezés elveszíti legitimitását: megindul a hanyatlás.

Kínában érdemek és nem választás nyomán választják ki a vezetőket. Konfuciusz elvei alapján kormányoznak, a kormányzati teljesítmény jó. Az internet kínai eszközeivel az emberek visszajeleznek a hatalomnak, a 78 millió párttag egyre nagyobb része a középosztályt képviseli. De erős a korrupció, a környezetszennyezés, új kihívást jelentenek a 10-15 milliós megavárosok. Nyugat és Kelet egy új szintézis felé halad: az intelligens, nemzetek feletti világkormány felé. Európában leállt az európai terv, Brüsszel kis ügyekkel bíbelődik makrogazdasági válságkezelés helyett. A közös pénz nem teremt közös identitást, mert rossz volt a sorrend. Az eurót a teljes politikai, költségvetési és kulturális integráció után kellett volna bevezetni, nem előtte. Egy föderatív Európa a megoldás, erős, de korlátozott központi hatalommal, parlamenti ellensúllyal.

Amit a rejtélyes világkormány készülődő tagjai a nyugati és keleti demokráciáról írnak, magyar szemmel is helytálló: a kormányzati teljesítmény számít az állam értékelésénél. Hibás azonban, hogy új szintézisre van szükség a teljes globális térben. A világ nemzetei saját úton járnak, nincs egy legjobb állami berendezkedés. Minden kultúra, identitás, értékrend más, ezért nem lehet egyetlen államforma, nincs egy legjobb, mindenkire érvényes "intelligens kormányzás". Világkormányra sincs szükség, mert ez a nagyok és erősek diktatúráját hozná, ahogy eddig mindig a történelemben.


Különösen nincs szükségünk egy Európai Föderatív Államra, mert ez is elvenne a szabadságból, új diktatúrát hozna, ahogy minden erre irányuló eddigi európai kísérlet. Európa görög szó, ahogy a klasszikus görög világ, sok azonosság mellett eltérő értékrendet, kultúrát, szokásokat, ma eltérő nyelveket jelent. Az euró mai válsága jól mutatja, hogy közel azonos európai fejlettség nélkül, mögötte közös identitás, értékrend és kultúra nélkül nem lehet még közös pénz sem, nemhogy közös állam. Ha a nyelvi, kulturális, értékrendi és fejlettségi jellemzők eltérnek, akkor közös államot csak diktatúrával lehet létrehozni és fenntartani. Még ha ez sikerülne is, elveszne Európa lényege: a szabadság. Ezzel elveszne igazi előnye is a globális versenyben: a sokszínű, ezért kreatív európai gondolkodás és működés. Amerika, Kína, Japán mellett ez az Európa biztosan nem lenne versenyképes, mert éppen a szabadságból származó újító szelleme, innovatív hajlama tűnne el.

Szerencsére a világ sem erre megy. A technológiákhoz való hozzáférés, az egyéni fogyasztóra és termelőre épülő új gazdaság bővülő szabadságot kíván, nem új globális vagy regionális diktatúrákat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.