Gazdaság

Kell ez nekünk? Német használt autók áraszthatják el Magyarországot

/ 2018.03.08., csütörtök 20:00 /
Kell ez nekünk? Német használt autók áraszthatják el Magyarországot

Kormányzati intézkedés nélkül félő, hogy hazánkba kerül a német városokból kitiltott kocsik egy része, tovább öregítve az eleve koros járműállományt, és rontva az amúgy is szennyezett levegőt. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A német szövetségi bíróság Stuttgart és Düsseldorf precedenst jelentő ügyében úgy döntött: az előírt levegőminőség biztosítása érdekében az önkormányzatok kitilthatják a belvárosokból a dízelüzemű autókat. Az intézkedések sorozata már idén elkezdődhet abban a 70 német városban, ahol túlságosan szennyezett a levegő.

Valószínűleg sok német válik meg gázolajjal hajtott járművétől, melyek Közép-Kelet-Európában találhatnak új gazdára. Tavaly 155 ezer használt autót hoztak be Magyarországra, 100 ezer 12 évnél idősebb volt. A jelenleg 3,5 millió darabos hazai autópark folyamatosan korosodik, az átlagéletkor már a 14 évet is meghaladja.

Ez közel sem csak az ő érdekük, a levegő szennyezettsége ugyanis idehaza is óriási probléma. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavalyi jelentése szerint hazánkban évente 14 ezren halnak meg emiatt, átlagosan 10 életévet elveszítve, a betegen eltöltött napok száma pedig 14 millió.

Talán az igények változása akadályozhatja meg, hogy az ország német roncstemető legyen. A használt járművek piactereként működő JóAutók.hu szerint tavaly trendforduló volt az importban, hosszú évek után már nem a dízelek és a prémiummodellek szerepeltek az élen, hanem az egyszerűbb benzinmotoros kocsik.

 

 

 

 

További részletek a március 8-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon  is megvásárolható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.