Gazdaság

Kell ez nekünk? Német használt autók áraszthatják el Magyarországot

/ 2018.03.08., csütörtök 20:00 /
Kell ez nekünk? Német használt autók áraszthatják el Magyarországot

Kormányzati intézkedés nélkül félő, hogy hazánkba kerül a német városokból kitiltott kocsik egy része, tovább öregítve az eleve koros járműállományt, és rontva az amúgy is szennyezett levegőt. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A német szövetségi bíróság Stuttgart és Düsseldorf precedenst jelentő ügyében úgy döntött: az előírt levegőminőség biztosítása érdekében az önkormányzatok kitilthatják a belvárosokból a dízelüzemű autókat. Az intézkedések sorozata már idén elkezdődhet abban a 70 német városban, ahol túlságosan szennyezett a levegő.

Valószínűleg sok német válik meg gázolajjal hajtott járművétől, melyek Közép-Kelet-Európában találhatnak új gazdára. Tavaly 155 ezer használt autót hoztak be Magyarországra, 100 ezer 12 évnél idősebb volt. A jelenleg 3,5 millió darabos hazai autópark folyamatosan korosodik, az átlagéletkor már a 14 évet is meghaladja.

Ez közel sem csak az ő érdekük, a levegő szennyezettsége ugyanis idehaza is óriási probléma. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavalyi jelentése szerint hazánkban évente 14 ezren halnak meg emiatt, átlagosan 10 életévet elveszítve, a betegen eltöltött napok száma pedig 14 millió.

Talán az igények változása akadályozhatja meg, hogy az ország német roncstemető legyen. A használt járművek piactereként működő JóAutók.hu szerint tavaly trendforduló volt az importban, hosszú évek után már nem a dízelek és a prémiummodellek szerepeltek az élen, hanem az egyszerűbb benzinmotoros kocsik.

 

 

 

 

További részletek a március 8-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon  is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.