Gazdaság

Kellemetlen bankvilág

/ 2012.03.14., szerda 18:10 /

A Gyurcsány-kormány összes gazdaságpolitikai hibája és téveszméje abból adódott, hogy Veres János pénzügyminiszterként is csak a gmk-k szintjén tudott gondolkodni - mondja Szemerey Tamás milliárdos, energia- és villamosgép-ipari nagyvállalkozó. Az Európai Unióval szerinte csöbörből vödörbe estünk.

- Nyilván ritkán találkozik unokatestvérével, mióta nemzetgazdasági miniszter lett belőle.

- Igen, de azért viszonylag rendszeresen összefutunk: a bridzs továbbra is összeköt minket, noha ettől függetlenül is jó kapcsolatban vagyunk.

- Miről szokott ilyenkor beszélgetni Matolcsy Györggyel? Ki szokta kérni a másik tanácsát?

- Azt mondják, Magyarországon két dologhoz mindenki ért: a focihoz és a makrogazdasághoz. Miniszterként Matolcsy Györgynek a makrogazdasággal kell foglalkoznia, én viszont a mikrogazdaságban tevékenykedem. Makrogazdasági kérdésekben így nem tudok véleményt formálni. Igaz, a magyar vállalkozók körében nem számítok kicsinek, de a cégeim egyike sem tartozik a top 10 magyar nagyvállalatba. Egy-egy kártyaparti persze jó lehetőség a kötetlen beszélgetésre, ilyenkor sok mindenről szó esik. Történeteket, gondolatokat osztunk meg egymással, s igyekszem információkkal szolgálni azokról a problémákról, amelyeket a valós gazdasági életben tapasztalok. Gyuri professzionálisabban végzi a munkáját annál, mint hogy mikrogazdasági benyomások alapján hozzon makrogazdasági döntéseket vagy vonjon le hosszú távú következtetéseket. Szerintem a Gyurcsány-kormány összes gazdaságpolitikai hibája és téveszméje épp abból adódott, hogy Veres János pénzügyminiszterként is csak a gmk-k szintjén tudott gondolkodni.

- Mit gondol a Matolcsy elleni támadásokról?

- A kormány munkáját most még nem lehet megítélni: egyelőre csak a nagyobb gazdasági mozgástérért és önállóságért folytatott küzdelmet látni. Az eredményekre még várni kell egy ideig. A kormány több fronton is harcol: a világgazdasági válság hatásaival és a külföldi nyomásgyakorlással, belföldön pedig a múlt örökségével, a kedvezőtlen gazdasági és szociális helyzettel, valamint az önkormányzati rendszer csődjével is meg kell birkóznia. Miközben az ellenzékkel is hadat visel, a kormánypárton belül is vannak ellentétek, de ezek legalább nem mennek szembe az ország érdekeivel. Ilyen belső villongásnak gondolom a nemzetgazdasági tárca és a fejlesztési minisztérium összeugrasztását is. Kezdetben a belső feszültségek viszont kapóra jöttek a külső ellenfeleknek. Egy ekkora politikai egységet ugyanis csak úgy lehet fölbomlasztani, ha a Fideszen belüli repedésekbe a kormánnyal ellentétes érdekeltségűek éket vernek.

- Milyen előnye származott abból, hogy a miniszter rokona? Sikerült szert tennie például zsíros állami megrendelésre?

- A rendszerváltás óta soha nem estem át annyi adóhatósági vizsgálaton, mint az elmúlt másfél évben. Az egyik cégemet finanszírozó osztrák bank csak azért mondta fel a hitelt, hogy a banki különadó miatt rajtam keresztül törlesszen Matolcsynak. A rokoni kapcsolat előnyét eddig nem vettem észre, a hátrányával annál gyakrabban szembesülök.

- Miért nem kér ilyenkor "telefonos" segítséget?

- Ehhez ismerni kell Matolcsy Györgyöt: a családban eddig még senkinek nem intézett el semmit. Azt remélem, ez a kormány az elődjével ellentétben végre szakít a mutyik világával. Ha nem lesznek protekciók, s megszűnnek a kijárások, akkor talán én is jobban tudok majd érvényesülni. Üzletemberként mindig különösen ügyeltem arra, hogy vállalkozásaim ne kerüljenek a politika közelébe. Aki több száz család megélhetését biztosítja, nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy cége bármely politikai irányvonal felé kiszolgáltatott legyen. Ha visszagondolok, a rendszerváltás óta sosem akkor jutottam igazán előrébb, amikor a Fidesz volt hatalmon.

- A 100 leggazdagabb magyar listájára is a Bajnai-kormány alatt került fel több mint 11 milliárd forintos vagyonnal.

- Ennek nincs jelentősége. A száz leggazdagabb magyar Európában aligha rúghatna labdába. Minden viszonyítás kérdése: nem mindegy, hogy biliben vagy lavórban kavarjuk-e a vizet.

- Kevesen mondhatnak magukénak olyan gazdag üzleti múltat, mint ön. Volt idegenvezető, gyártott farmerszoknyákat és makramékat a környező országok piacaira, beszállt a patikaprivatizációba és az ingatlanfejlesztésbe, legutóbb pedig a Láng Gépgyár megvásárlásával került be a hírekbe. Melyik korszak áll önhöz a legközelebb?

- A kilencvenes évek közepe, amikor privatizált gyárakat és üzemeket vásároltam fel, majd állítottam talpra, hogy továbbértékesítsem őket. Sok pénzt kerestem úgy, hogy közben sikerült értéket is teremtenem. Arra is büszke vagyok, hogy több száz bejelentett varrónővel gyártottam ruhákat, miközben a ruhaipar hőskorában többnyire egyetlen dolgozót sem jelentettek be. Az eltelt évtizedek mindegyikében voltak kellemes időszakok, mint ahogy a mostaniban is lesz majd ilyen.

- Mitől ennyire derűlátó? Netán a cégeit elkerülte a válság?

- Azokat a nehézségeket, amelyeket mostanában mindegyik vállalat átél, mi is megszenvedjük. Kellemetlenné vált a bankvilág, mert szinte embertelen feltételekkel hajlandó finanszírozni a cégeket. Kifacsarják az üzletembereket, s még az alsónadrágjukba is bele akarnak nézni: a bankhitelért cserébe ugyanis többszörös túlfedezettséget kérnek. A bankok ott tesznek be, ahol csak tudnak. Attól pedig, hogy Matolcsy György nevéhez fűződik az elvárt adó vagy az elvárt béremelés bevezetése, bennünket ugyanolyan kellemetlenül érint, mint másokat. A gazdasági szabadságharcnak pedig az lett a következménye, hogy a hazánkban lévő multinacionális vállalatok megpróbálnak lökni egyet a magyar vállalkozókon. Persze az ellenkezőjére is van példa: van, aki rájött arra, hogy nem érdemes a beszállítóin elverni a port.

- Matolcsy Györgyhöz hasonlóan ön is úgy látja, hogy hazánkban túl sok a jogász és a közgazdász, s kevés a mérnök?

- Két éve villamosmérnököket és egy jogi levelezésben, valamint a pénzügyekben jártas személyi asszisztenst szerettünk volna felvenni. A két állásra több mint ezren jelentkeztek, de csak ötnek volt villamosmérnöki végzettsége, s ők sem rendelkeztek megfelelő szakmai tapasztalattal. Az asszisztensi állásra százával nyújtottak be pályázatot jogászok és közgazdászok. Utóbbiak közül azonban egyet sem találtunk, aki hibátlanul értelmezni tudott volna egy cégmérleget. A friss diplomások jó részének fogalma sincs arról, hogy mit tanult évekig az egyetemen. Amikor meghallottam, hogy idén 30 ezer diákkal kevesebb jelentkezett a felsőoktatási intézményeinkbe, két dolog jutott az eszembe. Az egyik, hogy ez vajon demográfiai okokra vezethető-e vissza. A másik, hogy hátha a mostani diákok később majd jobbak lesznek, ha végeznek.

- Magyarország újraiparosításáról mi a véleménye?

- Amíg a szakmunkásnak nem lesz becsülete, addig a mérnöknek sem lesz értéke. Mivel rengeteg az olyan szakmunkás, aki nem hajlandó tisztességgel elsajátítani a szakmáját, a mérnökök is megelégednek annyi tudással, mint amennyit normális esetben egy szakmunkásnak kellene tudnia. Valakiből jó gépszerelő vagy lakatos lehetne, de inkább gépészmérnöknek megy, aztán az egyetemen végig csak bukdácsol. Magyarország villamosgép-gyártásban valaha nagyhatalom volt: a fénykorban több tízezer ember dolgozott az ágazatban, ma pedig a Láng Gépgyár megvásárlásával mi számítunk az egyik legnagyobb munkaadónak. Több mint bosszantó, hogy a semmibe hullhatott ez az ágazat egy olyan országban, amely korábban évszázados hagyományokkal és megfelelő műszaki értelmiséggel rendelkezett ezen a területen. Ezért döntöttem úgy, hogy a francia Alstomtól megveszem a villamosgép-gyártásunk talán utolsó büszkeségének számító Láng Gépgyárat. Egy céget úgy is tönkre lehet tenni, egy országot pedig úgy is le lehet igázni, hogy bármit akarjon, a megvalósítására már ne legyen képes.

- Egyetért azokkal, akik a gyarmatosítás ellen az Európai Unióból való kilépést sürgetik?

- Ma már nyilvánvaló, hogy csöbörből vödörbe kerültünk. Azért kellettünk az uniónak, hogy termékeiket nálunk is el tudják adni. Most még nem lehet megmondani, hogy a szocialista KGST-piac vagy az unió okozott-e több kárt nekünk. Ha az unióban mindenki számára azonosak lennének az esélyek, akkor a nagyobb gazdasági csoportosuláshoz való tartozás Magyarország felemelkedéséhez vezethetne. A kilépéssel azért nem értek egyet, mert az ország méreténél fogva a kritikus tömeg alatt lévőnek számít, s a jelenlegi világgazdasági helyzetben nem biztos, hogy önmagában is életképes lenne. Politikailag talán ezért nem volt szerencsés, hogy ilyen gyorsan letámadtuk a fél világot, s hogy hazánknak most egyetlen barátja sincs. Azt viszont nem tudom megmondani, lehetne-e másképp is csinálni.De genere Huba

Ma ez már hülyeség, nincs jelentősége - válaszolja a család nemesi múltját firtató kérdésünkre Szemerey Tamás. Kíváncsiak lennénk arra is, milyen történet él a honfoglaló Huba vezértől eredeztetett ősrégi család legendáriumában az 1848-as szabadságharcról, de a kései leszármazott elhárítja a válaszadást. Pedig a felmenők között ott találjuk Szemere Bertalant, a Batthyány-kormány belügyminiszterét, a későbbi kormányfőt. A közelmúltból a lajosmizsei kitelepítés azért szóba kerül, hogy rögtön a jelenbe lépjünk. Az 59 éves, gépészmérnök-végzettségű Szemerey Tamás édesapja révén a teherfuvarozó nagyvállalkozó, Szemerey Lóránd, édesanyja révén pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter unokatestvére. Testvére, Szemerey Zoltán több ezer hektáron gazdálkodó mezőgazdasági nagyvállalkozó. Szemerey Tamásnak két fia van: a nagyobbik villamosmérnöki, a kisebbik építészmérnöki pályára készül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.