Gazdaság

Kényszerítő erő?

/ 2010.07.23., péntek 13:33 /
Kényszerítő erő?

Ha rámozdulnánk az MSZP megmaradt szavazóira, tényleg kádárista miliőt kellene magunk köré építeni, ami akkor sem menne, ha akarnánk - mondja Jávor Benedek. A Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje azért elismeri: volt róla szó, hogy összebútoroznak a szocialistákkal.

- Hitbuzgó katolikussal ülünk szemközt?

- Érdekes felvetés. Mondjuk, ha az életrajzomat nézzük, tényleg én vagyok a két lábon járó klerikális reakció. A pannonhalmi bencéseknél végeztem...

- Ezért is kérdeztük! Ám miután az esztergomi ferencesek adtak már egy Kóka Jánost az országnak, sosem tudhatjuk...

- Kedves párhuzam. Én mindenesetre nem álltam meg a bencés középiskolánál: tizenkét éve tanítok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, egyik fontos kutatásom a vallás és a környezet viszonyáról szólt, egyházi képzéseket szerveztem, még a Vallástudományi Szemlében is publikáltam.

- Közben meg a Magyar Narancsban és a Beszélőben.

- Így van, s ebben nincs is semmi különös, ha nem abban a végtelenül leegyszerűsítő sémában gondolkodunk, amely szerint van az ateista, értékrendjében materialista, gazdasági programjában liberális, a Kádár-rendszerrel jogfolytonosságot vállaló ember, meg a konzervatív, aki mélyen vallásos. Neveltetésem, családi hátterem miatt, ha nem is dogmatikus formában, de egyértelműen kötődöm az egyházhoz és a hithez, ez ugyanakkor nem párosul az itthon általában a katolicizmussal rögtön azonosított konzervatív világnézettel. Azaz: csak részben.

- Milyen részben?

- Számomra is fontosak a helyi közösségek, ahogy a tradíció folytonosságának fenntartása is - ezek valószínűleg konzervatív programelemek. Emberi jogi szempontból a jogvédő, jogkiterjesztő álláspontot képviselem, amit pedig a liberális értékrenddel szoktak azonosítani. A társadalmi szolidaritást sem tartom idejétmúlt dolognak: csak mert az ipari proletariátust a gondjaival együtt exportáltuk Kínába és Indiába, ezek a gondok még léteznek.

- Itthon a baloldaliság kevéssé értelmiségi-ideológiai kérdés, sokkal inkább élethelyzet függvénye. Ha - ahogy Schiffer András már közölte - el akarják foglalni az MSZP korábbi váltópárti helyét, ezekhez a szavazókhoz kellene szólni.

- A magyarországi baloldal valóban nem értékrendszerek mentén szerveződik, csupán a Kádár-rendszerhez való érzelmi, élethelyzetből fakadó viszony tartja fenn. A bázisát legalábbis ez adja. Épp ezért nem biztos, hogy jó taktika, ha rámozdulunk az MSZP megmaradt szavazóira: ehhez tényleg kádárista miliőt kellene magunk köré építeni, ami akkor sem menne, ha akarnánk. Mi azokra számítunk, akik már csalódtak az MSZP-ben. Vagy a Fideszben. Vagy mindkettőben. Ne felejtsük el: rengetegen voltak tavasszal, akik egyszerűen el akarták zavarni a szocialistákat, ezért adták voksukat a Fideszre. Ők nem kötődnek erősen a párthoz, s könnyen csalódnak.

- Az önök tavaszi szavazói is, akik nagyrészt mégiscsak egykori SZDSZ-esek. Azt látják, hogy miután a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztését a XX. század legrosszabb pillanataihoz hasonlítják, vendégül látják Orbán Viktort. Mintha nem döntötték volna el, élére akarnak-e állni az Orbán-ellenes frontnak, vagy sem.

- Szerintem épp a Fidesz nem döntötte még el, mit akar. Az LMP ellenzéki párt, amely a saját programját képviseli. Amennyiben ez találkozik a kormánypártéval, van helye együttműködésnek. Nemcsak a baloldalból ábrándultak ki a választók, hanem a szekértábor-politikából is. Zsigerből mindent elutasítani - ez nem a mi pályánk.

- Olyan viszont nincs, hogy országosan váltópárt akarok lenni, a fővárosban meg együttműködöm a Fidesszel, ha nincs többsége október 3-án - pedig utóbbi lehetőséget Schiffer András nem utasította el.

- Nem az a célom, hogy kisegítsük a Fideszt, ha rászorul mások szavazataira. Éppen hogy azt kell elérni: ne legyen többsége, ezzel pedig rá kell kényszeríteni, hogy elsajátítsa a közös megoldások keresésének művészetét. Hogy a fővárosban kénytelen legyen lehátrálni a hatalomgyakorlásnak arról a formájáról, amelyet jelen pillanatban demokratikus keretek között bár, ám azokat erősen feszegetve a parlamentben gyakorol.

- Ha tényleg ez a legfontosabb, mégis miért nem lépett vissza a szocialisták javára, vagy fogadja el a támogatásukat afféle "demokratikus egységfrontot" hozva össze?

- Egyrészt biztos, hogy az ellenzék akkor tudja a legjobb eredményt elérni, ha minden pártja markánsan, önálló arculattal jelenik meg, s szakmailag megalapozott programokat képviselő, a saját választóikat meggyőzni képes jelöltekkel áll ki. Másrészt az LMP nem köthet elvtelen kompromisszumokat.


- Pedig verebeink csiripelték: hajlandók lettek volna rá.


- Hogyhogy?

- Amikor a Fidesz kilenc napra zsugorította a kopogtatógyűjtést, állítólag közölték a kormánypárttal: ha így, akkor önök összebútoroznak a szocikkal. Végül 15 nap került a törvénybe...

- Ami még mindig nagyon kevés. A konkrét esetről pedig: nem egészen így történt, de valóban tárgyaltunk a kormánypártokkal. Jeleztük: ha ellehetetlenítik az ellenzék tevékenységét, belekormányozhatják magukat abba, hogy demokratikus egységfront jön létre ellenük. Ha nincs más esély, nyilván minden opcióval számolni kell.

- Ezzel a mondatával, ha jól értjük, elismerte: nem lehet más a politika.

- Ettől még lehet. A visszalépés bárki javára pedig már csak azért sem jöhet szóba, mert a kongresszusunk úgy döntött, külön jelölttel indulunk a fővárosi választásokon. Azt látva pedig, hogy a budapestiek milyen mértékben fordultak el a jelenlegi MSZP-SZDSZ-es városvezetéstől, de érezve a véleményformáló jobbközép körök kiábrándultságát is, amelyet a nemzeti együttműködés nyilatkozata, a köztársaságielnök-, alkotmánybíró- és ÁSZ-elnökválasztás okozott, úgy érzem: őszig lemorzsolódhat a tavasszal még új többség, így valódi kihívója lehetek Tarlós Istvánnak mindenféle összefogás nélkül is.

- A köztársaságielnök-választás külön is fájhat önnek. Öt éve a Sólyom László mögötti egység egyik főszervezője volt.


- Meggyőződésem, hogy elnöki tevékenysége az ország demokratikus történelmének meghatározó és sokat hivatkozott fejezete lesz. Az, hogy pillanatnyi pártpolitikai érdekek miatt nem folytatja, nem számomra szomorú.

- Így legalább megkörnyékezhetik. Logikus lenne, ha megpróbálnák bevonni az LMP-be.

- Alig hiszem, hogy az elnök úr aktív politizálásba kívánna fogni mandátumának lejárta után, s amúgy is: hivatalban lévő államfőről beszélünk, ízléstelen lenne ezt a pártok fölött álló személyt ilyen kontextusban emlegetni.

- Rendben, akkor Budapest: tudja, mennyibe kerül egy BKV-jegy?

- Éves bérlettel közlekedem, de azért tudom.

- Tehát?

- 320 forintba.

- Nyert. Mélyebb ismeretei is vannak a városról a zöldaktivista biológusnak?

- Az, hogy valami isten háta mögötti intézetből pattantam elő, s a papucsállatkákat hagyom most ott Budapest irányításáért, elég hamis kép. 2000-től a Védegylet színeiben részt vettem egy sor akcióban, véleményeztem a fővárosi környezetvédelmi programot, a civilszervezet várospolitikai koncepciójának megalkotásában is volt részem. Az erről szóló, a Beszélőben megjelent cikkemet egyébként még a Fidesz-közeli Magyar Napló is beválogatta az akkori Év esszéi kötetébe, úgyhogy akár azzal is büszkélkedhetnék: várospolitikai elképzeléseim alapozták meg a nemzeti együttműködés rendszerét.

- Ami a programját illeti, épülhetne tovább is. Nagy átfedések vannak Tarlós Istvánéval: kétszintűség kitisztítása, centralizáció, P+R parkolók...

- Örülök, hogy azok a programpontok, amelyekről civilként már vagy nyolc éve beszélünk, megjelentek a többi pártnál is. A zöldszervezetek egyébként már a '90-es évek közepén megmondták, hogy például a négyes metrónak semmi értelme, de akkor ezért még senki sem szerette őket.

- Leállítaná az építkezést?

- Az első szakasz már olyan stádiumban van, hogy nem lehet kiszállni belőle.

- Dehogynem. A világ leghosszabb, valóban underground szórakozóhelye lehetne. Vagy ez még önöknek is túl LMP-s?

- Azt hiszem, az. A második szakasz megépítését viszont át kell gondolni. Szerintem értelmetlen pénzkidobás, s amit megold, azt az összeg töredékéért is orvosolni lehet - földfelszíni fejlesztéssel. A megmaradt pénzt pedig az elővárosok közlekedésére lehet költeni. A belvárosi dugó ugyanis nagyrészt az innen érkezetteknek köszönhető. Nem azért, mert ők gonoszok és büdös, élhetetlen várost akarnak az itt lakóknak, hanem mert az agglomeráció ugyanazzal a közösségi közlekedéssel rendelkezik, mint húsz éve, de közben megduplázódott a lakossága. Nem lehet pusztán Budapestben gondolkodni: a város vonzáskörzete Székesfehérvártól Hatvanig tart, a problémákat is ilyen léptékben érdemes végiggondolni.

- Ez sem üt el nagyon a Tarlósprogramtól, ráadásul ha ilyen léptékben érdemes gondolkodni, a legjobb, ha az országot kormányzó párt győz. Miért kellene tehát önre szavazni?

- Egy dolog a program, és más a valós szándék. A Fidesz is ott ül húsz éve az önkormányzatban, és a fideszes kerületekben sem láttam a buzgalmat, amellyel az élhető város felé mozdultak volna el.

- Azért nem vezették még a fővárost.

- Persze, az MSZP-SZDSZ-vezetés felelőssége egyértelmű. Szégyen például, hogy a közel kétmilliós Budapest húsz év alatt nem volt képes megoldani a hajléktalanok gondját, inkább aluljáróról aluljáróra hajkurásszák őket, remélve, hogy ha elég gyorsan mozognak, akkor nem látszanak. Mi egyértelműen fogalmazunk: minden erre használható forrást szociális bérlakások építésére kell fordítani, a munkába való visszailleszkedésre alkalmatlanok számára pedig fejleszteni kell a hajléktalanellátó rendszert.

- Utána a koldulást is be lehet tiltani?

- Nem vagyok híve általános koldulási tilalomnak. Az csak a turisták és a jobb jövedelmi helyzetben lévők közérzetét tartja szem előtt.

- Az adófizető közérzete tehát nem számít?

- Ennél a problémánál szerintem nem elsősorban erre kell koncentrálni. A bérkoldulást persze fel kell számolni, ám ez a rendőrség feladata. A ténylegesen koldulásra szorulók esetében viszont az okokat kell megszüntetni, hogy ne kelljen koldulniuk.

- A politikusnak nem kell. Mit gondol, ellen tudnának állni az olyan kísértéseknek, mint például a BKV? Eddig szépen eltartotta a városvezetést és holdudvarát.

- Az LMP-t nagyrészt olyanok alapították, akik az elmúlt tíz-húsz évben anyagi ellenszolgáltatás nélkül, civilszervezetekben szolgálták a köz ügyét - ez jó alap arra, hogy ne kelljen attól tartani velünk kapcsolatban: a húsosfazék illata miatt vágtunk bele a politikába. Az eddigi korrupciós ügyeket fel kell tárni, a fővárosi cégbirodalom körül tapasztalható szerződéseket is át kell vizsgálni, ez a nyomozó hatóságok feladata. Aztán a bíróságé, hogy kiszabja, ami jár. Mindez azonban nem elég. Olyan szabályozásra van szükség, hogy hasonló ügyek ne következhessenek be. Azt a javaslatomat, hogy a parkolótársaságok minden szerződését közzé kelljen tenni az interneten, már befogadta a parlament, s ugyanezt gondolom helyesnek a főváros cégeivel kapcsolatban is.

- Csak azért érdeklődünk, mert egyik képviselőtársa máris nagyon örült az elszámolható ebédnek, s ismerőseit invitálta közpénzből. Tényleg lehet más a politika?

- Bizony lehet. Ennek az ügynek semmi köze a magáncélú közpénzfelhasználáshoz, nemhogy a korrupcióhoz. Scheiring Gábor képviselőtársam a frakció szakértőivel ment el egy munkaebédre, ezt számolta el frakcióköltségként. Érzem persze, hogy rossz felhangja lett a dolognak, pedig nem történt semmi etikátlan. És nem csak a politika lehet más - Budapest is. Hogy ne állandóan nyugat-európai példákat említsünk: Bogotában egy 5 éves főpolgármesteri ciklus elég volt, hogy ne lehessen ráismerni a városra. A korábbi dugók helyett a gyalogos forgalmat fejlesztették, kiépítették a közösségi közlekedés fő folyosóját, s ma általános a kép: hosszú utca, a közepén szépen burkolt, pázsitos út gyalogosokkal, a két oldalán pedig burkolatlan földúton zötyögnek az autók.

- Ez lenne a pesti jövő? Földutat az autósoknak?


- Nyilván nem. Ám ha megválasztanak, négy év alatt látható változáson megy át a város: nem csak az állandó dugók megszüntetése érhető el, de ki lehet nyitni a Duna felé, meg lehet oldani a hajléktalanok gondjait, és gátat lehet vetni a városrombolásnak is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.