Gazdaság

Készül a húsvéti feladatra a SPAR

/ 2017.03.30., csütörtök 10:26 /
Készül a húsvéti feladatra a SPAR

Nagy terveket sző a 25 éve Magyarországon lévő SPAR-csoport. A cég számára rövid távon komoly feladat a nagypéntek ünnepnappá minősítése miatti átszervezés.

 

Túl van a negyedszázadon Magyarországon a SPAR-csoport. Az első, Tatán megnyílt szupermarketet nagyon sok követte, tavaly év végén 345 SPAR szupermarket, 32 INTERSPAR áruház és 116 kiskereskedői partnerüzlet alkotja a csoportot. Az elmúlt évben a vállalat forgalma elérte az 516,4 milliárd forintot, amely 5,2 százalékos növekedést jelent a 2015-ös évhez képest.

A legdinamikusabb fejlődést a franchise hálózat mutatja: tavaly szeptemberben, négy évvel az első, móri partneráruház átadása után már 100 egységből állt a hálózat, s év végére ez a szám tovább bővült: 2016-ban 43 új franchise áruház nyílt a SPAR partner program keretében: 13 SPAR market, 23 OMV-SPAR express, és 7 SPAR partner egység. 2016 év végén összesen 116 üzlet működött a partnerségi programban, és a SPAR 81 magánkereskedővel kötött szerződést országszerte. A folyamatosan bővülő franchise hálózat ma már több mint 1300 embernek ad munkát, a boltok forgalma éves szinten meghaladja a 30 milliárd forintot.

Nincs megállás fejlesztésben

2016-ban a vállalat közel 20 milliárd forintot költött beruházásokra, melynek köszönhetően 24 üzletet alakítottak át és 4 új üzlettel bővült a hálózat. A SPAR Magyarország üzlethálózatának fejlesztésére az idei évben 23 milliárd forintot fordít, melynek keretében összesen 24 áruház újul meg és várhatóan 5 új áruház nyitja majd meg kapuit.

Komoly béremelések

A SPAR 13 ezer munkavállalójával évek óta az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója. A társaság tavaly 4,5 milliárd forinttal fizetett többet bérekre, mint 2015-ben. A társaság számításai szerint idén 7 milliárd forinttal ugrik majd meg a bérterhelés, ebből 1,5 milliárd forintot tesz ki a jutalékcsökkenés kiadásmérséklő hatása, azaz az idén érdemibb lesz a bérkiáramlás a SPAR-nál. A cég büszke a dolgozói lojalitásra, az alkalmazottak átlagosan 6,9 évig dolgoznak a cégcsoportnál – mondta el Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató.

A SPAR Magyarország az egyetlen kiskereskedelmi vállalat, amely saját húsüzemmel rendelkezik Magyarországon. A 2016-os év során 1.882 szarvasmarha, 1,47 millió kg bontott marhahús, 424 ezer darab félsertés, illetve 16,7 millió kg bontott sertéshús került feldolgozásra az üzemben. Ezen kívül 7 millió tálca húst csomagoltak be a SPAR, az INTERSPAR és a franchise áruházak számára. A 75 különféle sajátmárkás termékből – Regnum, SPAR és S-Budget márkanevek alatt - 11,3 millió kilogrammot gyártott az üzem, emellett 393 tonna sajtot szeletelt és darabolt fel.

A társaság forgalmából immár 25 százalékot tesz ki a saját márkás forgalom - a vállalat mintegy 2300 saját márkás terméket tart a választékában, több mint húsz féle márkanév alatt.

Húsvéti gondok

Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató jelezte: a nagypéntek ünnepnappá minősítése miatt át kellett alakítaniuk a húsvéti forgalom tervezését: a cég boltjai hosszabbított nyitvatartással készülnek csütörtökön és szombaton, de ennek ellenére Heiszler Gabriella úgy véli, hogy a pénteki nyitva tartás hiánya miatt kisebb lehet a húsvéti forgalom, ám ennek ellenére nagyobb lehet majd a tömeg az üzletekben. Az ügyvezető igazgató szerint az igazi kihívást a keddi nyitás jelenti, hiszen rendkívül megnehezedik a friss áru biztosítása az ünnep után, hiszen számos termelő-beszállító szombaton nem lesz nyitva. A SPAR felvette a kapcsolatot az érintett partnerekkel és keresi a megoldást arra, hogy az ünnep után se legyen hiány friss áruból.

 

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.