Gazdaság

Ki kokárdázta fel Ferenc Józsefet?

/ 2011.03.23., szerda 11:33 /
Ki kokárdázta fel Ferenc Józsefet?

Szlovák tulajdonosa van a kokárdával díszített Ferenc Józsefes kolbásznak. Az eredetileg osztrák-magyar vegyesvállalatként 1990-ben alapított céget, amelyet ma a legnépszerűbb márkája nyomán Kaiser Food Kft-nek neveznek, alig néhány hónapja vásárolta meg a szlovák Penta befektetői csoport érdekeltségében lévő Debreceni Csoport Húsipari Kft.

A Kaiser-Food egy 2009-es kampányát ismételte meg idén, amikor is a Ferenc József császár képével díszített csomagolású kolbászai és szalámiai mellé a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából kis kokárdát tűztek. Az égbekiáltó ellentmondás - miszerint az 1848-49-es szabadságharc leverőjének képmása mellé tűzték a forradalom jelképét - most azonban több helyen is kiverte a biztosítékot.

A cég egyébként szándékai szerint a fogyasztók figyelmét akarta felhívni a kokárdával arra, hogy a Kaiser márkanév igazából egy magyar terméket takar, s ennek a megvásárlásával a hazai élelmiszer-ipari gyártók működését és túlélését teszik lehetővé, és magyar polgárok munkahelyét mentik meg.

Az ügy azonban még a magyar termékek védelmére hivatott, ám faramucira sikerült reklámkampányon túl további pikáns részleteket is rejteget. Amint az a Kaiser-Food Kft honlapjáról is kiderül, az 1990-ben eredetileg osztrák-magyar vegyesvállalatként alapított cég ugyan 2003-ben teljesen magyar tulajdonba került, azonban tavaly nyáron új többségi tulajdonosa lett a vállalkozásnak a Debreceni Csoport Húsipari Kft. személyében, amely a Kaiser Food csaknem a 100 százalékos üzletrészét felvásárolta.

A Debreceni Csoportnak pedig 2008-óta a szlovák tulajdonú Penta Holding Ltd. tőke befektető társaság a tulajdonosa. A Penta-csoport élelmiszer-vállalkozásait összefogó Mecom Group s.r.o termékeit zömét Szlovákiában értékesíti, 10-15 százalékát pedig Csehországba, Lengyelországba és Magyarországra exportálja. Más leányvállalatain keresztül is jelen van Magyarországon, de ezek nem kapcsolódnak sem a hús-, sem pedig a húsfeldolgozási piachoz, hanem azoktól nagyban különböző termékkategóriákat ‑ állateledelek, dróthuzalok, műanyag nyílászárók értékesítése - érintenek.

A Penta húsipari cégei azonban így is a második legnagyobb húsipari szereplőnek számítanak a magyar piacon (a Kaiser-Food mellett a Szole Meat, a Debreceni Hús és a Csabahús tartozik hozzá) Csányi Sándor OTP vezérigazgató cégcsoportja, a Pick után.

Ráadásul kokárdás kampány ellenére is veszélybe kerültek a hazai munkahelyek a Kaiser Food háza táján. A többségi tulajdonos Debreceni Csoport Kft. ugyanis úgy döntött, májustól bezárja a Kaiser Food mosonmagyaróvári szárazáruüzemét. Az évi 1350 tonna kolbászt előállító, 160 éves múltra visszatekintő üzem a cégvezetés szerint rossz állapotban van, a város körbenőtte, így nem bővíthető, ugyanakkor hűtőháza miatt veszélyes üzemnek számít.

A Kaiser Food márkanevet továbbviszik; de Mosonmagyaróváron 99 alkalmazott állása szűnik meg. A korábbi tulajdonos, Réti Attila szerint az államtól 21 éve megvásárolt, lerobbant gyárból virágzó és még a németországi piacra is érett és elismert üzemet hoztak létre, amely profitot termelt. Az új tulajdonos tisztában volt azzal, mit vesz, a dolgozóknak is azt ígérte, hogy munkájukra hosszú távon számít.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.