Gazdaság

Kiből lesz a következő Prezi? Még másfél hétig lehet jelentkezni!

Startupokat várnak a Telenor mentorprogramjába

/ 2017.08.24., csütörtök 13:00 /

Zeneoktató szoftvert és okos biciklizárat fejlesztő magyar cég is segítséget kapott tavaly a Telenor gyorsítóprogramjában. A második körre szeptember 4-ig jelentkezhetnek a prototípussal rendelkező startupok.

Megvásárolt az interneten egy színházjegyet, de nem tud elmenni, ezért eladná a PDF-belépőt. Felelevenítené megkopott zenei ismereteit, vagy megkönnyítené gyermeke zenetanulását. Olyan biciklizárra vágyik, ami jelzést küld telefonjára, ha a tolvaj babrálni kezdi, ha viszont balesetet szenved, automatikusan értesíti családtagjait. Gyakornokot, tehetséges pályakezdőt keres cégéhez, de a hagyományos csatornákon nehezen éri el az Y- és a Z-generáció okostelefonon élő tagjait. Tehetséges egy online videójátékban, de hivatásos edző segítségével csiszolná tudását, hogy valamelyik profi ligában akár több ezer dolláros pénzdíjakért játszhasson.

Ezek azok a problémák, amelyekre válaszokat kínál öt magyar vállalkozás. Hogy végül az általuk kidolgozott megoldás lesz-e az, amelyet az efféle kihívásokkal rendelkező fogyasztók tömege megvásárol, a jövő zenéje. De a kezdő lépéseket megtették a siker felé vezető úton.

Persze nem egyedül. Ahhoz, hogy jó ötletekből jövedelmező termékek, vállalkozó kedvű emberekből sikeres vállalkozók legyenek, sok szereplőre van szükség. Oktatási intézményekre, ahonnan problémamegoldó képességgel és a tudásukba vetett hittel felvértezett fiatalok kerülnek ki. Üzleti angyalokra, akik felkarolják a legkorábbi életszakaszban járó, még a cégalapítás előtt álló vállalkozókat. Befektetőkre, akik kockázati tőkéjüket az asztalra valamit már letevő cégekbe teszik. Állami intézményekre, amelyek megteremtik a bürokráciamentes cégalapítás és a vállalkozásra ösztönző adózás feltételeit.

Gyorsítósáv

De szükség van nagyvállalatokra is, amelyek nem veszélyes kihívót, hanem potenciális partnert látnak az induló vállalkozásokban. Ilyen a Telenor, amely Magyarországon először indított vállalati gyorsítóprogramot 2016-ban. Az Accelerate célja az volt, hogy az első lépéseket már megtevő, prototípussal rendelkező startupokat gyorsítópályára állítson, és olyan cégeket faragjon belőlük, amelyek már képesek helytállni az akár nemzetközi piacon.

A programra 143 vállalkozás jelentkezett, közülük öt vehetett részt a három hónapos gyorsítóprogramban: az elektronikus belépőjegyek piacterét kiépítő Tickething, a Kodály-módszeren alapuló zeneoktató szoftvert fejlesztő Musicating, az okos biciklizárat alkotó Zoi, a millenniumi nemzedékre szabott álláskereső platformot létrehozó Zyntern és a versenyszerű videójátékok piacát megcélzó eSports Horizon. „Ma már az öt cég komoly befektetőkkel folytat ígéretes tárgyalásokat – árulja el Takács Zoltán, a Telenor innovációért felelős alelnöke. – Azt mondják, tízből jó, ha egy startup túléli az első évet. Büszkén mondhatom, hogy az általunk felkarolt cégek esélyei sokkal jobbak.”

Nagyoktól tanulni

A vállalat idén is meghirdeti az Accelerate-et, de a visszajelzések alapján finomhangolták a programot. „Öt helyett három vállalkozást választunk ki, de ők többet kapnak” – magyarázza Takács. Szeptember 4-ig lehet jelentkezni, majd videóinterjúban kell bemutatni a vállalkozást. A legígéretesebb 8–12 csapatot személyes prezentációra hívják, ahol öt-öt percben kell meggyőzniük a Telenor vezetőit és a programban részt vevő mentorokat, hogy ők a legérdemesebbek a támogatásra.

Idén kizárólag digitális terméket fejlesztő cégeket várnak, amelyek már rendelkeznek prototípussal, legyen az egészségügyi, bank- vagy oktatási applikáció, mobiljáték vagy felhőalkalmazás. Bármennyire is ígéretes például az üvegbeton, e területen a Telenornak kevés releváns tapasztalata van.

Az öt tavalyi mentorhoz idén egy hatodik is csatlakozott: Simó György, egykor az Origo, ma a 3D-nyomtatásban utazó FreeDee Printing Solutions alapítója. Idén is mentorként vesz részt a programban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a startupok gyorsításával foglalkozó OXO Labs alapítója, Varga Zoltán, a Central-Fund kockázatitőke-alap vezetője, Várkonyi Balázs, az Extreme Digital és Vinnai Balázs, az IND alapítója, valamint Pistyur Veronika, a legsikeresebb magyar startupokat tömörítő Bridge Budapest Egyesület vezetője. Mivel a résztvevők száma háromra csökkent, mindegyik két topmentort kap maga mellé. Ők a kiválasztásban is részt vesznek, olyan cégeknek fognak segíteni, amelyekben maguk is fantáziát látnak. Feladatuk, hogy a heti rendszerességű konzultációk alatt beleéljék magukat a kezdő vállalkozók szerepébe, és kérdéseikre válaszolva elmondják, hogyan oldanák meg a felmerült kihívásokat.

Nem jótékonyság: befektetés a jövőbe

Takács hozzátette: meghosszabbították a programot, három helyett öt hónap áll a csapatok rendelkezésére, hogy a tanultakat beépítsék működésükbe. A workshopok számát csökkentették: a tavalyi 12-ből kiválasztották azt a 8-at, amelyek a legfontosabbak a fiatal cégeknek a termékfejlesztés buktatóitól az ügyféligények felméréséig, a cég növekedési pályára állításától a befektetők felkutatásáig és meggyőzéséig.

A mentorok és workshopok mellé több hasznos segítség jár: közösségi irodahasználat a Telenor törökbálinti campusán és a budapesti Kaptárban, a termékötlet tesztelésének lehetősége a cég 200 milliós ügyfélbázisán, 5-10 millió forint tőkebefektetés kisebbségi tulajdonrészért cserébe, ajándék Samsung S8 telefon az összes csapattagnak korlátlan internetelérést biztosító Hello Data tarifával, ingyenes hozzáférés a Microsoft Azure felhőszolgáltatásaihoz.

A Telenor idén is 150 millió forintot szán az Accelerate-re, de korántsem jótékonyságból. „Mi magunk is hasznot húztunk a programból azzal, hogy a munkatársaink részt vehettek a workshopokon. A startupokkal folytatott közös munkával közelebb kerültünk ahhoz, hogy nagy multinacionális vállalatként is startupszerűen működjünk a mindennapokban” – magyarázza Takács Zoltán. A cég ráadásul befektetőként, tulajdonosként is érdekelt abban, hogy a felkarolt cégek mihamarabb nyereségessé váljanak.

Ráadásul a sikeres termékekkel saját szolgáltatási körét is gazdagíthatja. A norvég hátterű vállalat már eddig is több innovatív terméket vezetett be magyar partnereire támaszkodva, ilyen a MyTV mobiltévéapp és a Telenor Wallet mobilfizetési alkalmazás. A sor az Accelerate-ből kikerült csapatok termékeivel bővülhet. A Musicating például része lesz a cég digitális oktatási programjának, a Hipersulinak, a Tickething a zenei szolgáltatások közé kerülhet, az e-sportban pedig szponzorként vállalhat szerepet a Telenor.

telenor.hu/accelerate

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.