valasz.hu/uzlet/a-vilag-nepessegenek-felet-fenyegeti-az-uj-veszely-meg-orvos-sem-lesz-eleg-30701/

http://valasz.hu/uzlet/a-vilag-nepessegenek-felet-fenyegeti-az-uj-veszely-meg-orvos-sem-lesz-eleg-30701/

Gazdaság

Kiből lesz a következő Prezi? Még másfél hétig lehet jelentkezni!

Startupokat várnak a Telenor mentorprogramjába

/ 2017.08.24., csütörtök 13:00 /

Zeneoktató szoftvert és okos biciklizárat fejlesztő magyar cég is segítséget kapott tavaly a Telenor gyorsítóprogramjában. A második körre szeptember 4-ig jelentkezhetnek a prototípussal rendelkező startupok.

Megvásárolt az interneten egy színházjegyet, de nem tud elmenni, ezért eladná a PDF-belépőt. Felelevenítené megkopott zenei ismereteit, vagy megkönnyítené gyermeke zenetanulását. Olyan biciklizárra vágyik, ami jelzést küld telefonjára, ha a tolvaj babrálni kezdi, ha viszont balesetet szenved, automatikusan értesíti családtagjait. Gyakornokot, tehetséges pályakezdőt keres cégéhez, de a hagyományos csatornákon nehezen éri el az Y- és a Z-generáció okostelefonon élő tagjait. Tehetséges egy online videójátékban, de hivatásos edző segítségével csiszolná tudását, hogy valamelyik profi ligában akár több ezer dolláros pénzdíjakért játszhasson.

Ezek azok a problémák, amelyekre válaszokat kínál öt magyar vállalkozás. Hogy végül az általuk kidolgozott megoldás lesz-e az, amelyet az efféle kihívásokkal rendelkező fogyasztók tömege megvásárol, a jövő zenéje. De a kezdő lépéseket megtették a siker felé vezető úton.

Persze nem egyedül. Ahhoz, hogy jó ötletekből jövedelmező termékek, vállalkozó kedvű emberekből sikeres vállalkozók legyenek, sok szereplőre van szükség. Oktatási intézményekre, ahonnan problémamegoldó képességgel és a tudásukba vetett hittel felvértezett fiatalok kerülnek ki. Üzleti angyalokra, akik felkarolják a legkorábbi életszakaszban járó, még a cégalapítás előtt álló vállalkozókat. Befektetőkre, akik kockázati tőkéjüket az asztalra valamit már letevő cégekbe teszik. Állami intézményekre, amelyek megteremtik a bürokráciamentes cégalapítás és a vállalkozásra ösztönző adózás feltételeit.

Gyorsítósáv

De szükség van nagyvállalatokra is, amelyek nem veszélyes kihívót, hanem potenciális partnert látnak az induló vállalkozásokban. Ilyen a Telenor, amely Magyarországon először indított vállalati gyorsítóprogramot 2016-ban. Az Accelerate célja az volt, hogy az első lépéseket már megtevő, prototípussal rendelkező startupokat gyorsítópályára állítson, és olyan cégeket faragjon belőlük, amelyek már képesek helytállni az akár nemzetközi piacon.

A programra 143 vállalkozás jelentkezett, közülük öt vehetett részt a három hónapos gyorsítóprogramban: az elektronikus belépőjegyek piacterét kiépítő Tickething, a Kodály-módszeren alapuló zeneoktató szoftvert fejlesztő Musicating, az okos biciklizárat alkotó Zoi, a millenniumi nemzedékre szabott álláskereső platformot létrehozó Zyntern és a versenyszerű videójátékok piacát megcélzó eSports Horizon. „Ma már az öt cég komoly befektetőkkel folytat ígéretes tárgyalásokat – árulja el Takács Zoltán, a Telenor innovációért felelős alelnöke. – Azt mondják, tízből jó, ha egy startup túléli az első évet. Büszkén mondhatom, hogy az általunk felkarolt cégek esélyei sokkal jobbak.”

Nagyoktól tanulni

A vállalat idén is meghirdeti az Accelerate-et, de a visszajelzések alapján finomhangolták a programot. „Öt helyett három vállalkozást választunk ki, de ők többet kapnak” – magyarázza Takács. Szeptember 4-ig lehet jelentkezni, majd videóinterjúban kell bemutatni a vállalkozást. A legígéretesebb 8–12 csapatot személyes prezentációra hívják, ahol öt-öt percben kell meggyőzniük a Telenor vezetőit és a programban részt vevő mentorokat, hogy ők a legérdemesebbek a támogatásra.

Idén kizárólag digitális terméket fejlesztő cégeket várnak, amelyek már rendelkeznek prototípussal, legyen az egészségügyi, bank- vagy oktatási applikáció, mobiljáték vagy felhőalkalmazás. Bármennyire is ígéretes például az üvegbeton, e területen a Telenornak kevés releváns tapasztalata van.

Az öt tavalyi mentorhoz idén egy hatodik is csatlakozott: Simó György, egykor az Origo, ma a 3D-nyomtatásban utazó FreeDee Printing Solutions alapítója. Idén is mentorként vesz részt a programban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a startupok gyorsításával foglalkozó OXO Labs alapítója, Varga Zoltán, a Central-Fund kockázatitőke-alap vezetője, Várkonyi Balázs, az Extreme Digital és Vinnai Balázs, az IND alapítója, valamint Pistyur Veronika, a legsikeresebb magyar startupokat tömörítő Bridge Budapest Egyesület vezetője. Mivel a résztvevők száma háromra csökkent, mindegyik két topmentort kap maga mellé. Ők a kiválasztásban is részt vesznek, olyan cégeknek fognak segíteni, amelyekben maguk is fantáziát látnak. Feladatuk, hogy a heti rendszerességű konzultációk alatt beleéljék magukat a kezdő vállalkozók szerepébe, és kérdéseikre válaszolva elmondják, hogyan oldanák meg a felmerült kihívásokat.

Nem jótékonyság: befektetés a jövőbe

Takács hozzátette: meghosszabbították a programot, három helyett öt hónap áll a csapatok rendelkezésére, hogy a tanultakat beépítsék működésükbe. A workshopok számát csökkentették: a tavalyi 12-ből kiválasztották azt a 8-at, amelyek a legfontosabbak a fiatal cégeknek a termékfejlesztés buktatóitól az ügyféligények felméréséig, a cég növekedési pályára állításától a befektetők felkutatásáig és meggyőzéséig.

A mentorok és workshopok mellé több hasznos segítség jár: közösségi irodahasználat a Telenor törökbálinti campusán és a budapesti Kaptárban, a termékötlet tesztelésének lehetősége a cég 200 milliós ügyfélbázisán, 5-10 millió forint tőkebefektetés kisebbségi tulajdonrészért cserébe, ajándék Samsung S8 telefon az összes csapattagnak korlátlan internetelérést biztosító Hello Data tarifával, ingyenes hozzáférés a Microsoft Azure felhőszolgáltatásaihoz.

A Telenor idén is 150 millió forintot szán az Accelerate-re, de korántsem jótékonyságból. „Mi magunk is hasznot húztunk a programból azzal, hogy a munkatársaink részt vehettek a workshopokon. A startupokkal folytatott közös munkával közelebb kerültünk ahhoz, hogy nagy multinacionális vállalatként is startupszerűen működjünk a mindennapokban” – magyarázza Takács Zoltán. A cég ráadásul befektetőként, tulajdonosként is érdekelt abban, hogy a felkarolt cégek mihamarabb nyereségessé váljanak.

Ráadásul a sikeres termékekkel saját szolgáltatási körét is gazdagíthatja. A norvég hátterű vállalat már eddig is több innovatív terméket vezetett be magyar partnereire támaszkodva, ilyen a MyTV mobiltévéapp és a Telenor Wallet mobilfizetési alkalmazás. A sor az Accelerate-ből kikerült csapatok termékeivel bővülhet. A Musicating például része lesz a cég digitális oktatási programjának, a Hipersulinak, a Tickething a zenei szolgáltatások közé kerülhet, az e-sportban pedig szponzorként vállalhat szerepet a Telenor.

telenor.hu/accelerate

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.