Gazdaság

Kicsoda Dr. Batz?

Magyarok a piacon

/ 2007.12.04., kedd 10:40 /

Dr. Batz egy diplomamunka szülötte. Az elmélet pedig úgy vált valóra, hogy a Dr. Batz a gyógypapucsok és -szandálok hazai piacának egyik piacvezetőjévé vált. A cipőboltok előterében álló, feltűnést keltő állványokon egy ízig-vérig magyar termék áll. Kárpáti Zoltánnal, a szakdolgozat szerzőjével és a Dr. Batz tulajdonosával beszélgetünk.

- Kicsoda Dr. Batz?

- Mondhatnám, hogy egy német vagy inkább svájci ortopéd orvos, mint ahogyan azt sokan gondolják. Az igazság azonban sokkal prózaibb: ez egy mozaikszó. Csak azért nem árulom el a megfejtést, hogy maradjon még némi illúzió.

- Ennyire titkolni akarják, hogy magyar termék?

- Szó sincs róla, csak itthon nem tartottam fontosnak hangsúlyozni, bár a feleségem - aki a cég marketingügyeit intézi - lassan meggyőz ennek az ellenkezőjéről. Nemrég egy düsseldorfi kiállításon figyelmeztettek: nagy értéke van annak, ha valami Európában készül. Az exportra szánt lábbeliken már szerepel a Made in Hungary felirat.- Tehát büszke arra, hogy itthon készül, csak nem veri nagydobra?

- Mindenféle felesleges érzelgősség nélkül mondhatom, tényleg örömmel tölt el, hogy egy olyan mostoha és nehéz helyzetben lévő területen, mint a cipőgyártás, háromszáz embernek tudok tisztes megélhetést biztosítani. És vannak gyakorlati előnyei is: az üzleteknek a nagykereskedőktől általában egész méretsorokat kell rendelniük akkor is, ha például csak a 39-es szám fogyott el. Én megtehetem, hogy a hiányzó méretből többet készítek. Ráadásul közvetlenebb a kapcsolatom a gyártással. Persze mindezek nehezen feledtetik, hogy az irracionális adóterhek miatt milyen drága itthon gyártatni.

- Soha nem fordult meg a fejében, hogy a Távol-Keletre vigye a gyártást?

- Egyszer elcsábultam, és készíttettem egy-egy próbasorozatot Kínában és Indiában. Az itthoni előállítási ár feléből elkészültek a papucsok, és nem is rosszul: Kínában is tudnak minőséget gyártani, ha akarnak. Avatatlan szem talán nem vette volna észre a különbséget, de úgy éreztem, hogy az ott készült darabok csak kilencvenszázalékosak. Az előbb említett előnyök miatt, maradtam az itthoni gyártásnál.

- Mennyi a hazai innováció a termékekben?

- Nagy csodát nem lehet tenni: a klumpa és a kétcsatos kényelmi papucs egy ortopédiailag egészséges talppal már jó ideje adott. Amiben többet tudunk nyújtani, az a gondosabb, manufakturális technológiával való gyártás. Egy speciális varrással például tartósabb lesz a lábbeli, az egyedi fejlesztésű hőlégkamrás ragasztásról nem is beszélve.

- Mennyire fontos szempont a divat?

- Elengedhetetlen: saját tervezőcsapatunk is van. Néhány ortopédiai szabályt be kell tartani, de hogy a felsőrészre milyen straszszokat vagy mintákat varrunk, azt már a divat diktálja. Nagyon komoly munkát fektetünk minden szezon előtt az új modellekbe: közvéleménykutatással választjuk ki a százas nagyságrendű mintákból azt a húszatharmincat, amit gyártani is fogunk.

- A honlapjuk tanúsága szerint Dubaiba is exportálnak...

- Az egyik kiállításunk alkalmával ismerkedtem meg egy dubai plazacsoport tulajdonosával, de ez kevésbé fontos célország. Saját exportrészlegünk révén idén kezdtünk külföldi terjeszkedésbe a környező országok és Nyugat-Európa irányába. Ez részben előremenekülés: a jelen gazdasági helyzetben ez az egyetlen módja a további töretlen fejlődésnek.Kárpáti Zoltán 1974-ben született Budapesten. • Az International Business Schoolban szerzett közgazdászdiplomát. • Néhány kisebb kitérő után 2000-ben alapította meg a cégét. • Nős, két fiú édesapja.A szakdolgozat próbája

Kárpáti Zoltán szülei lábbeli-forgalmazással foglalkoztak. A fiú saját története a szakdolgozattal indult, amelyben arról értekezett, hogy miként lehet felépíteni a Dr. Batz márkanevet. Mint mondja, írását ma is használhatná sorvezetőként a napi munkájában. Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy a márkához kapcsolódjon egy szigorúan felügyelt, minőségi arculat. Ennek köszönhető például az is, hogy a Dr. Batz termékek minden boltban önálló, egyedi kialakítású standokon jelenhetnek csak meg. Persze az idén egymilliárd forint árbevételt magáénak tudható cég jóval túlnőtte a diplomamunka kereteit. Itthon Kárpáti Zoltán becslése szerint a gyógypapucsok között az eladásokat nézve csaknem piacvezetők, és annak ellenére, hogy csak idén kezdtek bele a külföldi terjeszkedésbe, máris az összforgalom tíz százalékát adja az export. Ezt a számot szeretné a cég jövőre - új, fiatal kollegáival karöltve - megháromszorozni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.