Gazdaság

Kifosztják Európa aranykészletét a görögök?

/ 2010.06.02., szerda 14:05 /
Kifosztják Európa aranykészletét a görögök?

Jelentős aranykészletet halmozott fel a görög jegybank: míg a Magyar Nemzeti Bank aranytartaléka még a 3 tonnát sem éri el, addig Görögországé a 100 tonnát is meghaladja. A görögök, de a kínaiak is aranyba menekítik a pénzüket.

Akadozik az aranyellátás az európai, s benne a magyar piacon, ugyanis a görögök pánikszerűen válnak meg az eurójuktól, s menekítik aranyba a vagyonukat. A helyi piacon máris felár alakult ki, a kereskedők pedig drasztikusan megemelték a marzsaikat - a legfrissebb piaci fejleményekről Juhász Gergely, a befektetési célú arany kereskedésével foglalkozó Conclude Kft. ügyvezető igazgatója számolt be a Heti Válasz Online-nak.

A szakember szerint a görög jegybank is jelentős aranykészletet halmozott fel: míg a Magyar Nemzeti Banknak minimális, még a három tonnát sem éri el az aranykészlete, addig a görög jegybanké már a 100 tonnát is meghaladja. „Ha a görögök kénytelenek lennének búcsút mondani az eurónak, s újra a drachmát kell bevezetniük, akkor gyakorlatilag aranyfedezetet tudnának tenni mögé".

Mivel Európa szerte mindenhol különösen megnövekedett a befektetési arany iránti kereslet, ezért az aranyrudakat és -érméket gyártó társaságok nem győzik kielégíteni az igényeket, a szállítások folyamatosan csúsznak, bizonyos termékkörben pedig tartós hiány alakult ki. A 250 grammos aranyrudakra például legalább két hetet várni kell, az árak pedig az egekben.

A grammonkénti ár jelenleg 9300 és 9400 forint között mozog, a nemzetközi piacokon az unciánkénti ár is rekordszint közelében található: euróban 1000 körül, míg dollárban 1220 és 1240 között alakul. Jelentős árkorrekció pedig nem várható a közeljövőben. Mint Juhász Gergely fogalmaz: „keresleti oldalról nagyon alá van támasztva a piac". A gyakorlatban a Conclude esetében ez azt jelenti, hogy a gazdag vállalkozóktól az orvosokon át az egyetemistákig és a nyugdíjasokig szinte mindenféle vevővel találkoztak az elmúlt hetekben.

De nemcsak a görögök tartanak a nem múló gazdasági és pénzügyi bizonytalanságoktól, a devizaárfolyamok nem csillapodó ingadozásától. Kínában is - ahol egyébként két éve liberalizálták az aranykereskedést - magasra szökött az aranyláz: a hongkongi tőzsdén is szárnyal a nemesfém kereskedése, s nem véletlenül. Kínában még az állami televízió fő műsoridejében is az arany felhalmozására biztatják a lakosságot.

A közelmúltban alapított sanghaji aranytőzsdén például a fizikai arany forgalma már napi 6500 kilogrammot is meghaladja. Ezért a tőzsde országszerte 43 nemesfém-raktárt hozott létre, hogy a kereskedőket ki tudják szolgálni. (Kevesen tudják egyébként - bár nem meglepő -, hogy Kína a világ legnagyobb aranytermelője, évi 330 tonna körüli termeléssel. Aranytartaléka pedig meghaladja az 1050 tonnát.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.