Gazdaság

Kis ország nagy rendezvénnyel

/ 2017.07.26., szerda 16:48 /

Elemzésem írásakor még csak pár nap telt el a FINA-világbajnokság megnyitása óta. Később az ember már lázba jöhet, és akit elfog a láz, annak „kerül, amibe kerül, a siker minden pénzt megér”. Vagy ha csalódik, a rendezvénynek még a helyét is sóval hintené be.

Szóval: kik és miért vállalkoznak nagyszabású rendezvényre, kinek és mire jó? A nyilvános adatok szerint ezek igen gyakran drágábbak lesznek a tervezettnél, a megtérülést pedig túlbecsülik a szervezők. A költségek elfutásáról az utca emberének rögtön a korrupció jut eszébe, ami bizonyos országokban igaz is. A grandiózus és egyedi rendezvényeknél a szokásosnál tényleg nagyobb a korrupciós veszély, főleg, ha az egyébként is része az adott ország kultúrájának. De most tegyük félre egy pillanatra a korrupció ügyét, hiszen elég általános a költségek elszaladásának jelensége. Ez nem meglepő, mivel hosszú előkészületet kritikusan rövid aktív időszak követ, és a rögzített kezdésig az építési és szervezési teendőket időnyomás alatt kell elvégeztetniük a megrendelőknek. Akik így az építőkkel, szállítókkal, közreműködőkkel szemben kiszolgáltatott helyzetben vannak az eredeti szerződés megkötése után.

A képlet általános, de a drágulás mértékében nagy különbségek mutatkoznak: itt jön be a rendező város vagy ország mérete, fejlettsége. A nagy anyagi erővel bíró házigazda eleve több üzleti jelentkező közül válogathat: a boldog nyertes mögött még ott áll ugrásra készen néhány alkalmas versenytárs. A tehetős és méretes házigazda képességeit, erőforrásait még egy monstre rendezvény anyagi terhei és szervezési kihívásai sem haladják meg túlzottan, a metropoliszoknak már volt és lesz is dolguk nagyrendezvényekkel. Ezzel szemben a kisebb országok, városok olimpiai méretű vagy azt csak megközelítő bonyolultságú feladattal egy emberöltő alatt egyszer, ha találkoznak. A kisebb országokban a rendezés legfőbb veszteségforrása a verseny gyengesége vagy hiánya: a helyi viszonyok között legnagyobbnak számító kivitelező, szállító, szolgáltatásnyújtó csak helyben nagy; domináns pozíciójából nemzetközileg értékelhető méretelőny nem származik, de a túlárazásra és a korrumpálásra való hajlam igen.

A kisebb méretű helyszíneken a várt bevétel is gyakran okkal marad el: a látványsportrendezvényre odalátogatók ugyan – rövid időre – tényleg jelentős többletkeresletet támasztanak, de más látogatókörök rovására. Ha a szállodai kapacitás annyi egy városban, amennyi, akkor a világbajnokság, olimpia heteire odautazó pénzes vendégek miatt megugranak a hotelárak, amelyek aztán riasztóan hatnak a szokásos (esetleg visszatérésre is hajlandó) ügyfélkörre. Kisebb helyen az utóhasznosítás különösen kiábrándító lehet.

Röviden: a kockázatok szinte mindig a rendezők ellen dolgoznak, de főként a kis- és közepes anyagi erejű és társadalmilag kevésbé fejlett házigazdák esetében. Az athéni olimpia ügye és utóélete elgondolkodtató; természetesen több oka is volt az utóbbi időszak súlyos görög gazdasági visszaesésének, ám az erejükön felül vállalt rendezés is ezek egyike. Az is tudható, hogy a Transparency International korrupciós indexe ott még a magyarnál is rosszabb volt és maradt… Egyébként Görögországot az a csúfság érte, hogy az idei évre az egy főre jutó nemzeti jövedelemben a magyar nívó alá került – holott a miénk elmarad a cseh, szlovén, szlovák, lengyel szinttől.

A rendezők különösen optimistán becslik a költségalakulást, a várt bevételeket és a nemzetközi hírnév remélt javulása miatti későbbi turistaáradatot, ha állami pénz vagy garancia áll mögöttük. A politikusok, az „udvari szállítók” és mindazok, akik ilyen rendezvényekre a VIP-bejáraton szoktak érkezni, persze az ügynek a jó oldalát látják. A helyiek életét viszont az építési előkészületek és a rendezvény alatti forgalmi zavarok megnehezítik; megjegyzem, a ráfordítások közé nem számolják be a lakosok időveszteségeit. De őket ritkán kérdezik meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.