Gazdaság

Májusban indul a per a Négy Mancs ellen

/ 2012.03.21., szerda 08:35 /
Májusban indul a per a Négy Mancs ellen

Május 24-én indul a Hungerit által a Négy Mancs állatvédő szervezet ellen indított per, melyben a baromfifeldolgozó azt szeretné elérni, hogy az alapítvány törölje hírhedt feketelistájáról.

 

Évek óta húzódó ügy kerülhet hamarosan a bíróság elé; a Heti Válasz Online információi szerint május 24-én kezdődik a Hungerit Zrt. által az osztrák és magyar Négy Mancs alapítvány, valamint vezetője, Helmut Dungler ellen indított eljárás. A civil egyesület még 2006-ban kezdett nemzetközi kampányba a tömött libákból származó húsok ellen, feketelistára téve mindazokat, akik szerintük kényszertömött libával dolgoznak. Legnagyobb hazai exportőrként így járt a Hungerit is, mely a negatív kampány hatására 2008 őszére leállította a hízott liba feldolgozását. Miután a listán továbbra is fent maradtak, 2009-ben újraindult a termelés. Csak időközben elvesztették a német piacot.

Tóthné Kecskés Mária, a cég belkereskedelmi és marketing igazgatója jelentős visszaesésről beszélt, az őket ért veszteségek számszerűsítését korainak tartja még, de szerinte nem túlzás milliárdos összegekről beszélni. Ráadásul a Hungerit mindent megtett annak érdekében, hogy a tudatos vásárló dönthessen, külön csomagolás és feliratok jelezték a terméken, hogy kényszertömött állatból származik-e.

A Négy Mancs feketelistájának legnagyobb hátránya, hogy azon a cég kódszáma, és nem valamely terméktípusa szerepel, így a német áruházláncok semmit, még a húslibát sem veszik át. Ezen előzmények szülték azt a - még tavaly októberben beadott - keresetet, melyet a Hungerit jó hírnevének megsértése miatt indítottak, kérve a bíróságtól, hogy tiltsák el a Négy Mancsot a jogsértéstől. „A per mostani szakaszában egy jelképes összegű kártérítést szeretnének elérni, nem kizárva annak lehetőségét, hogy később egy újabb eljárást is indítsunk, kimondottan a kártérítés kérdésében" - sorolja a marketingigazgató.

„Külön kérelem alapján azt kértük a bírótól, hogy mielőtt dönt az ügyben, hozzon egy ideiglenes intézkedést, melyben eltiltja a Négy Mancsot a korábbi kampányainak folytatásától. Elvileg ezzel meg sem kellene várni az első tárgyalási napot, bár mivel eddig sem történt lépés ebbe az irányba, májusig szerintünk már nem is fog" - árulták el a Hungeritet a perben képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodánál.

Tegyünk is egy kis kitérőt a jog területére, a Négy Mancs elleni első hazai per gyökereit vizsgálni. Az egész vita alapja, hogy az állatvédők szerint a hizlalással előállított libamáj során állatkínzás történik, de sem a magyar, sem pedig az uniós törvények ezt nem tartják annak. A magyar állatvédelmi törvényben még egy külön paragrafus is szerepel arról, hogy a töméses hizlalás nem minősül állatkínzásnak.

Az alapítvány ugyanakkor belépett egy területre, ahol piaci folyamatokat képes befolyásolni azokban az országokban, melyekben van erre fogadókészség. Ma már ott tart a történet, hogy annak, akinek nincs megfelelő papírja a Négy Mancstól, nem tud mozogni a piacon, nem fognak vele szerződéseket kötni.

„Az alapítvány megkeresi a termelőt, hogy működjön együtt vele, akár toll, akár májtermelés tekintetében. Nyilatkozatokat kér a termelőktől, hogy mit hogyan csinálnak, majd ezt követően bármikor megjelenhet, és ellenőrizhet. Abban az esetben, ha az érintett nem működik együtt, fölkerül a feketelistára. Erre felhívja az erre érzékeny országokban a kereskedelmi láncok figyelmét, és ha mégis átveszik a termelőtől az árut, akkor tüntetést szerveznek az áruház elé" - magyarázzák az ügyvédi irodánál, akik szerint szinte már gyanúsan jól ismerik a hazai viszonyokat a Négy Mancsnál.

Versenyfelügyeleti eljárás alatt

Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos, aki 2011 augusztusa óta vizsgálódik a Négy Mancs ügyében, március elején jelentette be, hogy a Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta az alapítványt, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt. Az eljárásban mind a Vier Pfoten International nemzetközi szervezet, mind pedig leányszerveződése, a Négy Mancs Alapítvány is érintett.

Budai szerint az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy az alapítvány magyarországi tevékenysége „német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál", amelynek „egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról".

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.