valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Kókler brókerek

/ 2015.03.04., szerda 16:20 /

Mi köti össze Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulját, egy olasz grófnőt, egy magyar milliárdost és egy elhíresült csalássorozat gyanúsítottját? A minden eddiginél nagyobb brókerbotrányt okozó Buda-Cash.

„Amióta kijöttek a hírek a Buda-Cashről, csak kapkodom a fejem. Múlt hétfőn töltöttem le az adóbevalláshoz szükséges igazolást a tavalyi évi kereskedési eredményemről. Vicc, hogy be kell majd fizetnem a nyereség utáni adóterhet, miközben az összeget sosem fogom látni” – mondja a Kiszámoló blogon a topic hozzászólója. „BTM” egyike annak a 13 ezer ügyfélnek, akit a Buda-Cash Brókerház rövidíthetett meg. Rajta kívül további 120 ezer banki ügyfél és több mint 80 önkormányzat aggódhat most a pénzéért. De nézzük előbb a tényeket.

1. Mi történt eddig?

A Magyar Nemzeti Bank hónapok óta folytatott vizsgálatokat a Dél-Dunántúli és az Észak-magyarországi Regionális Banknál, a Dél-Dunántúli Takarék Banknál, valamint a Buda Regionális Banknál, amikor szokatlan értékpapír-tranzakciók és „gyanús adatcsoportok” kerültek a látóterébe. A furcsaságok miatt az MNB úgy döntött, hogy a vizsgálatokat a pénzintézetek értékpapír-állományát kezelő Buda-Cash Brókerház Zrt.-re is kiterjeszti, s behívja meghallgatásra a brókercég tulajdonosait. Mivel a jegybank a február 23-i személyes egyeztetés után igazolódni látta sejtéseit, felfüggesztette a brókerház működési engedélyét, s feljelentést tett. A rendőrség az esti órákban házkutatást és iratlefoglalást hajtott végre a brókerház budapesti Ménesi úti székházában és a vállalkozás vezetőinél.

Február 24-én reggel – a tőzsdei kereskedés indulása előtt néhány perccel – az MNB a Budapesti Értéktőzsdét is tájékoztatta a Buda-Cash működési engedélyének szüneteltetéséről, ami alapján a börze a brókercég kereskedési jogát, a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) pedig az elszámolási jogosultságát függesztette fel. Ezzel egyidejűleg felügyeleti biztosok vették át a brókerház, majd a regionális bankok irányítását. Utóbbiak esetében az MNB egymillió forintban korlátozta a kifizethető betétek nagyságát, s február 25-re bankszünnapot rendelt el. A pénzintézetek fizetőképessége viszont olyan rossznak bizonyult, hogy a jegybank kénytelen volt 60 ezer forintra leszállítani az egy ügyfél esetében kifizethető összeget.

2. Mi a gyanú tárgya?

„A Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt 10-15 évben, nem tud elszámolni az ügyfelek pénzével, s a kár a százmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti” – állítja Windisch László. Az MNB pénzügyi infrastruktúráért felelős alelnöke szerint a brókerházzal összefüggésbe hozható négy kisbank vagyonából 60-65 milliárd forint, a brókercég ügyfeleinek számlájáról 30 milliárd hiányzik, s a teljes összeg eltüntetésében a Buda-Cashnek lehetett szerepe. A gyanú szerint a brókercég meghamisíthatta azokat a kimutatásokat, amelyek alapján a regionális bankok a mérlegeikben nyilvántartották az értékpapír-állományt. Ehhez adódik az a közel 10 milliárdos veszteség, amit a brókerház ügyfelei könyvelhetnek el a svájci frank árfolyamának változása miatt. Az alelnök elképzelhetőnek tartja, hogy piramisjáték-szerű csalássorozat történhetett, s a Buda- Cash a veszteségeket újabb és újabb forrásbevonásokkal takarta el.

Hogy ez miként folyhatott másfél évtizeden át, arról csak találgatni lehet. Egyes felvetések szerint a Buda-Cash meg sem vette azokat az értékpapírokat, amelyekre neki adtak megbízást, KELER-beli forrásunk viszont azt tartja valószínűbbnek, hogy két számlavezető informatikai rendszert működtetett a Buda-Cash: az egyikből az ügyfeleknek és a hatóságoknak közölt hamis adatokat, a másik pedig a valós számokat tartalmazta. „De ha ez volt a helyzet, akkor fiktív nyilvántartással bármelyik cég félrevezetheti a hatóságokat” – jegyzi meg egy bróker informátorunk.

3. Mit lehet tudni a Buda-Cashről?

A céget Pintér Zoltán, Kovács Tibor és Tarr István alapította 1995-ben 50 millió forintos alaptőkével. Megalakulása óta meghatározó tagja a Budapesti Értéktőzsdének, jelenleg budapesti központján kívül 11 városban van fiókja, közel 200 munkatárssal. Ha hinni lehet a cég könyvvizsgálójának, a Gyimesi és Társa Kft.-nek, akkor 2013-ban a 3,8 milliárd forintos árbevétele után 584 millió forint volt a nyeresége.

Ám nem ment mindig jól a cégnek. Bár már működésének harmadik évében egy félmilliárd forint értékű portfólió kezelésére kapott megbízást a Tiszai Vegyi Kombináttól, ennek bukta lett a vége. A Buda-Cash gondatlanul járt el, és a szerződés lejáratakor mindössze 160 millió forintot fizetett vissza a TVK-nak, mely emiatt perre ment. A pereskedés végén a Legfelsőbb Bíróság további 357 millió megfizetésére kötelezte a Buda-Casht a kamatok mellett. A brókerháznál – részben a pereskedéssel összefüggésben – 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést kellett végrehajtani. Az összeget a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. tolta be a Buda-Cashbe, s ezzel közel 28 százalékos tulajdonrészt szerzett benne. Pintér Zoltán akkor úgy fogalmazott, hogy a kft. mögött Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll. A Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének – az igazi máltaiakhoz a megtévesztésig hasonló, kétes hátterű szervezet – tagjaként ismert diplomata mellett felesége, az olasz származású Chiara Rivetti di Val Cervo is feltűnt a brókerházban.

Bizonyára nem véletlen, hogy a brókerházzal kapcsolatos nagy ívű tervek megvalósítása akkor vette kezdetét, amikor a jegybankalelnök szerinti adatszolgáltatás-hamisítás is: ez idő tájt már nem a nyilvántartás hiányosságait rendszeresen számon kérő Deloitte and Touche a brókerház könyvvizsgálója, hanem a Gyimesi és Társa Kft. A céget először 2001 júliusában bízta meg a Buda-Cash közgyűlése a könyvvizsgálói feladatokkal.

Az idővel offshore céghálót szövő Buda-Cash igazi növekedése az ezredfordulón vett lendületet. Előbb a Miskolci Brókerház ügyfeleit nyelte le, majd 2001-ben előbb a Wintrust Értékpapír Rt.-t, utána az Investpoint Rt. ügyfélállományát, illetőleg a DH Univerzum Rt. több mint kétezer ügyfelét és hatmilliárdnyi kezelt vagyonát vette át. 2004-ben a bebukott Baumaghoz tartozó Királybróker Rt. ügyfélállományának átruházásáról kötött szerződést, egy évre rá pedig újabb ezer ügyfélszámlával és közel kilencmilliárd forintos portfólióval lett gazdagabb, miután a KDB Bank megvált befektetési üzletágától. 2007-ben Pintér már azt tervezte, hogy kilépnek az országhatáron túlra, mindenekelőtt Szlovákiába, közben pedig a brókercég átmeneti tulajdonjogot szerzett az Egyesült Vegyiművekben, s tartós tulajdoni hányadot (több mint 32 százalékot) az Első Hazai Energia-portfolió Nyrt.-ben.

Pintér ennek köszönhetően tavaly már a 33. volt a száz leggazdagabb magyar listáján 18,5 milliárd forintos vagyonával. Két éve került érdekeltségébe az egykori Phylaxia állatgyógyszergyárból kinőtt holding, mely a profiltisztítás és a tőkeemelés után Opimus Group néven működik tovább. A vállalatcsoportnak része a Wamsler SE (Közép-Európa legnagyobb kandalló- és tűzhelygyára), az Euro Generál építőipari vállalat, a Hotel Relax Resort (négycsillagos szálloda Ausztriában), a baromfitenyésztéssel foglalkozó Csabatáj, a növénytermesztésben utazó Hidashát Zrt., valamint a budapesti Révay Irodaház is. Idesorolják még az épületgépészeti technológiával foglalkozó Mátrafűtőber Kft.-t, s bár az Opimusnak korábban a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt.-ben is volt részesedése, a sajtóértesülésekkel ellentétben ez tavaly megszűnt. Ma már Pintérnek sincs részvénye sem az Opimusban, sem a Buda-Cashben (a brókerház jelenlegi tulajdonosai Gyarmati János, Pál Gyula, Tölgyesi Péter és Varga Péter), s bár tulajdonosként formálisan egyik érintett, most bezárt kisbankban sem szerepel, az ő és üzlettársai érdekeltségéhez sorolhatók.

4. Van-e politikai szála a botránynak?

Többen is azt feszegetik: ki lehetett eddig a Buda-Cash politikai támogatója? „Nem kell ebbe politikát keverni, ezek színtisztán tolvajok” – hárítja el kérdésünket a jegybank egyik szakembere. A Fidesz frakcióvezetője viszont a 23 milliárd forintos Kulcsár Attila-ügy után ezt is szocialista brókerbotránynak tartja. Rogán Antal szerint ugyanis Bajnai Gordon megbízott a Buda- Cash embereiben. Kormányfősége idején a brókercég felügyelőbizottságának korábbi elnöke, Antali Károly kormánybiztosként felügyelhette a MÁV átalakítását, s Andrási Miklós is az ő kinevezettjeként került a Buda- Cashtől a MÁV élére (utóbbi Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden kapcsolatot, miután „nyilvánvalóvá vált, hogy Bajnai embere”).

Rogán azt is érdekesnek tartja, miként lehetett hosszú ideig a brókerház vezérigazgatója Gyarmati János, aki a Globex-ügyben gyanúsítottként szerepelt. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy 2009-ben az Országgyűlés a Nemzetközi Valutaalapra hivatkozva olyan törvénymódosítást fogadott el, melynek alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél. A Buda-Cashnél utoljára 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó ellenőrzést az akkori pénzügyi felügyelet, és nem tett érdemi megállapítást, mindössze hárommillió forintos büntetést rótt ki.

Windisch László inkább Matolcsy György jegybankelnök lemondását és az újra önálló pénzügyi felügyeletet követelő ellenzéki nyilatkozatokat tartja politikai indíttatásúnak, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének beolvasztása után épp az MNB hozta felszínre a visszaéléseket. A fúzió óta eltelt 16 hónap alatt pedig ötmilliárd forint bírságot szabott ki, és 200 milliárdos tőkeemelést írt elő a hitelintézetek számára.

5. Hibázott-e a bankfelügyelet?

„Ijesztő felügyeleti vezető szájából olyat hallani, hogy egy százmilliárdos csalássorozat 15 éven keresztül nem tűnt fel senkinek” – véli az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet egykori elnökhelyettese, a tőzsde korábbi ügyvezetője. Dr. Pacsi Zoltán szerint a felügyeletnek ilyenkor a vizsgálat mellett a piac megnyugtatása a legfontosabb feladata, hogy véletlenül se alakulhasson ki az 1997-es Postabank-pánikhoz hasonló zűrzavar. A jegybanki bejelentésnek ugyanis könnyen lehetett volna olyan következménye, hogy az emberek megrohanják a brókercégeket, és még onnan is kiveszik a pénzüket – megrengetve ezzel az egész pénzügyi-befektetői piacot –, ahol egyébként biztonságban lett volna.

A szakember szerint a mostani esetnek a korábbi felügyeleti intézkedések alkalmával ki kellett volna derülnie. Az ellenőrzések során ugyanis nemcsak a brókercégtől kérnek be adatokat, hanem annak ügyfeleitől, üzleti partnereitől, a tőzsdétől vagy a KELER-től is. Ráadásul a bankfelügyelet folyamatosan figyeli a pénzügyi intézményeket, melyek kötelező jelleggel napi, heti, havi rendszerességgel adatot szolgáltatnak a számára. Mások szerint már a takarékszövetkezetek regionális bankká való átalakulásának engedélyezésekor ki kellett volna derülnie a visszaéléseknek.

Windisch szerint azonban a bankfelügyeleti témavizsgálatok csak a pénzügyi intézmények működésének egy-egy szűk területére vonatkoznak, s nem alkalmasak átfogó kép felrajzolására. Egy intézmény teljes tevékenységének aprólékos áttekintésére csak a teljes körű helyszíni vizsgálatok során van lehetőség. Az MNB új vizsgálati módszerek bevetését tervezi, és törvénymódosítást kezdeményez a felügyeleti keretrendszer szigorítására. Lezárja például a kiskapukat a hasonló informatikai rendszerekben, s a jövőben egyezniük kell a jegybanknak, a KELER-nek és az ügyfeleknek küldött kimutatásoknak. Gyakoribbak lesznek a teljes körű ellenőrzések is, az egész szektor pedig alapos vizsgálatra számíthat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.