Gazdaság

Könnyen azonosítható tanúsító védjegyek a honi termékekre

/ 2012.01.13., péntek 09:50 /

A magyar termék, hazai termék, illetve hazai feldolgozású termék megkülönböztetése, azonosítása érdekében készülnek a könnyen megjegyezhető és értelmezhető képi szimbólumok. A grafikákat a Magyar Termék Nonprofit Kft. civil szervezet készíti önkéntesen, állami beavatkozás és javadalmazás nélkül.

Ez a szervezet alkotta meg a mára harmincszázalékosnál magasabb ismertségre szert tett Magyar Termék-védjegyet. Az idézett szimbólum úgynevezett tanúsító védjegy, amely az adott termék minőségét is garantálja, a magyar előállítás igazolásán kívül. A logót hét éve tervezte Bodrogai Ferenc, jelenleg három variációban rajzolja meg a három kategória szerinti változatokat.

A Magyar Termék védjegyet önkéntesen helyezik el a gyártók termékeiken. A használat engedélyezéséről a gyártó kérésére  a szakértőkből álló, független Magyar Termék Tanúsító Szervezet határoz. Az  időszakonként összehívott szervezet  összetétele aszerint alakul, hogy milyen termék gyártója kívánja alkalmazni a jelölést: tésztaféle, húsipari termék, papíráru stb.  A jelzéseket önként helyezik el a gyártók, forgalmazók, az alkalmazás nem kötelező, ám ha megjelenik a csomagoláson az igényelt tanúsító védjegy, akkor az kötelez. A jogtalan használat szankciókat von maga után.

A háromféle jelzés közül a "Magyar termék" a magyar jelképi elemet elsősorban megtestesítő nemzeti színeket hordozza magán, míg a "Hazai termék" és a "Hazai feldolgozású termék" variációkban kevésbé érvényesül a trikolór jelleg, utalván a tartalomra. A magyar termék hazai alapanyagokból, itthoni előállítással készül, a hazai terméket is itthon állítják elő, ám ötven százaléknál kevesebb idegen eredetű alapanyagot is tartalmaz. A hazai feldolgozású termék akár száz százalékosan is külföldi alapanyagokból származhat, ám magyar ízléssel és eljárással, magyar kéz által, itthon készült.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.