valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

Konyec: Nincs Hernádi–Sanader-ügy

/ 2011.12.06., kedd 08:35 /
Konyec: Nincs Hernádi–Sanader-ügy

Bár a zágrábi ügyészség váltig állítja, hogy Hernádi Zsolt két ciprusi társaságon keresztül megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, a Heti Válasz kiderítette: a limasszoli „kenőcégeket” az orosz Gazprom ellenőrzi. Ezzel megdőlt a Mol-vezér elleni vád.

 

Két hete lapunk is beszámolt a december 4-i horvát parlamenti választás előtti kampányról –- melynek része, hogy a zágrábi ügyészség korrupciós mocsárba igyekszik rántani Hernádi Zsoltot. Az igazságszolgáltatás és a politika ottani hangadói azt állítják, hogy a Mol-vezér 2009-ben tízmillió eurós kenőpénzzel váltotta meg a nemzeti büszkeségként számon tartott INA olajvállalat irányítási jogait. Nem is akárkitől, hanem a mára minden párt által megvetett, fél tucat büntetőeljárással terhelt Ivo Sanader exminiszterelnöktől.

E világraszóló skandalumot eddig két „bizonyítékkal” támasztotta alá a vádhatóság. Az egyik egy némafilm, melyet a zágrábi Marcellino luxusétterem ipari kamerája rögzített; ezen annyi látszik, hogy Hernádi és Sanader társalognak egymással, telefonokat vesznek elő, lejegyeznek ezt-azt (hogy mit, az talány). A másik „bűnjel” Robert Ježić vallomása. A volt horvát kormányfő egykori bizalmasaként hírnevet szerző üzletember hónapokig börtönben ült – szintén a hatalom csúcsaiig érő vesztegetések miatt -, ám idén áprilisban szabadon bocsátották. Vádalku keretében ugyanis felfedte a Mol-INA-sztorit; azt állította, részben az ő svájci cégéhez futott be a Sanadernek szánt magyar csúszópénz.

A budapesti olajóriás két titokzatos ciprusi társaságon keresztül utalta a summát – legalábbis Ježić szerint -, és a nevüket is elárulta: Hangarn Oil Products Trading Limited, illetve Ceroma Holdings Limited. A vallomás egyértelműen Mol-érdekeltségként emlegeti e két limasszoli kft.-t – mely információfoszlányt a horvát államügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) kritika nélkül benyelte.


A Heti Válasz viszont kiderítette: a Hangarnt és a Ceromát olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek (az ábránkat igazoló hiteles dokumentumokat kérésre a nyomozó hatóságok rendelkezésére bocsátjuk). Úgy tudjuk, a moszkvai energiamamut hivatalosan csak idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet – de utóbbiak akkor is orosz oligarchák bizniszeit segítették, amikor formálisan még egy offshore-közvetítő iroda nevén voltak.

Ilyen, régóta az Atlas Alpha Services Ltd.-t használó oligarcha a Gazprom egykori magyarországi képviselője, Megdet Rahimkulov – aki az elmúlt évtizedben éppen a Molt célzó támadások egyik főalakjaként vonult be a hazai gazdaságtörténetbe. A milliárdos Rahimkulov tulajdonos volt például a BorsodChemben, melyen keresztül anno egy osztrák-orosz érdekcsoport megkísérelte elhappolni a Mol elől a Tiszai Vegyi Kombinátot – sikertelenül.

A magyar olajtársaság elleni 2007-es felvásárlási akció pedig azzal indult, hogy a Rahimkulov család piacra dobott hatszázaléknyi részvénycsomagot, és ez az osztrák OMV-nél, illetve később az orosz Szurgutnyeftyegaznál landolt. Ezekben az ütközetekben mindig a Gazprom bécsi csendestársa/ügynöke/strómanja, a Vienna Capital Partners működött közre – márpedig e cég Horvátországban arról is híres, hogy a Hernádira valló Ježić az ő segítségükkel privatizált egy petrolkémiai konszernt.

Összefoglalva: a zágrábi ügyészség azt a képtelen vádat erőlteti, hogy Hernádi a Mollal egyébként több fronton harcoló Gazprom ciprusi csápjain keresztül vette meg Sanadert. Mindezt 2009-ben, amikor a szintén orosz államérdeket követő Szurgutnyeftyegaz – az OMV pakettjének átvétele után – épp ostrom alatt tartotta a magyar olajvállalatot. E koncepciós gyanút az események egymásutánja tovább gyengíti. A horvát kormány ugyanis már 2009 januárjában, az üzletet megolajozó állítólagos kenőpénz érkezése előtt fél évvel átadta a Molnak az INA menedzsmentjogait, a korrupció képi bizonyítékául szolgáló éttermi találkozót pedig két éve ősszel ejtették meg – hónapokkal az után, hogy Sanader miniszterelnök lemondott.

Mégis, miért lehetett a horvát közvéleményt bezsongatni Hernádi és általában a magyarok ellen? Miért tűnhetett hihetőnek a – globálvállalati világban egyébként nyilván nem szokatlan – vesztegetési sztori? Legfeljebb azért, mert a Robert Ježić koronatanú által bedobott két ciprusi társaságnak van némi magyarországi kötődése is. A Ceroma Holdings Ltd.-t például társigazgatói rendszerben üzemeltetik, és a cégben bizonyos Fazakas Imrének vezető szerepet osztottak. Közben a másik limasszoli érdekeltség, a Hangarn Ltd. kereskedelmi képviseletének otthont adó budakeszi ingatlant Fazakas lánya birtokolja.

Ennyi tehát a magyar kapcsolat – és ez sem túl erős, hiszen Fazakas Imre nem Mol-rezidens; ha valaminek hívni kell, inkább orosz lobbista. Mérnöki diplomáját a néhai Szovjetunióban szerezte, majd pályáját a Videoton külker-részlegén, illetve moszkvai irodájánál folytatta. A rendszerváltás után – az exvideotonos Apró Piroskával, Gyurcsány Ferenc jelenlegi anyósával és más kollégáival – Convertrade néven kereskedőházat hozott létre. Később, lássunk csodát, a Gazprom itteni leágazásainál lett hol első, hol második ember (Parnusgáz Rt., Általános Értékforgalmi Bank), sőt Megdet Rahimkulov családi vállalkozásában is megfordult mint felügyelőbizottsági tag. Hiperaktív korszakát a Jukosz olajtröszt közép-kelet-európai vezérképviselőjeként zárta, de ismerői szerint idehaza máig Fazakas az egyik legmegbízhatóbb orosz-magyar összekötő. (A friss cégiratokból ez kevéssé tűnik ki; inkább csak ingatlanos kft.-i vannak – közösen például a rendszerváltás előtti egyik MSZMP-s potentáttal, a volt budapesti tanácselnök Iványi Pállal -, lánya viszont az egyik legelegánsabb Andrássy úti divatbolt tulajdonosa.)

Lapunk megkísérelt kapcsolatba lépni Fazakas Imrével, ám ügyvédje annyit üzent: érdeklődésünket tolmácsolta – majd hiába vártunk visszahívást. Így nem tudtuk megkérdezni a legkompetensebbtől, igaz-e az a horvát sajtóban pedzegetett hír, hogy tanúként már az ügyészség előtt kimondta: a Ceroma és a Hangarn nevű ciprusi társaságok orosz kézben vannak, és nincs közük a Molhoz. A Hernádi Zsolt elleni vád azonban efféle nyilatkozatok nélkül is megdőlt, és az sem biztos, hogy kenőpénz folyt át ezeken az offshore-okon. Valószínűbb, hogy a vádalkuban érdekelt Robert Ježić „leemelt a polcról” egy múltbeli tranzakciósorozatot, melynek egyik végén volt a Ceroma és a Hangarn, másik végén az ő svájci cége. És mivel e limasszoliaknak van közük Magyarországhoz, megpróbálta belekenni a Molt a Sanader-botrányba. Csakhogy Ježić nem üzletelgetett Hernádival, legfeljebb – mint írtuk – a Gazprommal, a moszkvaiaknak strómankodó Vienna Capital Partnersszel, illetve más orosz nagyságokkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.