Gazdaság

Devizahitelek: kerüljük el a végrehajtót!

/ 2016.06.07., kedd 10:49 /

A követeléskezelők elnöke szerint mindenki ráfizet arra, ha a követelést végrehajtón keresztül kell behajtani, hatékonyabb lehet az aktív követeléskezelés. Az MNB jelzáloghitel-ajánlása is ebbe az irányba mutat.

Ahhoz, hogy a követeléskezelők többletjogokat kapjanak, fontos, hogy önszabályozó módon regulálják meg a szakmai környezetet - mondta el Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók (Makisz) elnöke a szervezet konferenciáján. A szakember szerint a követeléskezelés soha nem lesz népszerű, ám a szabályozott, átlátható környezetben zajló etikus működés révén a szervezetnek nagyobb lehet az elfogadottsága. Felfalusi Péter szerint eljött az idő arra, hogy önálló követeléskezelői törvényt alkosson a Parlament.

Látszik az elszámolás

Az elmúlt évben nagyságrendileg 800 ezer követelést vásároltak meg/vettek át a követeléskezelők. Az átvett lakossági követelések összege ugyanakkor 160 milliárdról 85 milliárd forintra csökkent. A visszaesés magyarázata a banki elszámolás: a bankok a forintosítással és az elszámolással voltak elfoglalva, aminek következtében csökkent az egyéb hiteltermékek esetében az értékesítés és így a követelések érvényesítése is.

A követeléskezelés terén a szakma egyre jobban a jogi eljárások felé indult el: drasztikusan emelkedett a fizetési meghagyások száma, a folyamatban lévő végrehajtások száma pedig egy év alatt 400 ezerről 600 ezer fölé emelkedett. Ez nem túl jó irány a Makisz elnöke szerint, miután mind a cégnek, mind az adósnak jelentős többletköltséget jelent. Felfalusi Péter elmondása szerint azon ügyfelek esetében, akiket a követeléskezelők meg tudnak keresni, 60 százalék körüli megállapodási ráta. A gond ugyanakkor az, hogy nagyon kevés esetben nyílik lehetőség olyan érdemi eljárásra lehetőség, ahol ilyen megállapodásra van remény. 

Felfalusi szerint a bankok kitisztították a portfoliókat, a távközlési cégek inkább a követelések eladása felé mozdulnak, míg a közműcégek esetében az államosítás miatt átmeneti helyzetben van a követeléskezelés. Bár a bankoknál a tavalyi év utolsó negyedévében ugyanakkor újraindultak a követelésértékesítési eljárások, s az idei évtől a kilakoltatási moratórium feloldása tovább erősíti ezt a trendet. A lakossági nem teljesítő jelzáloghitelek száma nagyságrendileg 150 ezer darab, értéke közel 1000 milliárd forint, amelyek mögött jó esetben 60 százalékos fedezettség áll. Felfalusi Péter szerint óvatosan kell hozzáállni az új piachoz: a szakember szerint évi 6-7 ezer jelzálog-követelésnél nem tud többet felszívni ma a piac. Külön gond, hogy a bedőlt ingatlanhitellel rendelkezők zöme az eljárás megindítására már számottevő egyéb (közüzemi, telekom, egyéb) lejárt tartozással is rendelkeznek, ami nagyban nehezíti a követeléskezelést. Azt ugyanakkor komoly pozitívumként értékelték a konferencia résztvevői, hogy a problémát az MNB is látja és ezért fogalmazta meg a lejárt jelzáloghitelek kezelésével kapcsolatos ajánlásukat. Azt viszont hangsúlyozták: az ügyfelekkel valódi párbeszédre van szükség a siker érdekében - pusztán a levélben történő megkeresés nagyon kis arányban hoz majd eredményt.

A cégek is tisztulnak

A vállalati oldalon a válságban a cégek úgy védekeztek, hogy előrefizetést kértek, illetve az is hozzájárult a piac tisztulásához, hogy az elmúlt években a piaci szereplők száma jelentősen csökkent, s így az átvett követelések száma itt is csökkent. Ugyanakkor a cégek kinnlevősége még ma is az árbevétel 23 százalékát teszi ki, miközben a nyereségük ugyanakkor csak az árbevétel 2 százaléka – hívta fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, a Makisz elnökségi tagja, az Opten vezérigazgatója. A Makisz tagok jelenleg 14 millió követelést kezelnek, közel 500 milliárd forint értékben. S bár a követelések átlagos kora számottevően csökkent az elmúlt év alatt, az még most is 220 nap.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.