Gazdaság

Közös siker a Magyar Termék Védjegy

/ 2013.04.14., vasárnap 19:08 /

„A hazai gazdaság bővülésének egyik legfontosabb feltétele a vásárlóerő fejlesztése, ami egyértelműen összefügg a termelés és a munkahelyek számának növelésével. A magyar vásárlók leginkább azzal járulhatnak hozzá ehhez a célhoz, ha magyar termékeket fogyasztanak” – mondta Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője a védjegyhasználók tavaszi szakmai rendezvényén.

A Magyar Termék védjegyet jelenleg 85 cég összesen 1000-1200 terméke viseli, de ez a szám – a cégvezetés tervei szerint – az év végéig akár duplájára is nőhet. Az optimista várakozások nem alaptalanok, hiszen a válság kitörése óta több kutatás szerint is jelentősen emelkedett az itthon előállított termékek iránti a kereslet, így a védjegy használata komoly forgalomnövekedéshez vezethet. „A fogyasztói tudatosság erősödése a gazdaság számos területére serkentőleg hat. Magyar termékek vásárlásával támogatjuk a gazdákat, a nyersanyagokat feldolgozó termelőket, ezzel hozzásegítve a vállalkozókat, hogy munkahelyeket teremtsenek, bővítsék cégüket. A védjegyhasználó vállalatok nem viszik külföldre a hasznukat, hanem visszaforgatják a hazai gazdaságba” – mondta a konferencián Kovács Krisztián, a Magyar Termék Nonprofit Kft. kereskedelmi bizottságának tagja.

A növekvő fogyasztói érdeklődést érzékelve számos termelő cég és üzletlánc saját védjegyet alakított ki, és kezdett használni a termékein. Ez a gyakorlat azonban félrevezethette a vásárlókat, hiszen a sokszor önkényesen feltüntetett eredetjelölés, és az ennek nyomán a piacon megjelenő több száz különböző címke egyre ellenőrizhetetlenebbé vált. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezt a problémát orvosolta a tavaly ősz óta hatályos Magyar Termék rendelettel, melyben három nagy termékkategóriát fölállítva pontosan meghatározták, mely árucsoportok jogosultak a „magyar termék”, a „hazai termék” vagy a „hazai feldolgozású termék” jelölések használatára. „Nem tettünk olyan kitételt, hogy kizárólag a Magyar Termék Nonprofit Kft. védjegyét szabad ilyen jellegű eredet-megjelölésre használni, de feltétlenül támogatjuk azt a törekvést, hogy lehetőleg egy, mindenki által elfogadott és ellenőrizhető tanúsítási rendszer terjedjen el. A Magyar Termék Védjegy ebből a szempontból előnyös, hiszen ezt használják a legtöbben, ráadásul az eredet tanúsításán kívül minőségi garanciát is jelent” – mondta a Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője.

Az „egy zászló alatt” gyülekező termelőcégek számára más szempontból is előnyös egy közös jelölési rendszer használata. „A Magyar Termék Védjegy használói együtt sokkal nagyobb kereskedelmi erőt képviselnek, ezért komoly kedvezményeket harcolhatnak ki. A közös promóciós kampányok is figyelemreméltó lehetőséget rejtenek; eddig három ilyen kezdeményezést indítottunk, és mindhárom rendkívül sikeresen zárult” – mondta a konferencián Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.