Gazdaság

Közösségi ház nyílt Érden – egy osztrák családi vállalkozásnak köszönhetően

/ 2017.09.08., péntek 14:23 /

A SPAR tavasszal átadott érdi bevásárlóközpontja mellett csütörtökön megnyitotta kapuit az Érdi Közösségi- és Rendezvényház. A fejlesztés célja, hogy teljesebbé tegye a helyi közösség életét: a több mint 400 négyzetméteres épület rendezvénytérrel, klubkönyvtárral, olvasóteremmel, játszósarokkal és kerthelységgel szolgálja majd az érdieket.

„A SPAR számára kiemelten fontos a fejlesztés, a hipermarketek folyamatos modernizációja, az esztétikus és tartalmas vásárlói környezet kialakítása, amelyhez hozzátartozik a helyi közösségek megerősítése is” – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője, az ünnepélyes megnyitó házigazdájaként.Hozzátette: „A SPAR, mint értékteremtő családi vállalkozás gyakorlati segítséget kínál a közösségek számára országszerte, hiszen ezek a szerveződések adják egy település gerincét, ami a település fejlődését garantálja. A helyi értékek támogatása ezért hosszú távú befektetés, amely tudatos, aktívan szerepet vállaló közösségeket kovácsol”.

Sokáig panaszkodtak a parkvárosiak, hogy a rendszerváltás után Érdnek erre a részére nem jut elég figyelem; ezek a panaszok már egyre kevésbé jogosakmondta T. Mészáros András, Érd polgármestere, hiszen tette hozzá , az utóbbi évben számos fejlesztés valósult meg itt is, például az M7-es felüljárójának átépítése, Parkváros-Törökbálint között az M7 felhajtójának kiépülése, amelyek a SPAR bevásárlóközpontjával és a Közösségi Házzal együtt mind a parkvárosiak életminőségének javulását szolgálják.  „Sokunk vágya teljesül azzal, hogy Parkvárosban egy új közösségi teret vehet birtokba az érdi közösség. A város kulturális palettája új színnel bővül, ami által a parkvárosiak is magas színvonalú szolgáltatással gazdagodnak” – mondta a polgármester, majd tájékoztatott arról, hogy az önkormányzat 10 éven át havi bruttó 510 ezer forint bérleti díjat fog fizetni az áruháznak, 10 év elteltével pedig nettó 1 millió forintért megvásárolhatja az ingatlant. Ez a pénzügyi konstrukció jó az áruháznak, és jó a városnak is – emelte ki T. Mészáros András, majd reményét fejezte ki, hogy a beruházásról erősödni fog a parkvárosiak „Érd-tudata” és közösségi élete.

Dr. Aradszki András, Heiszler Gabriella, Szedlacsek Emília, T. Mészáros András

„Ha jó a cél, és egybeesnek a szándékok, akkor itt a bizonyíték, hogy tetteknek sem vagyunk híján” – mondta Dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár (NFM). Ő is megemlítette, hogy az utóbbi években számos kérés érkezett az érdiektől, hogy jobban oda kellene figyelni Parkvárosra, ezért üdvözölte az eddigi közlekedés-könnyítő fejlesztéseket, az orvosi rendelők és óvodák felújítását, a csatornázást és útjavítást, illetve az érdiek által régóta várt bevásárlóközpont felépülését. Emellett megemlítette, hogy tervben van egy 300 millió Ft állami és EU támogatásból épülő új óvoda és köznevelési centrum, amelyre elmondása szerint „Érd korfáját tekintve igencsak szükség van, hiszen Érd egy fiatalok által igen kedvelt település; sok fiatal költözik ki ide és sok a gyermek”. Érd egy erős érdekérvényesítő közösség: a lakosságnak erőteljes véleménye van, amelyet erőteljesen meg is próbál érvényesíteni; és ezt erősíti ez a Közösségi Ház is – zárta ünnepi beszédét az államtitkár. 

„A legnépesebb városrész információs pontjává válhat ez a Közösségi Ház; egy találkozási pont és egy művelődési hely lehet” –mondta Szedlacsek Emília, főosztályvezető, Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály (Emmi). A kulturális alapú gazdaságfejlődés hihetetlenül fontos minden település számára, hiszen így lehet segíteni az információhoz jutást, a vállalkozóvá válást, közösségfejlesztést, a művelődést és a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztését – emelte ki. Minden korosztály számára lesznek itt programok, hétköznapi és ünnepi alkalmak, kulturális és művészeti lehetőségek – hangsúlyozta, hozzátéve: „Kívánom, hogy az év minden napján legyen itt valamilyen közösségi alkalom, lehetőség”.

„Sokan nem tudják, hogy hogy a SPAR nem egy nagy multinacionális cég, hanem egy viszonylag kisméretű osztrák családi vállalkozás, amelyet a mai napig három osztrák család tulajdonol és működtet, akik nap mint nap együtt élnek a vállalattal, nap mint nap bejárnak dolgozni oda” – ismertette Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója. Ez azt is jelenti – tette hozzá –, hogy a mindennapokban nagy szerepet játszanak a hagyományos családi értékek. A helyi közösségek támogatása mindenhol, több szinten is megjelenik – folytatta –: országos szinten a SPAR áruházak a magyar termékek legnagyobb arányú forgalmazói, illetve a SPAR a Magyar Máltai Szeretetszolgálat stratégiai partnere, lokális szinten pedig az áruházakban és parkolókban nagyon sok közösségi eseménynek adnak teret. Az érdi Közösségi Ház viszont országosan egyedülálló – emelte ki az ügyvezető, hiszen itt több mint 200 millió forintos beruházásból az áruházon kívül teremtettek egy közösségi helyet, többek között azért, hogy aktív kapcsolat alakuljon ki a helyi jelenlegi és leendő vásárlókkal. Ahogy régen az agora a vásárok és a találkozások közös helye volt, úgy reméljük, hogy az áruháznak és a közösségi háznak sikerül ugyanazt a helyi közönséget megszólítani – zárta beszédét.

Az ünnepi beszédeket a helyi Getsby zenekar színesítette, az eseményt pedig a jelképes kulcsátadás és az ifjúsági önkormányzat által adományozott könyvek leleplezése zárta.

* * *

A SPAR 2017 márciusában az érdi Iparos úti autópálya-csomópont közelében, csaknem 7 ezer négyzetméteren, modern szolgáltatásokkal és technológiákkal ellátott bevásárlóközpontot nyitott, amiben egy több mint 3 ezer négyzetméteres INTERSPAR hipermarket gondoskodik a kényelmes bevásárlásról. A 4,1 milliárd forintos beruházás 100 új munkahelyet teremtett. Az ország 33. INTERSPAR áruháza az Év Boltja kitüntető címmel is rendelkezik.

Az Érdi Közösségi- és Rendezvényház 737 négyzetméteres telken, csaknem 10 hónap alatt épült kulcsrakészre, mintegy 228 millió forintos beruházás keretében az INTERSPAR mellett. A 7,5 méter magas épület földszinti beépített alapterülete 373 négyzetméter, emeleti alapterülete 210 négyzetméter. A közösségi ház rendezvényteremként is funkcionál, olvasóterme színpaddal ellátott, ami elektromos redőnyráccsal gombnyomásra leválasztva válik alkalmassá mindenféle közösségi eseményre. Az épület egészében wifi működik, a biztonságról riasztó- és tűzjelző-rendszer gondoskodik. Az épülethez 50 négyzetméteres belső kert, valamint biciklitároló is tartozik. A ház fűtéséről kondenzációs gázkazán, hűtéséről 4 darab VRV beltéri egység gondoskodik, az udvarszint alatt pedig egy csapadékvíz-szikkasztót is kialakítottak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.