valasz.hu/uzlet/megnyiltak-a-felvideki-gazdasagelenkito-program-palyazatai-125809

http://valasz.hu/uzlet/megnyiltak-a-felvideki-gazdasagelenkito-program-palyazatai-125809

Gazdaság

Lakás bérbeadás: káosz, vagy könnyebbség?

/ 2010.09.02., csütörtök 13:16 /
Lakás bérbeadás: káosz, vagy könnyebbség?

A szakértők még egymás között sem egyeznek az új rendelkezések értelmezésében, mi lesz, ha majd az APEH is beszáll a vitába?

Blogszerűen írt sorozatunk újabb darabja a húsz évnél is hosszabb gyakorlatot maga mögött tudó bejegyzett adószakértőtől.


 

Augusztus 16-tól új, eredetileg egyszerűsítőnek szánt rendelkezések szabályozzák a magánszemélyek ingatlan bérbeadását és az egy külön kormányrendeletben körülírt, úgynevezett egyéb szálláshely-szolgáltatását.

A törvényalkotók egyebek mellett egy régi ellentmondást is próbálnak feloldani azzal az új passzussal, miszerint e két szolgáltatás a fenti naptól a magánszemély választása szerint kivehető az egyéni vállalkozói igazolványban felsorolt tevékenységek közül, sőt, azokat akár az eddig minimálisan kötelező adószám kiváltása nélkül is végezhetik.

A régi ellentmondás tudniillik az egyéni vállalkozásról szóló törvény azon kitételéből következett, miszerint az üzletszerűen, ellenérték fejében, nyereség- és vagyonszerzés céljából, magánszemély által rendszeresen folytatott termelő, vagy szolgáltató tevékenység kizárólag egyéni vállalkozói engedély birtokában végezhető.

Talán nem kell különösebb jogi talentum annak megállapításához, hogy az ingatlan bérbeadásra pontosan illik e kitétel, miként mondjuk a vállalkozói igazolvány nélkül, csupán adószám birtokában a továbbiakban is űzhető szellemi tevékenységekre (pl. fordításra).

Az ingatlan bérbeadásával kapcsolatos új szabályok körüli bonyodalmak a kétségtelen jó szándék ellenére a megfelelő körültekintés, egyeztetés nélküli törvénymódosításból adódnak. Íme a legkirívóbbak közül néhány. Aki az új szabályozás hatálybalépéséig egyéni vállalkozóként kizárólag ingatlan bérbeadással foglalkozott, az onnantól a magánszemélyekre vonatkozó szabályok szerinti adózást is választhatja (pl. a 25%-os átalányt), ám a társadalombiztosítási járulékokat továbbra is az általános szabályok szerint köteles leróni, jól lehet vállalkozói bevétele nem is lesz.

Kavarodás származhat abból is, hogy aki adószám nélküli magánszemélyként kíván tevékenykedni, az nem állíthat ki (mert nem is vásárolhat) a köznyelvben áfás számlának nevezett dokumentumot, csak úgynevezett számviteli bizonylatot, amit nem lesz majd könnyű a tapasztalatok szerint nagy számban működő, nem éppen naprakész tudású könyvelőkkel elfogadtatni. Külön kérdés, hogy ha kifizető (pl. valamilyen vállalkozás) a bérbevevő, akkor ő vajon köteles lesz-e levonni és a bérbeadó helyett befizetni a vonatkozó közterheket, avagy sem, hiszen a nem olyan régóta érvényben levő, könnyítő szándékkal bevezetett szabály szerint ettől csak adószámmal rendelkező magánszemély esetében tekinthet el.

Jó tudni, hogy miként arra az APEH frissen kiadott tájékoztatója is utal, az eva szerint adózó egyéni vállalkozókra az elmondottakból semmi sem érvényes, az ő adózásukról rendelkező külön törvényt ugyanis valami miatt nem módosították. Úgyszintén nem vonatkozik e könnyítés a garázs bérbeadására, jóllehet a törvény emlegette ingatlan fogalmának köznapi értelmezése szerint annak is e körbe kéne tartoznia.

És az új szabályok szerinti legnagyobb kedvezmény, az ingatlan értékcsökkenésének immár úgymond bárki (nem csak miként eddig volt, az egyéni vállalkozók) számára lehetővé tett elszámolása sem úgy van, ahogyan azt a külső szemlélő első látásra gondolná. Értékcsökkenést ugyanis (hosszú élettartamú szerkezetnél évi 2%-ot) kizárólag a tevékenység megkezdését megelőzően legfeljebb három évnél nem régebben szerzett, épített ingatlan után lehet elszámolni, más esetekben nem, és erre eddig valahogyan egyik illetékes sem tartotta fontosnak felhívni az érintettek figyelmét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.