valasz.hu/uzlet/tenyleg-a-homokhiany-miatt-dragulnak-a-magyar-epitkezesek-128628

http://valasz.hu/uzlet/tenyleg-a-homokhiany-miatt-dragulnak-a-magyar-epitkezesek-128628

Gazdaság

Lakás bérbeadás: káosz, vagy könnyebbség?

/ 2010.09.02., csütörtök 13:16 /
Lakás bérbeadás: káosz, vagy könnyebbség?

A szakértők még egymás között sem egyeznek az új rendelkezések értelmezésében, mi lesz, ha majd az APEH is beszáll a vitába?

Blogszerűen írt sorozatunk újabb darabja a húsz évnél is hosszabb gyakorlatot maga mögött tudó bejegyzett adószakértőtől.


 

Augusztus 16-tól új, eredetileg egyszerűsítőnek szánt rendelkezések szabályozzák a magánszemélyek ingatlan bérbeadását és az egy külön kormányrendeletben körülírt, úgynevezett egyéb szálláshely-szolgáltatását.

A törvényalkotók egyebek mellett egy régi ellentmondást is próbálnak feloldani azzal az új passzussal, miszerint e két szolgáltatás a fenti naptól a magánszemély választása szerint kivehető az egyéni vállalkozói igazolványban felsorolt tevékenységek közül, sőt, azokat akár az eddig minimálisan kötelező adószám kiváltása nélkül is végezhetik.

A régi ellentmondás tudniillik az egyéni vállalkozásról szóló törvény azon kitételéből következett, miszerint az üzletszerűen, ellenérték fejében, nyereség- és vagyonszerzés céljából, magánszemély által rendszeresen folytatott termelő, vagy szolgáltató tevékenység kizárólag egyéni vállalkozói engedély birtokában végezhető.

Talán nem kell különösebb jogi talentum annak megállapításához, hogy az ingatlan bérbeadásra pontosan illik e kitétel, miként mondjuk a vállalkozói igazolvány nélkül, csupán adószám birtokában a továbbiakban is űzhető szellemi tevékenységekre (pl. fordításra).

Az ingatlan bérbeadásával kapcsolatos új szabályok körüli bonyodalmak a kétségtelen jó szándék ellenére a megfelelő körültekintés, egyeztetés nélküli törvénymódosításból adódnak. Íme a legkirívóbbak közül néhány. Aki az új szabályozás hatálybalépéséig egyéni vállalkozóként kizárólag ingatlan bérbeadással foglalkozott, az onnantól a magánszemélyekre vonatkozó szabályok szerinti adózást is választhatja (pl. a 25%-os átalányt), ám a társadalombiztosítási járulékokat továbbra is az általános szabályok szerint köteles leróni, jól lehet vállalkozói bevétele nem is lesz.

Kavarodás származhat abból is, hogy aki adószám nélküli magánszemélyként kíván tevékenykedni, az nem állíthat ki (mert nem is vásárolhat) a köznyelvben áfás számlának nevezett dokumentumot, csak úgynevezett számviteli bizonylatot, amit nem lesz majd könnyű a tapasztalatok szerint nagy számban működő, nem éppen naprakész tudású könyvelőkkel elfogadtatni. Külön kérdés, hogy ha kifizető (pl. valamilyen vállalkozás) a bérbevevő, akkor ő vajon köteles lesz-e levonni és a bérbeadó helyett befizetni a vonatkozó közterheket, avagy sem, hiszen a nem olyan régóta érvényben levő, könnyítő szándékkal bevezetett szabály szerint ettől csak adószámmal rendelkező magánszemély esetében tekinthet el.

Jó tudni, hogy miként arra az APEH frissen kiadott tájékoztatója is utal, az eva szerint adózó egyéni vállalkozókra az elmondottakból semmi sem érvényes, az ő adózásukról rendelkező külön törvényt ugyanis valami miatt nem módosították. Úgyszintén nem vonatkozik e könnyítés a garázs bérbeadására, jóllehet a törvény emlegette ingatlan fogalmának köznapi értelmezése szerint annak is e körbe kéne tartoznia.

És az új szabályok szerinti legnagyobb kedvezmény, az ingatlan értékcsökkenésének immár úgymond bárki (nem csak miként eddig volt, az egyéni vállalkozók) számára lehetővé tett elszámolása sem úgy van, ahogyan azt a külső szemlélő első látásra gondolná. Értékcsökkenést ugyanis (hosszú élettartamú szerkezetnél évi 2%-ot) kizárólag a tevékenység megkezdését megelőzően legfeljebb három évnél nem régebben szerzett, épített ingatlan után lehet elszámolni, más esetekben nem, és erre eddig valahogyan egyik illetékes sem tartotta fontosnak felhívni az érintettek figyelmét.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.