valasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/?hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/?hozzaszolas_oldal=1

Gazdaság

Lambohintó

/ 2018.04.18., szerda 17:11 /

A munkahelyeket felfaló technológia miatt aggódók megnyugodhatnak: a kamionsofőrök és a luxusautó-gyártók kenyerét egyelőre nem veszik el a szoftverek és a robotok.

Vannak árulkodó jelei annak, ha egy gazdasági ciklus elérte az érett szakaszát. Ilyen, ha három hónap alatt a magyar gazdasági teljesítmény nyolcszorosát költik el világszerte cégek felvásárlására, vagy vállalatok látványos gálát rendeznek partnereik elkápráztatására.

A világ legnagyobb üzletiszoftver-cége, az SAP múlt héten szolgáltatásainak mintaszerű használóit díjazta. Köztük a Lamborghinit, amely szintén élvezi a fellendülés áldásos hatásait: luxusautói iránt soha nem volt még akkora kereslet, mint manapság. Ezt kihasználandó pár év alatt termelését több mint megkétszerezi, a tervek szerint 2019-ben már nyolcezer kocsit gyárt majd. Ennek több mint fele a tavaly bemutatott, Urus névre keresztelt városi terepjáró lesz, amellyel végre a rossz utakkal megvert orosz oligarchák és indiai mogulok is élvezhetik a Lambo-életérzést. A hazai kátyúhelyzetet ismerve talán Dzsudzsák Balázs válogatott focista is inkább erre költi majd el legközelebb 50-60 millió nélkülözhető forintját, semmint egy alacsony építésű, amúgy is drágább Aventadorra, amilyet pár éve összetört.

Az új modell előállításához jelentős beruházással a korábbi kétszeresére bővítették a Bologna közelében lévő üzemcsarnokot, és az új részen már a legkorszerűbb informatikai megoldások támogatják a gyártást. Szinte mindent egyetlen rendszerbe integráltak a beszállítói kapcsolatoktól a gyártóberendezéseken át a minőség-ellenőrzésig. A papírt száműzték, a munkások minden információt digitálisan látnak.

A gépek karbantartása is átalakult: ha a beépített érzékelők (például a rendellenes rezgésekből) arra következtetnek, hogy egy berendezés hamarosan meghibásodhat, akkor értesítik az illetékes részleget vagy külső partnert. Így még a probléma keletkezése előtt be lehet avatkozni, ami hatalmas megtakarítást tesz lehetővé. A javítást a berendezések belsejét is feltáró virtuálisvalóság-megoldás segíti, és a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy megőrizzék a vállalat számára a nyugdíjba vonuló szakemberek tudását.

Sokakat persze az foglalkoztat, elveszik-e a szoftverek és a robotok az emberek munkáját. A Lamborghini egyik illetékes vezetője lapunknak azt mondja, a cégnél bevezetett megoldások nem helyettesítik, hanem segítik a dolgozókat, akik így a vállalat számára több értéket teremtő munkaszakaszokra koncentrálhatnak. Stephan Brand, az SAP járművekkel kapcsolatos hálózati informatikai megoldásokért felelős vezetője szerint pedig nagyon kevesen szeretnék a robotok monoton munkáját végezni az autógyárakban. A szállítmányozásban a nyomon követhetőséget és az üres rakteres futások elkerülését szolgáló informatikai megoldások iránt legnagyobb a kereslet, a sofőr kiváltása nem szerepel a prioritások között.

Így jó ideig emberek fogják vezetni annak a Waberer’s-nek a kamionjait is, amely az innovációs kategóriában ugyanúgy ezüst fokozatú elismerést kapott, mint a Lamborghini egy másikban. A magyar fuvarozócég korábbi, a nagy rivális Oracle által kifejlesztett vállalatirányítási rendszerét cserélte SAP-re. Ráadásul olyan új megoldásra, amely a német gyökerű szoftvervállalat reményei szerint a növekedés egyik hajtóereje lesz a következő években. A váltás egyik előnye, hogy a Waberer’s munkatársainak immár nem kell túlórázniuk a hó végi záráskor, a bevételek és a kiadások pedig valós időben nyomon követhetők.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.