Gazdaság

Lipicaira, magyar!

/ 2001.04.20., péntek 07:41 /

A bejárat fölötti emblémán egy hatalmas B betű, körülötte két szarvasagancs: a ménesgazdaság bejárata.

- B mint büki ménes - magyarázza kísérőnk, Török Norbert, a szilvásváradi állami ménesgazdaság fejlesztésvezetője. Szilvásvárad ad otthont a lipicai ménesnek - igaz, nem túl régóta, csupán fél évszázada. A fajta története a XVI. századra nyúlik vissza.

- Az első ménest 1580-ban a Trieszt melletti kis faluban, Lipizzán alapították a Habsburg-ház céljaira. Leszögezték: "Itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar számára lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és legtűrőképesebb lovak legynek." Nos, így is lett, sőt mindmáig így van - teszi hozzá nyomatékkal.

A ménest az udvar Napóleon elől menekítette magyar területre, Mezőhegyesre. A lovak ezek után átkerültek Erdélybe, az első világháború előtt Bábolnára, az ötvenes években pedig Szilvásváradra.

- A lipicai hegyi fajta, hegyi körülmények között tenyésztették ki. Az alföldi területen megváltozott a fenotípusa, azaz a külleme, ezért a döntéshozók jobbnak látták eredeti környezetébe visszahelyezni a ménest. A Bükk-fennsík 800-900 méter magas, megfelel hát a fajta igényeinek: a lovak az eredeti talaj- és éghajlati viszonyok közé kerültek vissza - mondja Török Norbert.

A fajtának jelenleg nyolc vonalát ismerik el világszerte. A lipicai legjellegzetesebb vonásai: szőre színe szürke, esetleg fekete, ritkábban pej; feje félkosfej vagy kosfej; továbbá: magas nyakillesztés, magas járás.

- Az átlagember fehérnek mondja a szürkét, s barnának a pejt, de a lovat ismerők sosem tennének ilyet. A kosfej elnevezés arra utal, hogy az orrháton kis hajlat található, a magas nyakillesztés pedig azt jelenti, hogy a nyak viszonylag meredek ívben emelkedik ki a szügyből. Ezeket a lovakat két célra tenyésztik, hátaslónak és fogathajtásra. Itt, Szilvásváradon csak az utóbbira, ezért az állatok tömegesebbek (azaz nehezebbek) és rámásabbak (vagyis több a csontjuk), mint a hátaslovak - avat be Török Norbert.

A szilvásváradi ménes jelenleg 240 lóból áll, ebből mintegy hetven a törzskanca. Évente 50-60 kiscsikó születik, őket hat-hét hónaposan választják el az anyjuktól. Amelyiktől a genetikai háttér fenntartását, illetve jelentős sportsikereket várnak, azt megtartják, a többit értékesítik. A csikók hároméves korukig a Bükk-fennsíkon, a nemzeti park védett területén nevelkednek; a ménes legszebb apaállatai pedig a Pallavicini őrgróf által építtetett ménesistállóban találhatóak. Az épület másik szárnyában a lótörténeti kiállítás kapott helyet: itt a kezdetektől napjankig megtalálható a lipicaiak története. Mert minden jó, ha ló a vége, ugye.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.