valasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/?hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/?hozzaszolas_oldal=1

Gazdaság

Lovas nemzet turistái

/ 2001.04.20., péntek 07:41 /

A magyar lovas nemzet. Ezt a képet igyekszik erősíteni a Széchenyi-terv részeként a lovasturizmus fejlesztését szolgáló alprogram, amelyet a múlt héten Szilvásváradon hozott nyilvánosságra a Gazdasági Minisztérium.

Bármily meghökkentő, hazánk már a 70-es években a világ lovasturizmusának élvonalába tartozott, merthogy igen szép számban érkeztek külföldiek szervezett lovastúrára. A Nyugat számára Magyarország jelképe a pirospaprika, a hortobágyi palacsinta és persze a betyáros ostorpattogtatós lovasbemutató. Jöttek, s azóta is jönnek tömegével a határainkon túlról. Megnézik a fogathajtó versenyeket, jóízűen kanalazzák a halászlét és a birkapörköltet, s viszik jó hírünket a világba. A 70-es években persze ez még nem tudatos marketingpolitika volt, inkább ösztönös imázserősítés.

Ma Magyarországon mintegy 100 ezer lovat tartanak, ami a 80-as években bekövetkezett visszaeséshez képest - átmenetileg 70 ezerre csökkent az állatállomány - jónak mondható. Az már kevésbé, hogy mindössze 10 ezret hasznosítanak a lovasturizmusban. Közülük is 3-4 ezer lovat vesznek igénybe lovagoltatásra, 6-7 ezret pedig bemutatókon. Nem túl kedvező tehát az arány. Ebben igen nagy szerepet játszik az, hogy a hobbilótartás rendkívül költséges, mondhatni, úri passzió. A lovagoltatás sem igazán nyereséges vállalkozás. Nagyjából ugyanannyi egy egyórás oktatás, tereplovaglás a Zselicben, mint akármelyik Pest környéki faluban: 800-1500 forint.

"A Gazdasági Minisztérium most kidolgozott programja nem száll be a tenyésztés, állattartás költségeibe, de jelentősen fellendítheti az istállók, lovasturizmussal foglalkozó panziók működését" - fogalmaz Budai Zoltán, a szaktárca turisztikai helyettes államtitkára.

"A gond az, hogy nem vagyunk igazán felkészülve nagyobb tömegek fogadására. Nincsenek komplex szolgáltatást nyújtó fogadóink. Pedig ha a külföldi lovagol, utána szeretne szaunázni vagy teniszezni, esetleg egy jót úszni. S méltányolható igénye, hogy helyben szállásolják el. Merthogy ehhez van szokva! Ezzel szemben nálunk már az is nagy szó, ha a faluban kínálnak neki kiadó szobát.

Be kell hozni az infrastrukturális elmaradottságot, s emelni szükséges a lovasturizmusban dolgozók szakmai színvonalát. Nem elég, ha valaki jó lovász, legalább két idegen nyelven illik beszélnie. Egy kicsit idegenforgalmi szakembernek is kell lennie, értenie a protokollhoz, s ha igény van rá, élvezetes előadást tartani a környező madár- és vadvilágról, a táj történelméről vagy nevezetességeiről" - ad képet a helyettes államtitkár arról, milyen sokoldalúnak is kell lennie a jövő szakemberének. "Minőségi javulás nélkül nem lendülhet fel a magyar lovasturizmus" - hangsúlyozza.

Pedig nemzetgazdasági érdek, hogy minél több külföldit vonzzunk az országba. A Központi Statisztikai Hivatal 2000-es adatai szerint egy külföldi egy nap átlagosan 120 eurót (körülbelül 32 ezer forint) költ Magyarországon. Szakértői becslések szerint a lovassportoknak hódoló turisták ennél körülbelül 30 százalékkal többet, azaz mintegy 160-170 eurót (43-45 ezer forint) adnak ki.

Világszerte hódít az ökoturizmus. A városi emberek a természetbe vágynak, s sportolással próbálnak kikapcsolódni. Magyarországnak minden adottsága megvan a lovasturizmus fejlesztéséhez, s hiba volna nem élni a lehetőséggel. Nekünk nincsenek sebes folyású hegyi patakjaink vadvízi túrákhoz, sem tengerünk szörföléshez, ellenben ideális tájaink vannak a túra- és tereplovagláshoz. Az időjárás is kedvező, pusztáink, nemzeti parkjaink, erdeink talaja tavasztól őszig jól lovagolható. De megkapóan szép élményt nyújthat a téli lovaglás is, havas erdőben baktatni vagy épp vágtatni a lóval!

- A lovasturizmus infrastrukturális feltételeinek javítására a szaktárca már januárban kiírta a pályázatot - mondja Fetzer Róbert minisztériumi referens. - Az érdekeltek december 31-ig pályázhatnak. Az állam jelentős támogatást nyújt a lovaslétesítmények és szolgáltatások színvonalának emelésére: a fejlesztés nettó összegének 30 százalékát állja, de legfeljebb 30 millió forintot. A hat évre szóló Széchenyi-terv lovasturizmust szolgáló alprogramjától a Gazdasági Minisztérium azt reméli, hogy hamarosan korszerű, fedett lovardák épülnek, valóban komplex szolgáltatást nyújtó panziók nyílnak, s korszerűsödnek a lótartás körülményei is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.