Gazdaság

Magról növesztve

Aszalt gyümölcs hosszú élet titka?

/ 2008.12.14., vasárnap 18:41 /

Száz százalékig magyarnak vallja magát, és kiválóan beszéli nyelvünket a pátyi Gilan Kft. tulajdonosa, Sarhan Omar. A Názáretben született üzletember Kalifa márkanév alatt a keleti csemegék - magok, aszalványok - egyik legnagyobb magyarországi forgalmazója, immár húsz éve.

Hogy került Názáretből Budapestre?

Gyerekkori álmom volt, hogy üzletember és cégvezető leszek, csakhogy ezt annak idején nem tekintették szakmának. A család és a társadalom elvárása az volt, hogy diplomát szerezzek. Egy barátom mesélt arról, hogy Budapest milyen jó hely, végül állami ösztöndíjasként kerültem a Műegyetemre.

Miért pont magvakkal, aszalt gyümölcsökkel kezdett kereskedni?

Ez volt a másik, amit otthonról hoztam: a mai napig imádom a pisztáciát, az aszalt gyümölcsöket. A nyolcvanas években Magyarországon legfeljebb mogyorót lehetett kapni, esetleg nagy ritkán fügét. Azt éreztem, hogy igény lenne rá, hiszen mindig nagy sikere volt az otthonról kapott csomagoknak. A rendszerváltozás után aztán elsőként hozattam be komolyabb tételben pisztáciát. Az első szállítmánynál vakarták is a fejüket a hivatalnokok, hogyan fogják elvámolni.

Hogyan fogadta a közvélemény?

Pár évbe telt, mire Magyarországon is megtanulták, mit kell tenni a pisztáciával. Nemes terméknek nevezik a szakmában, mert az elkészítése, a pörkölése is nagy szakértelmet kíván. Értékes, időtálló és egészséges.

Ezt tartják az aszalt gyümölcsökről is.A mediterráneum ban élő emberek sokat köszönhetnek az aszalt gyümölcsöknek: rengeteg nyomelem, vitamin van bennük. A nagymamám, aki mindennap evett aszalt fügét, datolyát, 103 éves korában halt meg. A nagyapám is 95 évet élt. Kell ennél jobb bizonyíték? Ő is csak azért halt meg ilyen fiatalon, mert elvitte a bánat.

Milyen bánat?

Nem engedte meg neki a család, hogy kilencvenévesen új feleséget válasszon magának.

Egy Názáretben született ember magyar feleséggel, Budapesten hogyan ünnepli a karácsonyt?

Amint máshol is szokás: a feleségem, a gyermekeim keresztények. Bár én muzulmán vagyok, nem igazán gyakorlom a vallást. Jól ismerem a keresztény szokásokat is: a legtöbb gyerekkori barátom Názáretben keresztény, velük is mindig megünneplem a karácsonyt.

Okozott valaha problémát az identitás?

Száz százalékig magyarnak érzem magam, hiszen 150-160 magyar dolgozóért felelek. A külföldi terjeszkedéseknél is az motivál, hogyan tudunk mi, magyarok jobbak lenni, mint a szlovákok, a csehek, a hollandok vagy bárki. Sokat köszönhetek a magyar államnak, a magyar adófizetőknek: tőlük kaptam az ösztöndíjamat. Annak örülök, hogy képes vagyok viszonozni ezt úgy, hogy adót fizetek, munkát adok magyar embereknek.Keleti csemegék

A kezdetben pisztáciával, majd más keleti aszalványokkal induló Gilan Kft. ma már több mint száz terméket forgalmaz. A Kalifa márkanév mellett külön prémium termékcsaládot is útjára indítottak - ez a Gold for You. Az árucikkek csomagolásához illeszkedő hangulatú saját irodaház, raktárbázis és üzem 2001-ben készült el Pátyon. Itt pörkölik és csomagolják a termékeket. Az alapanyagokat a termelőktől szerzi be Sarhan Omar. A Kalifa termékcsalád Magyarországon kívül főként a környező államok ban van jelen. Itthon évről évre két számjegyű bővülést tudhat magáénak a Gilan Kft., mely ma piacvezető az aszalt gyümölcsök terén. Árbevétele 2007-ben meghaladta a négymilliárd forintot.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.