Gazdaság

Magról növesztve

Aszalt gyümölcs hosszú élet titka?

/ 2008.12.14., vasárnap 18:41 /

Száz százalékig magyarnak vallja magát, és kiválóan beszéli nyelvünket a pátyi Gilan Kft. tulajdonosa, Sarhan Omar. A Názáretben született üzletember Kalifa márkanév alatt a keleti csemegék - magok, aszalványok - egyik legnagyobb magyarországi forgalmazója, immár húsz éve.

Hogy került Názáretből Budapestre?

Gyerekkori álmom volt, hogy üzletember és cégvezető leszek, csakhogy ezt annak idején nem tekintették szakmának. A család és a társadalom elvárása az volt, hogy diplomát szerezzek. Egy barátom mesélt arról, hogy Budapest milyen jó hely, végül állami ösztöndíjasként kerültem a Műegyetemre.

Miért pont magvakkal, aszalt gyümölcsökkel kezdett kereskedni?

Ez volt a másik, amit otthonról hoztam: a mai napig imádom a pisztáciát, az aszalt gyümölcsöket. A nyolcvanas években Magyarországon legfeljebb mogyorót lehetett kapni, esetleg nagy ritkán fügét. Azt éreztem, hogy igény lenne rá, hiszen mindig nagy sikere volt az otthonról kapott csomagoknak. A rendszerváltozás után aztán elsőként hozattam be komolyabb tételben pisztáciát. Az első szállítmánynál vakarták is a fejüket a hivatalnokok, hogyan fogják elvámolni.

Hogyan fogadta a közvélemény?

Pár évbe telt, mire Magyarországon is megtanulták, mit kell tenni a pisztáciával. Nemes terméknek nevezik a szakmában, mert az elkészítése, a pörkölése is nagy szakértelmet kíván. Értékes, időtálló és egészséges.

Ezt tartják az aszalt gyümölcsökről is.A mediterráneum ban élő emberek sokat köszönhetnek az aszalt gyümölcsöknek: rengeteg nyomelem, vitamin van bennük. A nagymamám, aki mindennap evett aszalt fügét, datolyát, 103 éves korában halt meg. A nagyapám is 95 évet élt. Kell ennél jobb bizonyíték? Ő is csak azért halt meg ilyen fiatalon, mert elvitte a bánat.

Milyen bánat?

Nem engedte meg neki a család, hogy kilencvenévesen új feleséget válasszon magának.

Egy Názáretben született ember magyar feleséggel, Budapesten hogyan ünnepli a karácsonyt?

Amint máshol is szokás: a feleségem, a gyermekeim keresztények. Bár én muzulmán vagyok, nem igazán gyakorlom a vallást. Jól ismerem a keresztény szokásokat is: a legtöbb gyerekkori barátom Názáretben keresztény, velük is mindig megünneplem a karácsonyt.

Okozott valaha problémát az identitás?

Száz százalékig magyarnak érzem magam, hiszen 150-160 magyar dolgozóért felelek. A külföldi terjeszkedéseknél is az motivál, hogyan tudunk mi, magyarok jobbak lenni, mint a szlovákok, a csehek, a hollandok vagy bárki. Sokat köszönhetek a magyar államnak, a magyar adófizetőknek: tőlük kaptam az ösztöndíjamat. Annak örülök, hogy képes vagyok viszonozni ezt úgy, hogy adót fizetek, munkát adok magyar embereknek.Keleti csemegék

A kezdetben pisztáciával, majd más keleti aszalványokkal induló Gilan Kft. ma már több mint száz terméket forgalmaz. A Kalifa márkanév mellett külön prémium termékcsaládot is útjára indítottak - ez a Gold for You. Az árucikkek csomagolásához illeszkedő hangulatú saját irodaház, raktárbázis és üzem 2001-ben készült el Pátyon. Itt pörkölik és csomagolják a termékeket. Az alapanyagokat a termelőktől szerzi be Sarhan Omar. A Kalifa termékcsalád Magyarországon kívül főként a környező államok ban van jelen. Itthon évről évre két számjegyű bővülést tudhat magáénak a Gilan Kft., mely ma piacvezető az aszalt gyümölcsök terén. Árbevétele 2007-ben meghaladta a négymilliárd forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.