Gazdaság

Magról növesztve

Aszalt gyümölcs hosszú élet titka?

/ 2008.12.14., vasárnap 18:41 /

Száz százalékig magyarnak vallja magát, és kiválóan beszéli nyelvünket a pátyi Gilan Kft. tulajdonosa, Sarhan Omar. A Názáretben született üzletember Kalifa márkanév alatt a keleti csemegék - magok, aszalványok - egyik legnagyobb magyarországi forgalmazója, immár húsz éve.

Hogy került Názáretből Budapestre?

Gyerekkori álmom volt, hogy üzletember és cégvezető leszek, csakhogy ezt annak idején nem tekintették szakmának. A család és a társadalom elvárása az volt, hogy diplomát szerezzek. Egy barátom mesélt arról, hogy Budapest milyen jó hely, végül állami ösztöndíjasként kerültem a Műegyetemre.

Miért pont magvakkal, aszalt gyümölcsökkel kezdett kereskedni?

Ez volt a másik, amit otthonról hoztam: a mai napig imádom a pisztáciát, az aszalt gyümölcsöket. A nyolcvanas években Magyarországon legfeljebb mogyorót lehetett kapni, esetleg nagy ritkán fügét. Azt éreztem, hogy igény lenne rá, hiszen mindig nagy sikere volt az otthonról kapott csomagoknak. A rendszerváltozás után aztán elsőként hozattam be komolyabb tételben pisztáciát. Az első szállítmánynál vakarták is a fejüket a hivatalnokok, hogyan fogják elvámolni.

Hogyan fogadta a közvélemény?

Pár évbe telt, mire Magyarországon is megtanulták, mit kell tenni a pisztáciával. Nemes terméknek nevezik a szakmában, mert az elkészítése, a pörkölése is nagy szakértelmet kíván. Értékes, időtálló és egészséges.

Ezt tartják az aszalt gyümölcsökről is.A mediterráneum ban élő emberek sokat köszönhetnek az aszalt gyümölcsöknek: rengeteg nyomelem, vitamin van bennük. A nagymamám, aki mindennap evett aszalt fügét, datolyát, 103 éves korában halt meg. A nagyapám is 95 évet élt. Kell ennél jobb bizonyíték? Ő is csak azért halt meg ilyen fiatalon, mert elvitte a bánat.

Milyen bánat?

Nem engedte meg neki a család, hogy kilencvenévesen új feleséget válasszon magának.

Egy Názáretben született ember magyar feleséggel, Budapesten hogyan ünnepli a karácsonyt?

Amint máshol is szokás: a feleségem, a gyermekeim keresztények. Bár én muzulmán vagyok, nem igazán gyakorlom a vallást. Jól ismerem a keresztény szokásokat is: a legtöbb gyerekkori barátom Názáretben keresztény, velük is mindig megünneplem a karácsonyt.

Okozott valaha problémát az identitás?

Száz százalékig magyarnak érzem magam, hiszen 150-160 magyar dolgozóért felelek. A külföldi terjeszkedéseknél is az motivál, hogyan tudunk mi, magyarok jobbak lenni, mint a szlovákok, a csehek, a hollandok vagy bárki. Sokat köszönhetek a magyar államnak, a magyar adófizetőknek: tőlük kaptam az ösztöndíjamat. Annak örülök, hogy képes vagyok viszonozni ezt úgy, hogy adót fizetek, munkát adok magyar embereknek.Keleti csemegék

A kezdetben pisztáciával, majd más keleti aszalványokkal induló Gilan Kft. ma már több mint száz terméket forgalmaz. A Kalifa márkanév mellett külön prémium termékcsaládot is útjára indítottak - ez a Gold for You. Az árucikkek csomagolásához illeszkedő hangulatú saját irodaház, raktárbázis és üzem 2001-ben készült el Pátyon. Itt pörkölik és csomagolják a termékeket. Az alapanyagokat a termelőktől szerzi be Sarhan Omar. A Kalifa termékcsalád Magyarországon kívül főként a környező államok ban van jelen. Itthon évről évre két számjegyű bővülést tudhat magáénak a Gilan Kft., mely ma piacvezető az aszalt gyümölcsök terén. Árbevétele 2007-ben meghaladta a négymilliárd forintot.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.