Gazdaság

Magyar gázbeszerzés: bye-bye, Szása?

/ 2018.03.02., péntek 13:00 /
Magyar gázbeszerzés: bye-bye, Szása?

Orosz gázmonopólium ugyan már jó ideje nincs Magyarországon, de hasznos lesz, ha Romániából is tudunk vásárolni. Ettől még az oroszokkal sem fogunk szakítani. Háttér a friss Heti Válaszban.

Február 9-én Orbán Viktor bejelentette, hogy 2022-ben véget ér hazánkban az orosz gázmonopólium időszaka, mert onnantól kezdve évi több mint 4 milliárd köbméter gázt hoznak be magyar vállalatok Romániából. Miért a szerb miniszterelnökkel való találkozója után állt elő ezzel a magyar kormányfő? Valószínűleg azért, mert Szerbia hazánknál jobban rá van utalva az orosz szállításokra, így fontos számára a rajtunk keresztül elérhetővé váló román forrás.

Olyan a helyzetük, mint Magyarországé 1996-ig, amíg egyetlen csövön, Ukrajnán keresztül érkezett ide az energiahordozó. (Innen megy tovább Szerbiába.) Ekkor helyezték üzembe az Ausztriából induló vezetéket, amely összekötötte hazánkat a nyugati hálózattal. Ennek is köszönhetően egy ideje már nincs orosz gázmonopólium Magyarországon, ezért kényszerült a keleti energiamamut, a Gazprom nálunk is versenyképes árazásra.

 

És mi lesz a jövő? Mindez kiderül a március 1-jei Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.