valasz.hu/uzlet/civilek-es-a-kudarcos-kapitalizmusmodellunk-127702?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201803

http://valasz.hu/uzlet/civilek-es-a-kudarcos-kapitalizmusmodellunk-127702?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201803

Gazdaság

Magyar gázbeszerzés: bye-bye, Szása?

/ 2018.03.02., péntek 13:00 /
Magyar gázbeszerzés: bye-bye, Szása?

Orosz gázmonopólium ugyan már jó ideje nincs Magyarországon, de hasznos lesz, ha Romániából is tudunk vásárolni. Ettől még az oroszokkal sem fogunk szakítani. Háttér a friss Heti Válaszban.

Február 9-én Orbán Viktor bejelentette, hogy 2022-ben véget ér hazánkban az orosz gázmonopólium időszaka, mert onnantól kezdve évi több mint 4 milliárd köbméter gázt hoznak be magyar vállalatok Romániából. Miért a szerb miniszterelnökkel való találkozója után állt elő ezzel a magyar kormányfő? Valószínűleg azért, mert Szerbia hazánknál jobban rá van utalva az orosz szállításokra, így fontos számára a rajtunk keresztül elérhetővé váló román forrás.

Olyan a helyzetük, mint Magyarországé 1996-ig, amíg egyetlen csövön, Ukrajnán keresztül érkezett ide az energiahordozó. (Innen megy tovább Szerbiába.) Ekkor helyezték üzembe az Ausztriából induló vezetéket, amely összekötötte hazánkat a nyugati hálózattal. Ennek is köszönhetően egy ideje már nincs orosz gázmonopólium Magyarországon, ezért kényszerült a keleti energiamamut, a Gazprom nálunk is versenyképes árazásra.

 

És mi lesz a jövő? Mindez kiderül a március 1-jei Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.