Gazdaság

Magyarországon keresztül hódítják meg Európát

/ 2010.09.23., csütörtök 16:17 /
Magyarországon keresztül hódítják meg Európát

A kínai-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését is segítheti az az egyedülálló vállalkozás, melynek Budapesten nyílt meg leendő régiós központja.

Különleges eseménynek adott otthont a Tudományos Akadémia épülete múlthéten: falai közt írták alá a világ első nemzetközi-kínai ügyvédi irodájának alapító okiratát. A YingKe Várnai iroda magyar kezdeményezésre alakult, egy két évvel korábban született ötlet alapján.

Várnai Rupert egy kínai útját követően gondolkodott el azon, hogy egy ilyen projektben lehet fantázia. A kínaiak lehetséges partnereként természetesen saját csapatát képzelte el, ezért intenzív kutatásokba majd tárgyalásokba kezdett, hogy megtalálja a megfelelő partnert. Mej Hsziang-Zsung, a YingKe Ügyvédi Iroda vezetőjeként annak bizonyult, hiszen az ő terveiben a Kínán kívüli terjeszkedés gondolata fogalmazódott meg, így kettejük érdekei tökéletesen egymásra találtak.

Az alapítók együttműködésüket arra alapozzák, hogy a Kínából Európa felé terjeszkedni vágyó kínai cégek számára nagyobb biztonságot nyújt egy helyi ismeretekkel rendelkező, ugyanakkor kínai ügyvédeket is foglalkoztató, az ügyfeleket saját anyanyelvén is kiszolgáló tanácsadói csapat. Mindez nem csak azt jelenti, hogy hazánkba kínai ügyvédek érkeznek, az együttműködés értelmében magyar ügyvédek is fognak dolgozni Kínában.

„Bízom abban, hogy mi is hozzájárulhatunk a magyar vállalkozások és ezáltal a magyar termékek, szolgáltatások sikeréhez Kínában. Ugyanakkor az újonnan létrejövő iroda garanciát jelent majd a kínai tőkebefektetők számára is, akik egyre nagyobb arányban választják Magyarországot befektetéseik célpontjául, illetve európai terjeszkedésük bázisaként" - mondta Várnai Rupert az aláírást követően.

A rendezvényen a kínai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, Zsen Hungpin felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági válság ellenére Kína külföldi beruházásai már több mint ezer milliárd dollárra rúgnak, a kínai cégek magyarországi befektetései pedig már egymilliárd dollárnál is nagyobb összeget jelentenek.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi magyar-kínai kétoldalú kereskedelmi forgalom 6,172 milliárd dollár volt, a magyar export 1,221 milliárd dollárt, a Kínából származó magyar behozatal 4,95 milliárd dollárt ért el. Tavaly a magyar export 10 százalékkal nőtt, míg az import 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Várnai Rupert a HVG-nek (http://hvg.hu/gazdasag/20100913_magyar_kinai_ugyved_iroda) nyilatkozva elmondta, hogy csak idő kérdése volt, hogy Kína mikor kezd nagyszabású tőkebefektetésekbe. Várnainak sikerült exkluzivitást elérnie, a térségben csak az ő közreműködésével létesülhet újabb iroda. Budapest lesz a régiós központ, s egy éven belül további 15 iroda alakulhat.

A YingKe Kína legnagyobb, legtekintélyesebb ügyvédi irodája, mely mintegy ezer ügyvédet foglalkoztat. 2001-ben alapították, s azóta világszerte ismertté vált. A cég dinamikusan fejlődik, s jövő év végére már háromezer jogásznak adhat munkát. Mej Hsziang-Zsungot az alapító okirat aláírása után a közös vállalkozás hátteréről kérdeztük.

Kik tekinthetők a magyar-kínai ügyvédi iroda potenciális ügyfeleinek?

Azoknak a kínai vállalkozásoknak szeretnénk segíteni, akik Magyarországra érkeznek, de emellett nem szabad elfeledkezni azokról a magyar cégekről sem, akik a kínai piacokat kívánják meghódítani. Új üzleti lehetőségeket, értékeket teremthetünk ezeknek a vállalkozásoknak.

Milyen területeken lehet fontos szerepe magyar vállalkozásoknak Kínában?

Először is szeretném elmondani, hogy Magyarországnak igen kiváló ipara van, s a mezőgazdaság, mint tudomány, az élelmiszerbiztonság, a víztisztítás, a környezetvédelem területén jó adottságokkal rendelkezik. Ezek jelenleg mind megoldandó problémák Kínában, így ezeken a területeken kiváló együttműködéseket lehetne kialakítani.

Miért pont hazánkat választották?

A gazdasági válság Kínát nem érintette jelentősen, ezért jelentős mennyiségű tőke halmozódott fel országunkban, melyet külföldön kívánunk hasznosítani. A kínai piaci kereslet nagy erővel növekszik, a kínai nép pedig nagy barátsággal viseltetik a magyar nép iránt. Úgy gondoljuk, hogy a két nép közt igazából nincsen nagy távolság, a szíveink közel állnak egymáshoz.

Azért a szíveink közelségén kívül feltételezem más is szerepet játszhatott a döntésükben.

Az érzelmek komolyan közrejátszottak, mivel a két kormány között nincsen ellentét. Ezenkívül az egyik fontos oka, hogy Magyarországot választottuk, hogy az ország Európa kellős közepén helyezkedik el. Nagyon sok kínai vállalkozás Magyarországon keresztül szeretne a közép-kelet európai régióba bekerülni. Sok kínai vállalkozás már most is jelen van az országban, elég csak a távközlési területen működő Huaweire, vagy a ZTE Corporationre gondolni.

Hová fejlődhet ez a közös ügyvédi vállalkozás?

A YingKe Várnai Budapestre mint leendő régiós központjára tekint, itt szeretnénk a közép-kelet európai vállalkozásoknak jogi segítséget nyújtani. De az itteni irodanyitás a kínai YingKe vállalat globalizáció felé haladásának is a részét képezi. Európai terjeszkedésünk első lépcsőfoka ez az iroda, mely a jövőben a térségben alapított újabb kirendeltségek átadása során a régiós hálózat központja lesz. A YingKe Várnai vezetője Várnai Rupert lesz, együttműködésünk főleg szakemberek és információk cseréjére, megosztására irányul majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.