Gazdaság

Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

/ 2013.03.01., péntek 14:09 /
Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

A kormány április közepéig hosszabbítaná meg a pénteken lejáró kilakoltatási moratóriumot. A döntést hétfői ülésén hagyhatja jóvá a Parlament.

Tavaly december 1-jén lépett életbe újra a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő téli kilakoltatási moratórium, aminek értelmében bizonyos esetek kivételével lakóingatlant március 1-jéig tilos kiüríttetni.

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa február 14-én azt javasolta, hogy 45 nappal hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen. „Bízom benne, hogy teljes lesz az egyetértés, tehát minden képviselő az áldását adja erre" - nyilatkozta korábban a moratórium általa javasolt meghosszabbításáról.

Doubravszky György pénzügyi biztos

A pénzügyi jogok biztosa többoldalú tárgyalássorozatot kezdeményezett a devizahitelesek problémájának rendezéséről, ennek első fordulóját szerdán tartották meg a kormány, a Magyar Bankszövetség és a devizahiteleseket képviselő szakértők részvételével.

Doubravszky korábban elmondta, legalább 100 ezer család van Magyarországon, amelyek 90 napnál hosszabb ideje nem tudják fizetni a devizahiteleik után a törlesztőrészleteiket, esetükben már nagyon nagy probléma áll fenn, és még ebben az évben megoldást kell keresni számukra. „Ezek az adósok már az utolsó tartalékukat is felélték" - mondta a pénzügyi jogok biztosa.

Sszerinte sok család szétesett, és még szomorúbb, hogy egyes becslések szerint már mintegy háromezren lettek öngyilkosok amiatt, hogy devizatartozásukat nem tudták törleszteni. „Ezek olyan tragédiák, amelyeket az ország nem engedhet meg magának" - fogalmazott, hozzátéve, hogy „ez egy vesztes-vesztes helyzet, ez a bankoknak is rossz".

A pénzügyi jogok biztosa szerint az az intézményrendszer, amely alatt a devizahitelesek problémái kialakultak, valószínűleg nem tudja orvosolni a gondokat, új szemléletmód és egyúttal új erőforrások kellenek a megoldáshoz.

Úgy vélte, nagyon jó kezdeményezés az eszközkezelő tevékenysége, de ezt a nagymértékű problémát, amely a mai Magyarországon a devizahitelezésben kialakult, azt már nem tudja megfelelően kezelni ez az intézmény.

A devizahitelezés miatt mára közel 170 ezer család került a pénzügyi összeomlás szélére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.