Gazdaság

Matyi Dezső Csányiról: „Egy fináncoligarcha uralja az országot”

/ 2014.02.26., szerda 17:30 /
Matyi Dezső Csányiról: „Egy fináncoligarcha uralja az országot”

Megmaradhat-e a választóknak a képviseleti demokráciába vetett bizalma akkor, amikor egy fináncoligarcha uralja az országot? – teszi fel a kérdést Matyi Dezső. Nagyinterjúnk az Alexandra könyvbirodalom tulajdonosával a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban.

Fotó: Szabó Balázs

Az Alexandra könyvbirodalom és más vállalkozások milliárdos tulajdonosa – aki a közelmúltban több éles kirohanást is intézett Csányi Sándor, az OTP bankvezére ellen – úgy véli: ha nem a tényleges politikai hatalom fogja irányítani az országot, akkor hazánk balkáni elszigeteltségbe fog süllyedni. „Mivel egy ország gazdaságának az egyik legfontosabb tartópillére valóban a bankrendszer, ezért ennek a szférának kellene a legjobban betartania a törvényeket. A legtöbb információ birtokában is a bankszektor van, hiszen minden egyes cég vagy önkormányzat belső működésébe belelát. Egy bank vezetése pedig nem élhet vissza ezekkel az információkkal olyan pénz felhasználásával, ami nem is az övé, hanem a betéteseié. S nem élhet vissza azzal a hatalommal vagy bizalommal sem, amit az ügyfeleiknek köszönhet” – hívja fel a figyelmet a jelenségre Matyi Dezső, aki szerint az OTP egész pályás letámadást indított – a gazdasági érdekérvényesítés széles eszköztárát bevetve – személye és cégei ellen.

Szerinte Csányi Sándor „gazdasági erőfölényével visszaélve, az üzleti életből való kiszorítására tör”. „Láthattunk már példát arra a hazai üzleti életben, miként vállalt egy bank aktív és tevékeny szerepet egy vállalat csődjében, hogy utána a pénzintézet elsőszámú vezetője olcsón szerezze meg magánvállalkozásként az egészet” – válaszolta az Alexandra és egyéb cégeinek jövőbeli sorsát firtató kérdésünkre.

A Heti Válasz a száz leggazdagabb magyar listáján középmezőnyben található milliárdostól azt is megkérdezte: mi igaz abból, hogy vállalatbirodalma vészesen meggyengült pénzügyileg, és az Alexandra könyváruház olyannyira eladósodott az OTP Bank felé, hogy hamarosan bedől, ezért új név alatt kell majd újranyitni az üzleteket. Válaszok a Heti Válasz február 27-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.