Gazdaság

Még ez is: nagykövet lett a Rolls-Royce-tulajdonos Fürst György

/ 2012.07.04., szerda 11:33 /
Még ez is: nagykövet lett a Rolls-Royce-tulajdonos Fürst György

A Rolls-Royce Phantomjával feltűnősködő Fürst György az elmúlt években megpróbált érinthetetlenséget vásárolni magának. Cégeit a magyar adóhivatal számára „feltörhetetlen” dominikai címekre jegyeztette be, egy afrikai állam védett diplomatájaként pedig büntetőeljárás-mentes életet remélt - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

Fürst György (fotó: MTI)

„Felszólítom a Közép-afrikai Köztársaság rendvédelmi szerveinek polgári és katonai tisztségviselőit, és felkérem a Közép-afrikai Köztársasággal szövetséges vagy baráti viszonyban levő országok hasonló feladattal megbízott hatóságait, hogy engedjenek szabad utat Fürst György úrnak, a Köztársasági Elnöki Hivatal megbízott tisztviselőjének, szükség esetén pedig nyújtsanak számára segítséget és védelmet. Testmagassága: 1,82 méter. Szeme színe: kék. Haja színe: barna. Különös ismertetőjele: nincs.” Ez áll abban a francia nyelvű, a Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere által 2008 januárjában aláírt diplomataútlevélben, melytől az Andrássy út patinás palotáit áron alul eladogató volt terézvárosi alpolgármester örökre szóló büntethetetlenséget remélt.

Fürst György diplomataútlevele

A Heti Válasz más dokumentumokat is beszerzett, amelyek azt igazolják, hogy Fürst az elmúlt éveket egyebek mellett arra használta fel, hogy érinthetetlenné tegye magát –- mind a magyar adóhatóság, mind a büntetőszervek előtt. Irataink arról tanúskodnak, hogy az egykori szocialista politikus 2009 végén vette elő az afrikai kártyát. Vagyis a fent idézett diplomáciai papírt lobogtatva próbált mentességet kiharcolni az Andrássy út 47. privatizációja miatt indított büntetőeljárás alól – sikertelenül. „Gyanúsítotti minőségem megdöbbentett, hiszen az önkéntes jogkövetés tevékenységem és személyem immanens eleme” – írta az egykori alpolgármester a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Ügyvédje hozzátette: „Őexc. Fürst György utazó nagykövet úr diplomáciai mentességének fennállását a Közép-afrikai Köztársaság budapesti nagykövete, őexc. Bernard Leclerc úr is megerősítette.”

Úgy tudjuk, az ügyészséget egyebek mellett azért sem hatotta meg a téma „nemzetköziesítése”, mert a Fővárosi Bíróságon éppen akkor folyt egy per, melynek vádirata szerint ez a bizonyos Leclerc anno meghatározott tarifáért bocsátott áruba diplomáciai posztokat és közép-afrikai útleveleket a magyarországi felső tízezer egyik-másik tagjának.

Fürst György azzal is tetézte az ügyeskedéseket, hogy a hazai adóhatóság számára „feltörhetetlen” offshore-talapzatra helyezte cégbirodalmát. Hazai érdekeltségeinek anyavállalatait a Dominikai Közösségbe jegyeztette be (mely nem tévesztendő össze a Dominikai Köztársasággal); ebben az országban két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény, ha valaki egy ott bejegyzett adóoptimalizáló vállalkozásról információkat közöl a külvilággal (a volt politikus tehát okkal reménykedhet vagyona érinthetetlenségében).

A holnapi Heti Válaszból az is kiderül, hogy Fürst György Rolls-Royce Phantomja jelenleg az ország legdrágább eladó autója (100 millió forintért kínálják a www.hasznaltauto.hu oldalon). A Fürst-cégek flottájába azonban más eladó gépkocsik is tartoznak: hazai és nemzetközi portálokon épp egy BMW 750 xi-nek (85 ezer euró) és egy Porsche Cayenne GTS-nek (46 ezer euró) keresnek gazdát. Az Andrássy úti paloták ügyében folyó nyomozás 2009-es indulásakor a volt terézvárosi alpolgármester nevén egy Aston Martin DB9-es verda volt, melynek mai piaci értéke 25 millió forint.

Fürst György teljes portréja a holnapi Heti Válaszban olvasható, amely július 5-től a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.