valasz.hu/uzlet/tenyleg-jobb-lesz-a-mav-mint-az-osztrak-vasut-mutatjuk-a-terveket-2-128900

http://valasz.hu/uzlet/tenyleg-jobb-lesz-a-mav-mint-az-osztrak-vasut-mutatjuk-a-terveket-2-128900

Gazdaság

Még ez is: nagykövet lett a Rolls-Royce-tulajdonos Fürst György

/ 2012.07.04., szerda 11:33 /
Még ez is: nagykövet lett a Rolls-Royce-tulajdonos Fürst György

A Rolls-Royce Phantomjával feltűnősködő Fürst György az elmúlt években megpróbált érinthetetlenséget vásárolni magának. Cégeit a magyar adóhivatal számára „feltörhetetlen” dominikai címekre jegyeztette be, egy afrikai állam védett diplomatájaként pedig büntetőeljárás-mentes életet remélt - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

Fürst György (fotó: MTI)

„Felszólítom a Közép-afrikai Köztársaság rendvédelmi szerveinek polgári és katonai tisztségviselőit, és felkérem a Közép-afrikai Köztársasággal szövetséges vagy baráti viszonyban levő országok hasonló feladattal megbízott hatóságait, hogy engedjenek szabad utat Fürst György úrnak, a Köztársasági Elnöki Hivatal megbízott tisztviselőjének, szükség esetén pedig nyújtsanak számára segítséget és védelmet. Testmagassága: 1,82 méter. Szeme színe: kék. Haja színe: barna. Különös ismertetőjele: nincs.” Ez áll abban a francia nyelvű, a Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere által 2008 januárjában aláírt diplomataútlevélben, melytől az Andrássy út patinás palotáit áron alul eladogató volt terézvárosi alpolgármester örökre szóló büntethetetlenséget remélt.

Fürst György diplomataútlevele

A Heti Válasz más dokumentumokat is beszerzett, amelyek azt igazolják, hogy Fürst az elmúlt éveket egyebek mellett arra használta fel, hogy érinthetetlenné tegye magát –- mind a magyar adóhatóság, mind a büntetőszervek előtt. Irataink arról tanúskodnak, hogy az egykori szocialista politikus 2009 végén vette elő az afrikai kártyát. Vagyis a fent idézett diplomáciai papírt lobogtatva próbált mentességet kiharcolni az Andrássy út 47. privatizációja miatt indított büntetőeljárás alól – sikertelenül. „Gyanúsítotti minőségem megdöbbentett, hiszen az önkéntes jogkövetés tevékenységem és személyem immanens eleme” – írta az egykori alpolgármester a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Ügyvédje hozzátette: „Őexc. Fürst György utazó nagykövet úr diplomáciai mentességének fennállását a Közép-afrikai Köztársaság budapesti nagykövete, őexc. Bernard Leclerc úr is megerősítette.”

Úgy tudjuk, az ügyészséget egyebek mellett azért sem hatotta meg a téma „nemzetköziesítése”, mert a Fővárosi Bíróságon éppen akkor folyt egy per, melynek vádirata szerint ez a bizonyos Leclerc anno meghatározott tarifáért bocsátott áruba diplomáciai posztokat és közép-afrikai útleveleket a magyarországi felső tízezer egyik-másik tagjának.

Fürst György azzal is tetézte az ügyeskedéseket, hogy a hazai adóhatóság számára „feltörhetetlen” offshore-talapzatra helyezte cégbirodalmát. Hazai érdekeltségeinek anyavállalatait a Dominikai Közösségbe jegyeztette be (mely nem tévesztendő össze a Dominikai Köztársasággal); ebben az országban két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény, ha valaki egy ott bejegyzett adóoptimalizáló vállalkozásról információkat közöl a külvilággal (a volt politikus tehát okkal reménykedhet vagyona érinthetetlenségében).

A holnapi Heti Válaszból az is kiderül, hogy Fürst György Rolls-Royce Phantomja jelenleg az ország legdrágább eladó autója (100 millió forintért kínálják a www.hasznaltauto.hu oldalon). A Fürst-cégek flottájába azonban más eladó gépkocsik is tartoznak: hazai és nemzetközi portálokon épp egy BMW 750 xi-nek (85 ezer euró) és egy Porsche Cayenne GTS-nek (46 ezer euró) keresnek gazdát. Az Andrássy úti paloták ügyében folyó nyomozás 2009-es indulásakor a volt terézvárosi alpolgármester nevén egy Aston Martin DB9-es verda volt, melynek mai piaci értéke 25 millió forint.

Fürst György teljes portréja a holnapi Heti Válaszban olvasható, amely július 5-től a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.