Gazdaság

Még ez is: nagykövet lett a Rolls-Royce-tulajdonos Fürst György

/ 2012.07.04., szerda 11:33 /
Még ez is: nagykövet lett a Rolls-Royce-tulajdonos Fürst György

A Rolls-Royce Phantomjával feltűnősködő Fürst György az elmúlt években megpróbált érinthetetlenséget vásárolni magának. Cégeit a magyar adóhivatal számára „feltörhetetlen” dominikai címekre jegyeztette be, egy afrikai állam védett diplomatájaként pedig büntetőeljárás-mentes életet remélt - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

Fürst György (fotó: MTI)

„Felszólítom a Közép-afrikai Köztársaság rendvédelmi szerveinek polgári és katonai tisztségviselőit, és felkérem a Közép-afrikai Köztársasággal szövetséges vagy baráti viszonyban levő országok hasonló feladattal megbízott hatóságait, hogy engedjenek szabad utat Fürst György úrnak, a Köztársasági Elnöki Hivatal megbízott tisztviselőjének, szükség esetén pedig nyújtsanak számára segítséget és védelmet. Testmagassága: 1,82 méter. Szeme színe: kék. Haja színe: barna. Különös ismertetőjele: nincs.” Ez áll abban a francia nyelvű, a Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere által 2008 januárjában aláírt diplomataútlevélben, melytől az Andrássy út patinás palotáit áron alul eladogató volt terézvárosi alpolgármester örökre szóló büntethetetlenséget remélt.

Fürst György diplomataútlevele

A Heti Válasz más dokumentumokat is beszerzett, amelyek azt igazolják, hogy Fürst az elmúlt éveket egyebek mellett arra használta fel, hogy érinthetetlenné tegye magát –- mind a magyar adóhatóság, mind a büntetőszervek előtt. Irataink arról tanúskodnak, hogy az egykori szocialista politikus 2009 végén vette elő az afrikai kártyát. Vagyis a fent idézett diplomáciai papírt lobogtatva próbált mentességet kiharcolni az Andrássy út 47. privatizációja miatt indított büntetőeljárás alól – sikertelenül. „Gyanúsítotti minőségem megdöbbentett, hiszen az önkéntes jogkövetés tevékenységem és személyem immanens eleme” – írta az egykori alpolgármester a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Ügyvédje hozzátette: „Őexc. Fürst György utazó nagykövet úr diplomáciai mentességének fennállását a Közép-afrikai Köztársaság budapesti nagykövete, őexc. Bernard Leclerc úr is megerősítette.”

Úgy tudjuk, az ügyészséget egyebek mellett azért sem hatotta meg a téma „nemzetköziesítése”, mert a Fővárosi Bíróságon éppen akkor folyt egy per, melynek vádirata szerint ez a bizonyos Leclerc anno meghatározott tarifáért bocsátott áruba diplomáciai posztokat és közép-afrikai útleveleket a magyarországi felső tízezer egyik-másik tagjának.

Fürst György azzal is tetézte az ügyeskedéseket, hogy a hazai adóhatóság számára „feltörhetetlen” offshore-talapzatra helyezte cégbirodalmát. Hazai érdekeltségeinek anyavállalatait a Dominikai Közösségbe jegyeztette be (mely nem tévesztendő össze a Dominikai Köztársasággal); ebben az országban két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény, ha valaki egy ott bejegyzett adóoptimalizáló vállalkozásról információkat közöl a külvilággal (a volt politikus tehát okkal reménykedhet vagyona érinthetetlenségében).

A holnapi Heti Válaszból az is kiderül, hogy Fürst György Rolls-Royce Phantomja jelenleg az ország legdrágább eladó autója (100 millió forintért kínálják a www.hasznaltauto.hu oldalon). A Fürst-cégek flottájába azonban más eladó gépkocsik is tartoznak: hazai és nemzetközi portálokon épp egy BMW 750 xi-nek (85 ezer euró) és egy Porsche Cayenne GTS-nek (46 ezer euró) keresnek gazdát. Az Andrássy úti paloták ügyében folyó nyomozás 2009-es indulásakor a volt terézvárosi alpolgármester nevén egy Aston Martin DB9-es verda volt, melynek mai piaci értéke 25 millió forint.

Fürst György teljes portréja a holnapi Heti Válaszban olvasható, amely július 5-től a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.