Gazdaság

Magyar bor menni Hongkong?

/ 2012.10.25., csütörtök 17:40 /
Magyar bor menni Hongkong?

Hongkong nyitott kapukkal várja a magyar borászokat és borexportőröket - szól a reményt keltő hír. A Heti Válasz Online megkérdezett néhány magyar borászt, mit gondolnak a lehetőségről.

Hongkong 2008-ban minden borvámot eltörölt, és 2011-re teljes borimportja több mint 500 százalékkal, 903 millió euróra nőtt, ez jó lehetőség a magyar borászok számára is termékeik értékesítésére – jelentette ki a napokban Budapesten Ivan K. B. Lee, Hongkong berlini Gazdasági és Kereskedelmi Irodájának igazgatója. Arra bátorítom a magyar borászokat, hogy használják ki a kedvező vámjogszabályokat, valamint azt, hogy Hongkong a kínai anyaországban egyre növekvő piac kapuját is megnyitja előttük – hangsúlyozta a kínai üzletember egy kóstoló esten, ahol magyar borokat szolgáltak fel a kínai konyha remekei mellé annak érzékeltetésére, hogy milyen jól illeszkednek a magyar borok a távol-keleti konyha ízvilágához.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára kérdésünkre úgy kommentálta a hírt, hogy ez egy jó piaci lehetőség, amelynek ugyanakkor jelentős kockázatai vannak. Kifejtette: a magyar borászok többségének nincs ismerete a hongkongi és a kínai piacról, és a kiszállításnak is jelentősek a költségei. Magyarország nagy tömegű termék előállításában és exportjában nem érdekelt – hangsúlyozta Horváth Csaba, és hozzátette – az idei termés nem alakul jól, idén a magyar borászok a belföldi igényt sem tudják kielégíteni. Úgyhogy nem jött jókor ez a hír – tette hozzá a főtitkár.

Hasonló véleményen volt Szeremley Huba badacsonyi borász is, aki a Heti Válasz Online-nak úgy fogalmazott: amíg a hazai igényeket sem tudják kielégíteni a magyar borászok, addig ne álmodjunk hongkongi exportról. Hozzátette: hiába van igény a magyar borokra Kínában, óriási piaci versenyfutásba kellene bekapcsolódniuk a magyar borászoknak. Ha osztrák, német, francia és egyéb országok borászai exportálják terméküket, kapnak ún. állami exporthitel-garanciát. Vagyis ha netán a vásárló nem akarja kifizetni a bort, akkor is kézhez kapják a szállítmány értékének 95 százalékát. Magyarországon ilyen nem létezik – hangsúlyozza Szeremley Huba. Olyan ez, mintha a versenytársak Adidas sportcipőben futnának egy futóversenyben, mi pedig egy lyukas bakancsban állnánk rajthoz – fogalmaz.

Horváth Csaba szerint leginkább a tokaji borászoknak vannak jó esélyeik Hongkongban, lévén a tokaji bor egyedülálló a világon, tehát nem kell megküzdenie a versenytársakkal. Szepsy István mádi borász elmondta: kis mennyiséget ugyan, de évek óta exportál Hongkongba. Főleg az aszút, a szamorodnit, és a terroir alapú száraz borokat szeretik – mondta el a mádi borász. A szamorodnit talán még jobban keresik, mint az aszút, mert az jobban párosítható az ételeikkel – tette hozzá Szepsy István, aki évente mintegy 1200 palackot szállít Hongkongba, elsősorban ottani éttermekbe. Érdekességként elárulta: ennél többet nem szállítanak az Egyesült Államokba sem. Hongkongban eddig két kereskedővel álltak kapcsolatban, ez a közeljövőben háromra nő, emellett egy tajvani üzletkötővel is felvették a kapcsolatot – tudtuk meg. Szepsy Istvánnak pozitív élményei vannak a hongkongi piacról, mint mondja: Európához képest sokkal nyitottabbak, ott nem élnek előítéletek a közép-európai borokról, mint ahogyan az Európában tapasztalható Értenek a borhoz, és még ha kis mennyiségben is, de a legjobb minőséget veszik – tette hozzá. A borász úgy véli: a lehetőség inspirálóan hathat a szakmára, arra ösztökélhet, hogy évről évre a legjobb minőségű bort állítsák elő.

Fontos, hogy a jó magyar borok kikerüljenek a világba – ezt már Bock József villányi borász mondta megkeresésünkre, aki elárulta: ők szintén jelen vannak már a hongkongi piacon, évente két szállítmányt (nagyjából nyolcezer palackot) exportálnak ottani kereskedőnek. Bock József szerint a kínaiak most ismerkednek igazán a borokkal, ezért – mint fogalmazott – a kínai piac izgalmas lehet Magyarország számára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.