Gazdaság

Miért szűnik meg a munkanélküli segély?

/ 2014.12.04., csütörtök 16:15 /
Miért szűnik meg a munkanélküli segély?

A 2013-as sokkoló adatok után idén áprilisban trendforduló látszik a hazai szegénységi kockázatok alakulásában. Először emelik a rendszeres szociális segély összegét, és a kormány azt tervezi, csak a méltányossági segélyezés marad az önkormányzatoknál. Eközben folytatódik a juttatások átirányítása a középosztálytól a legszegényebbekhez. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Trendfordulót sejtenek a statisztikusok, mivel 2014 tavaszán a válság óta először fordult elő, hogy javul a magyar lakosság szegénységi kockázata. Mindezt alig néhány nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az MTA szociológusai a 2013-as év sokkoló eredményei alapján arról beszéltek, hogy a visegrádi országok helyett a bulgárok és a románok (Európa szegénylegényei) szintje felé közelítünk.

Idén azonban jelentős javulást történt, csökkent a munkaerőpiacról kiszorulók aránya és mintegy negyedmillióval esett vissza azoknak a száma, akik alapvető szükségletek kielégítéséhez sem rendelkeznek megfelelő javakkal (például nem tudnak kétnaponta húst fogyasztani, befűteni a lakásukat vagy nincs színes tévéjük, telefonjuk).

2012-ben 32 ezer, tavaly pedig 33 ezer közmunkás tudott a (legális) munkaerőpiacon elhelyezkedni (és még 180 nap múlva is állásban volt), szenvedélyes vitát kiváltva a szociológusok között arról, hogy ez rossz vagy éppen impozáns szám-e. (Mi úgy látjuk, hogy siker a zömmel alacsony iskolázottságú közmunkások piaci elhelyezkedése.)

Jövőre újabb nagy vitát kiváltó intézkedések várhatóak. Több mint kétszáz település nem kap például egyetlen fillért sem a méltányossági segélyek kifizetésére a központi költségvetéstől, ezt az iparűzési adóból kell kigazdálkodniuk. Ötszáz forinttal emelik jövőre a járások által fizetendő rendkívüli szociális segély havi összeget. Ezzel egyidőben pedig egy fontos segély, az eddig a feltételek teljesülése esetén kötelezően folyósítandó lakásfenntartási támogatás is átkerül a méltányossági körbe. S ez nem aprópénz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2012-ben 53 ezer forint volt a „fűtési segély” egy ellátottra jutó éves összege.

A kormány a közmunkaprogramot az addig jellemzően a középosztály számára elérhető munkanélküli segélyekre költött összegből finanszírozta (kilencről három hónapra csökkentve a folyósítás időtartamát), és a következő években is ezt folytatja tovább, tervbe véve a jelenleg álláskeresési támogatásnak hívott juttatás teljes felszámolását.

Milyen következménye van a középosztálytól a szegények felé terelt összegeknek? A Nyugat-Magyarország és a főváros irányából Kelet-Magyarország felé átirányított milliárdoknak? Hogyan fordulhatott elő eddig, hogy a munkanélküli támogatást legtöbben éppen az ötszázalékos munkanélküliségi rátával rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében vették igénybe, legkevesebben pedig a 25 százalékos állástalansági aránnyal listavezető Szabolcsban? Minderről részleteket a december 4-i Heti Válaszban olvashatnak, amely elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.