Gazdaság

Mindenben megújulni

/ 2012.11.21., szerda 17:36 /

Szerzőink - az innováció és iparstratégia amerikai szakértői - lenyűgöző könyvet írtak arról, miért hanyatlik Amerika, miért jön fel Ázsia, s mit kell tennie a Nyugatnak. 2007 vége és 2009 közepe között az amerikai gazdaság recesszióban volt, 25 éve nem volt 8 százalék körüli a munkanélküliség, a foglalkoztatási ráta már csak 65 százalék körüli, az államadósság meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 100 százalékát, a deficit két számjegyű. Mindenki úgy tudja, a mai válság oka a pénzügyi rendszerből ered, de ennél mélyebb a baj.

Szerzőink szerint az ok az, hogy Amerika teret veszít a globális versenyképességi küzdelemben: leépítette iparát, a szolgáltatószektorra koncentrált, elhanyagolta az innovációt és elfogadta a neoliberálisok állami beavatkozással szembeni érveit. 2000 és 2011 között Amerika elveszítette feldolgozóipari munkahelyeinek harmadát, zuhantak az ipari beruházások, így 44 országból már csak 43. helyen áll az innovációs alapú globális versenyképességben.

Már két Amerika van: az egyiket Boston, a másikat Buffalo jellemzi. Boston hármas stratégiát követ: a jövő iparágait fejleszti (IT, bio- és nanotechnológia, robotipar), megőrzi a hagyományos ágazatokat (autó-, gép- és vegyipar), de itt is emeli a termelékenységet, miközben növeli a hatékonyságot az iparon kívüli szektorokban, különösen a kiskereskedelemben és az egészségügyben. Buffalo mindenben veszít: nem jön beruházás a jövő iparágaiba, visszaesik a feldolgozóipar, és lassú a termelékenység emelkedése e szektorokon kívül.

Amerika az innovációs politika terén elfogadta a hibás washingtoni konszenzust. A tíz pont lényege: az Egyesült Államok vezet az innovációban, és ez mindig így lesz, a kormánynak csak a piacra kell koncentrálnia, a globalizáció jó Amerikának, akkor is, ha mások ellopják az új technológiákat, a kormány keveset tehet az innovációért, mert az "csak megtörténik".


Mit tegyünk mi, hogy inkább Bostonra, s kevésbé Buffalóra hasonlítsunk? Először is erős nemzetstratégiai célokat kell kitűznünk. Tíz éven belül érjük el, hogy: az államadósság 50 százalék alatt legyen, deficit helyett többletet mutasson a költségvetés, tartósan dinamikus növekedés legyen (4- 5 százalékos stabil és 5-7 százalékos kiugró mértékkel), teljes foglalkoztatás legyen, bővüljön a népesség, és a globális versenyképességben az első húsz között legyünk. Ehhez folytatni kell a megújulást.

A gazdaságban ezt hármas stratégiával lehet elérni: magas termelékenységet eredményező beruházásokkal a hagyományos ágazatokban, főként a feldolgozóipar, mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a vegy- és gyógyszeripar területein. Fejleszteni kell a kreatív iparágakat, az IT, a nanotechnológia, bionika, anyagtechnika, geotermális energia területein, és emelni kell a termelékenységet a szolgáltatásoknál. Ehhez a 2014-2020 közötti várhatóan hétezermilliárd forint körüli uniós forrásokat, a közel azonos mértékű költségvetési és monetáris forrásokat, valamint az ezekhez társuló 15 ezer milliárdos üzleti és családi beruházásokat állami programokkal érdemes összekötni. 2020-ig így egyévi GDP-t érő többletberuházási forrást lehet pumpálni a gazdaságba. Ezzel a mai 16-ról 25 százalék közeli szintre emelhető a beruházási ráta, 65 százalék fölé emelhető a foglalkoztatás, dinamikus lehet a növekedés, és automatikusan elérhetőek az egyensúlyi célok. Ha jól megy a gazdaság, jó a politika, jön a népesedési fordulat. Ezért jó, hogy elismerték: rendbe tettük a költségvetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.