Gazdaság

Megoldás a tankönyvmizériára?

/ 2013.08.01., csütörtök 17:00 /
Megoldás a tankönyvmizériára?

Országszerte hét helyen nyitott tankönyves információs pontot a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), ahol a tankönyvekkel összefüggő teljes körű ügyintézés zajlik.

Mint írták, a főváros mellett a hat vidéki városban - Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen - kialakított infopontokon a tankönyvcsekk kifizetésére, a tankönyvekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézésre, hiányzó díjbekérő pótlására, a Könyvtárellátó webshopjában rendelt könyvek, taneszközök átvételére és általános tájékozódásra nyílik mód.

A fentiek mellett továbbá lehetőség lesz a Könyvtárellátó internetes áruházában rendelt könyvek, taneszközök átvételére is. A KELLO-pontokkal országosan 27-re nőtt azoknak a helyeknek a száma, ahol iskolakezdési cafetéria utalvánnyal is ki lehet fizetni a tankönyveket.

Utalványos rendszer

A közleményben kitértek arra is, hogy a KELLO-pontokon és országszerte 20 postahivatalban Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal lehet kiegyenlíteni a tankönyvek árát. A postai befizetéshez nem a korábban a diákok nevére kipostázott fehér csekket, hanem a díjbekérő levelet kell magukkal vinniük az érintetteknek. A befizetési határidő augusztus 15-e, azonban a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé a diáknak vagy a szülőnek kell igazolnia.

Jelezték: az augusztus 1-jén nyíló KELLO-pontokon a fentieken kívül az OTP Cafeteria kártyát és a Multi-Pay Cafeteria kártyát is elfogadják.

Közfelháborodás a díjbekérők miatt

Mint ismert: komoly botrányt váltott ki, hogy csak a megyeszékhelyeken, illetve a főváros két kijelölt postahivatalában lehet átvenni iskolakezdési utalvánnyal a tankönyveket, azaz a kistelepüléseken élőknek kilométereket kellene utazniuk azért, hogy élhessenek e lehetőséggel. Arany László Tamás, a KELLO igazgatója már akkor megígérte, hogy augusztustól hét városban nyitnak ún. KELLO-pontokat.

Ugyancsak felháborodást keltett, hogy néhány hete a KELLO kipostázta - azoknak is, akik ingyen jogosultak a tankönyvekre - a díjbekérőt azzal a szöveggel, hogy ha július 31-ig nem fizetik be az összeget, nem biztos, hogy a gyerek szeptemberben tankönyvhöz jut. A határidőt később augusztus közepére módosították, a tankönyvellátó pedig azt közölte: az iskolák ún. tankönyvfelelősei hibáztak, amikor az ingyenkönyvre jogosultak (minden első osztályos diák, a többi évfolyamról pedig rászorultsági alapon) családjának is megcímezték a leveleket.

A köznevelési államtitkárság közleményben reagált a szülők felháborodására. Mint írták: kizárólag az iskola tudja a támogatásra való jogosultságot elbírálni, módosítani a hibás megrendelést. Ezért a KELLO azt kéri azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, de díjbekérőt kaptak, hogy keressék fel az iskolát, mutassák be a szükséges igazolásokat, például a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást, szakorvosi igazolást, önkormányzati határozatot.A tankönyvterjesztésben idén monopolhelyzetbe jutott Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-t idén már több fronton is érték vádak, a kiadók szerint már a rendelések is kaotikus körülmények között zajlottak, ahogyan a terjesztők kiválasztása is számos kérdést vet fel. Ezekről bővebben itt és itt olvashatják el cikkeinket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.