Gazdaság

Megoldás a tankönyvmizériára?

/ 2013.08.01., csütörtök 17:00 /
Megoldás a tankönyvmizériára?

Országszerte hét helyen nyitott tankönyves információs pontot a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), ahol a tankönyvekkel összefüggő teljes körű ügyintézés zajlik.

Mint írták, a főváros mellett a hat vidéki városban - Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen - kialakított infopontokon a tankönyvcsekk kifizetésére, a tankönyvekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézésre, hiányzó díjbekérő pótlására, a Könyvtárellátó webshopjában rendelt könyvek, taneszközök átvételére és általános tájékozódásra nyílik mód.

A fentiek mellett továbbá lehetőség lesz a Könyvtárellátó internetes áruházában rendelt könyvek, taneszközök átvételére is. A KELLO-pontokkal országosan 27-re nőtt azoknak a helyeknek a száma, ahol iskolakezdési cafetéria utalvánnyal is ki lehet fizetni a tankönyveket.

Utalványos rendszer

A közleményben kitértek arra is, hogy a KELLO-pontokon és országszerte 20 postahivatalban Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal lehet kiegyenlíteni a tankönyvek árát. A postai befizetéshez nem a korábban a diákok nevére kipostázott fehér csekket, hanem a díjbekérő levelet kell magukkal vinniük az érintetteknek. A befizetési határidő augusztus 15-e, azonban a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé a diáknak vagy a szülőnek kell igazolnia.

Jelezték: az augusztus 1-jén nyíló KELLO-pontokon a fentieken kívül az OTP Cafeteria kártyát és a Multi-Pay Cafeteria kártyát is elfogadják.

Közfelháborodás a díjbekérők miatt

Mint ismert: komoly botrányt váltott ki, hogy csak a megyeszékhelyeken, illetve a főváros két kijelölt postahivatalában lehet átvenni iskolakezdési utalvánnyal a tankönyveket, azaz a kistelepüléseken élőknek kilométereket kellene utazniuk azért, hogy élhessenek e lehetőséggel. Arany László Tamás, a KELLO igazgatója már akkor megígérte, hogy augusztustól hét városban nyitnak ún. KELLO-pontokat.

Ugyancsak felháborodást keltett, hogy néhány hete a KELLO kipostázta - azoknak is, akik ingyen jogosultak a tankönyvekre - a díjbekérőt azzal a szöveggel, hogy ha július 31-ig nem fizetik be az összeget, nem biztos, hogy a gyerek szeptemberben tankönyvhöz jut. A határidőt később augusztus közepére módosították, a tankönyvellátó pedig azt közölte: az iskolák ún. tankönyvfelelősei hibáztak, amikor az ingyenkönyvre jogosultak (minden első osztályos diák, a többi évfolyamról pedig rászorultsági alapon) családjának is megcímezték a leveleket.

A köznevelési államtitkárság közleményben reagált a szülők felháborodására. Mint írták: kizárólag az iskola tudja a támogatásra való jogosultságot elbírálni, módosítani a hibás megrendelést. Ezért a KELLO azt kéri azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, de díjbekérőt kaptak, hogy keressék fel az iskolát, mutassák be a szükséges igazolásokat, például a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást, szakorvosi igazolást, önkormányzati határozatot.A tankönyvterjesztésben idén monopolhelyzetbe jutott Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-t idén már több fronton is érték vádak, a kiadók szerint már a rendelések is kaotikus körülmények között zajlottak, ahogyan a terjesztők kiválasztása is számos kérdést vet fel. Ezekről bővebben itt és itt olvashatják el cikkeinket.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Irodaszerekkel a gyermekek felzárkózásáért

A 100%-ban magyar tulajdonú I-COM Irodaellátás Kft. jótékonysági csomagjában szereplő Kapaszkodó Irodaszerek megvásárlásával szeptember közepétől úgy lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy közben a termékek ára nem változott.

Őszi zenei programcsemegék Pécsett – Középpontban a karmester

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon! A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.