Gazdaság

Megoldás a tankönyvmizériára?

/ 2013.08.01., csütörtök 17:00 /
Megoldás a tankönyvmizériára?

Országszerte hét helyen nyitott tankönyves információs pontot a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), ahol a tankönyvekkel összefüggő teljes körű ügyintézés zajlik.

Mint írták, a főváros mellett a hat vidéki városban - Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen - kialakított infopontokon a tankönyvcsekk kifizetésére, a tankönyvekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézésre, hiányzó díjbekérő pótlására, a Könyvtárellátó webshopjában rendelt könyvek, taneszközök átvételére és általános tájékozódásra nyílik mód.

A fentiek mellett továbbá lehetőség lesz a Könyvtárellátó internetes áruházában rendelt könyvek, taneszközök átvételére is. A KELLO-pontokkal országosan 27-re nőtt azoknak a helyeknek a száma, ahol iskolakezdési cafetéria utalvánnyal is ki lehet fizetni a tankönyveket.

Utalványos rendszer

A közleményben kitértek arra is, hogy a KELLO-pontokon és országszerte 20 postahivatalban Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal lehet kiegyenlíteni a tankönyvek árát. A postai befizetéshez nem a korábban a diákok nevére kipostázott fehér csekket, hanem a díjbekérő levelet kell magukkal vinniük az érintetteknek. A befizetési határidő augusztus 15-e, azonban a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé a diáknak vagy a szülőnek kell igazolnia.

Jelezték: az augusztus 1-jén nyíló KELLO-pontokon a fentieken kívül az OTP Cafeteria kártyát és a Multi-Pay Cafeteria kártyát is elfogadják.

Közfelháborodás a díjbekérők miatt

Mint ismert: komoly botrányt váltott ki, hogy csak a megyeszékhelyeken, illetve a főváros két kijelölt postahivatalában lehet átvenni iskolakezdési utalvánnyal a tankönyveket, azaz a kistelepüléseken élőknek kilométereket kellene utazniuk azért, hogy élhessenek e lehetőséggel. Arany László Tamás, a KELLO igazgatója már akkor megígérte, hogy augusztustól hét városban nyitnak ún. KELLO-pontokat.

Ugyancsak felháborodást keltett, hogy néhány hete a KELLO kipostázta - azoknak is, akik ingyen jogosultak a tankönyvekre - a díjbekérőt azzal a szöveggel, hogy ha július 31-ig nem fizetik be az összeget, nem biztos, hogy a gyerek szeptemberben tankönyvhöz jut. A határidőt később augusztus közepére módosították, a tankönyvellátó pedig azt közölte: az iskolák ún. tankönyvfelelősei hibáztak, amikor az ingyenkönyvre jogosultak (minden első osztályos diák, a többi évfolyamról pedig rászorultsági alapon) családjának is megcímezték a leveleket.

A köznevelési államtitkárság közleményben reagált a szülők felháborodására. Mint írták: kizárólag az iskola tudja a támogatásra való jogosultságot elbírálni, módosítani a hibás megrendelést. Ezért a KELLO azt kéri azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, de díjbekérőt kaptak, hogy keressék fel az iskolát, mutassák be a szükséges igazolásokat, például a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást, szakorvosi igazolást, önkormányzati határozatot.A tankönyvterjesztésben idén monopolhelyzetbe jutott Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-t idén már több fronton is érték vádak, a kiadók szerint már a rendelések is kaotikus körülmények között zajlottak, ahogyan a terjesztők kiválasztása is számos kérdést vet fel. Ezekről bővebben itt és itt olvashatják el cikkeinket.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.