Gazdaság

Mindenki hat mindenkire

/ 2013.01.10., csütörtök 14:09 /

Szerzőnk eredeti és innovatív brit gondolkodó, aki korábbi világsikerű könyvében bizonyította: az élővilágban és a gazdaságban egyaránt kisebbségben vannak a túlélők. A siker ritka, a kudarc tömeges. Új, a kormányzati, vállalkozói és egyéni döntésekről szóló művében választ ad arra, miért is alakul így világunk.

Mai döntéseink a felvilágosodás elveire épülnek: az ember racionális lény, döntéseit az ésszerűség alapján hozza, az emberi világot is mechanikus természeti törvények irányítják, s ok-okozati összefüggések jellemzik. Szerzőnk szerint ez teljes tévedés: világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatók ki előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket. A kormányok és vállalatok hagyományos gazdasági gondolkodás alapján döntenek, de ez hibás, ezért rendre kudarcot vallanak: jönnek a válságok és a vállalati csődök. Nobel-díjas közgazdászok sora bizonyította, hogy a racionális döntéshez soha nem rendelkezünk elegendő információval, a piac rosszul mér, az információk torzak. Még a sakkban is így van. Kaszparov a legjobb számítógép segítségével sem számíthatta ki a sakkjátszma végét. Mi nem támaszkodhatunk a sakk egyértelmű játékszabályaira, ezért elméletileg sem képzelhető el kiszámítható döntés.

A könyv újdonsága az optimizmusa: a globális és közösségi hálók világában új segítséget kapunk döntéseinkhez. Mindenki mindenkitől jelzést kap az internet révén, hogy hasonló helyzetben miként döntött, így másolhatja mások sikeres döntéseit. Ehhez szakítani kell a világ hagyományos racionális felfogásával: a többi emberre, vállalatra kell figyelni, nem a közgazdasági tankönyvekre. Mi is ezt tesszük: szakítottunk a hagyományos közgazdaság receptjeivel. Erre jó okunk volt: az első pillantásra racionálisnak látszó, ésszerűnek tűnő receptek alapján olyan döntések születtek 2002 és 2010 között, amelyek csődbe vitték az államháztartást, családok százezreit és vállalkozók tízezreit. Az ortodox közgazdasági gondolkodás szerint ésszerűnek tűnt alacsony kamatra svájci frankban és euróban hitelt felvenni, az államadósság zömét külföld felé felhalmozni, bőséges hitel idején eladósítani mindenkit, az uniós forrásokat nem a vállalatoknak adni, mert azok vegyenek fel olcsó hitelt, erősen tartani a forintot, mert az fékezi az inflációt, 3 százalék feletti költségvetési deficitet megengedni. Ezek a döntések katasztrofálisnak bizonyultak a válság utáni új korban, amikor megszűnt az olcsó és bőséges hitel, büntetik a magas államadósságot és államháztartási deficitet, majd az unió számon kéri a korábbi évek tékozló politikáját. Tényleg csak utólag lehetett tudni, hogy hibás a gazdaságpolitika?


Nem, ezt akkor is lehetett már tudni. Az állam, a vállalat és a család számára később drámaian hibásnak bizonyult döntések ugyanis mások számára jók voltak: a bankoknak, a külföldi pénzügyi befektetőknek, a mesterséges konjunktúrában többet értékesítő vállalatoknak, az ingatlanpiaci fejlesztőknek és az akkori kormányoknak. Sokat nyertek azon, amin mindenki más sokat veszített és veszít még évekig. 2002 után nálunk azért hoztak tömegesen hibás döntéseket a gazdasági szereplők, mert a cinkelt kártyákkal játszók tudatosan eltorzították a piaci információkat. Az előnyökről mindenki beszélt, a kockázatokról senki, miközben tudni lehetett, hogy csak átmeneti az olcsó és bőséges devizahitel kora.

Magyarországon ma már tömegesen hozunk jó döntéseket lent és fent, mert kizártuk a cinkelt lapokkal játszókat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.