Gazdaság

Mindennapok havi negyvenezerből

/ 2001.04.20., péntek 07:41 /

Vajon hogyan lehet megélni a minimálbérből? - kérdeztük Harrach Péter szociális és családügyi minisztert. - Sokkal jobban, mint 25 500 forintos bruttó bérből - hangzott a válasz. - Ráadásul, ha gyermeket nevel valaki, akkor nettó 40 ezerről beszélhetünk az adókedvezménynek köszönhetően. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a minimálbér radikális felemelése általános bérszínvonal-növekedést kényszerít ki, hiszen a bérfeszültségeket fel kell oldani.
De vajon hányan élnek jelenleg Magyarországon minimálbérből? Nincs olyan jellegű adatgyűjtés, amely erre választ adna - jelentette ki érdeklődésünkre Lakatos Judit, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezetője. A KSH a cégektől a bértömeget és a hozzá tartozó létszámot kérdezi, s ebből csak az átlagbért lehet kiszámolni.
Harrach Péter szociális és családügyi miniszter kitért arra is: "kedves" kezdeményezésnek tartja a szakszervezetek 55 ezer forintos minimálbérre vonatkozó óhaját. Különösen annak tükrében érdekes fejlemény ez, hogy tavaly igen radikálisnak nevezték, s komoly aggodalommal fogadták a kormány 40 ezer forintos javaslatát, főleg, amikor bejelentették a 2001-es 50 ezer forintos szándékot is. Az érdekvédelemnek meg kell találnia a helyét. A munkavállalók képviseletére és nem politikai szerepvállalásra kell törekednie. A minimálbér plusz számla üggyel kapcsolatban a miniszter leszögezte: nehéz a visszaéléseket tetten érni, hiszen mindkét fél érdekelt az igazság eltitkolásában. Ennek ellenére az OMMF-nek vannak eszközei az ilyen irányú ellenőrzésekhez. A munka hatékonyságának növelésére jövőre 80 fővel emelik meg a felügyelők létszámát.

E. Cs.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.