Gazdaság

Mit hoz a 2013-as év?

Veszélyes pont vagyunk a globális sakkasztalon

/ 2012.12.28., péntek 11:30 /
Mit hoz a 2013-as év?

Karácsony és az év vége a számvetések ideje: mit értünk el az óévben, és mit hoz az új év? Jobb idők jönnek, mert jól halad az ország megújítása. Jönnek a jobb idők, mert jöhetnek: túléltük a Magyarország elleni elsöprő erejű, de végül kudarcba fulladt nagy támadást. Kezdjük talán ezzel.

2010 végén valahol valakik forgatókönyvet dolgoztak ki a magyar miniszterelnök és kormánya megbuktatására. Sok érdeket sértettünk már 2010-ben is, kockázatossá vált a magyar példa: ha sikeres lesz, sokan sokat átvesznek szokatlan megoldásainkból. Ahogy 1956-ban, most is kicsi, de veszélyes ponttá váltunk a globális sakkasztalon: fegyveresen már nem lehet leverni az új magyar szabadságharcot, más eszközöket kell bevetni.

2011 elején azonnal ádáz politikai támadás indult az EU-elnökséget adó magyar kormány ellen: az egyesült uniós balliberális hadak felvonultak a kétharmados jobbközép magyar miniszterelnök és kormánya ellen. A támadás elhalt, az uniós elnökség szép szakmai siker volt; más eszközöket kellett találni a szabadságharc leverésére.

2011 tavaszán ezért új forgatókönyvet dolgoztak ki. A politikai és médiakampány önmagában nem elég, pénzügyi támadással kell, akár egy politikai puccs révén, a magyar miniszterelnököt távozásra bírni. A receptet már többször, több helyen kipróbálták, eddig mindenhol bevált. Íme a terv.

2012 január végén új miniszterelnököt kell választani, mert a kormány belebukott a bankpánikba. Kétharmados kormány csak a parlamentben vagy az utcán buktatható meg: a bankpánik lett volna az utcai megoldás. A bankpánik során több százezer ember megrohanja a pénzintézeteket, hogy kivegye a pénzét, ezért összeomlik a bankrendszer. Hogyan áll ez elő? Úgy, hogy 2011 decemberére államcsőd alakul ki: a magyar kormány nem képes teljesíteni az állam lejáró adósságát. De hogyan lehet államcsődöt kikényszeríteni? Pénzügyi támadással; a forintárfolyam, az állampapírhozamok, a csődkockázati mutató és a hitelbesorolások állandó lerontásával. Mennyi idő alatt áll elő az államcsőd? Négy-hat hónap kell hozzá, ezért kellett már 2011 közepén elindítani a forint elleni támadást. 2011 végén kivédtük a pénzpiaci támadást - egyszer majd megírjuk, hogyan. 2012 elején a békemenet világossá tette, nincs utcai kormánybuktatás. Ellenfeleink máig nem értik, miért nem működött a máshol bevált forgatókönyv. Elég, ha mi értjük. A puccskísérlet elhalt, megőriztük a politikai stabilitást, a kormány cselekvőképességét, így esélyünk nyílt a 2013-as év megnyerésére.

2013-ban már építhetünk a sikeres államháztartási konszolidáció eredményeire, ezért elkezdjük a gazdasági stabilizációt. Rendbe tettük az állam pénzügyeit, ezt mindenki elismeri, ez már jó alap a növekedés újraindításához. A csökkenő államadósság, a három százalék alatti deficit, a világ legjobban teljesítő nemzeti valutája, a pozitív folyó fizetési mérleg és az emelkedő foglalkoztatás mind azt jelzik, hogy az unió legutolsó helyéről az első harmadba emelkedtünk. Miből lesz azonban növekedés?

Több egyidejű fordulatból. Több pénz marad a családoknál, a véglegessé váló egykulcsos adó, a munkahelyvédelmi akció, a SZÉP kártya módosításai, a rezsiköltségek csökkentése, a leépülő családi és vállalkozói adósságok, az állampapírba befektetők jó hozama és az új munkahelyek új fizetései bővítik a keresletet: jövőre fogyasztási fordulat jön. Több pénz megy beruházásra: az uniós források új döntési rendje, a csökkenő kamatok, a bővülő hitelkeretek, a járműipari beszállító programok, az építőipari és ingatlanpiaci élénkülés együtt beruházási fordulatot hoznak. Az igazi fordulatot az hozza majd, hogy a jegybank vezetése a kormányzati tervek első számú stratégiai partnere lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.