Gazdaság

Mr. Államkapitalizmus

/ 2016.12.07., szerda 15:34 /

Egy állami vezető magánstábja állami hitelekből magán-szállodaprojekteket futtat – koalícióban a miniszterelnök vejével. Íme Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. feje.

Néhány éve még alighanem „komcsi offshore-lovagnak” könyvelték volna el Szivek Norbertet a Fidesz humánerőforrás-menedzserei. Bár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t bő másfél éve irányító üzletember tősgyökeres esztergomi – első vállalkozói élményeit is itt szerezte 17 esztendősen, amikor a helyi szerszámgépgyárat privatizáló apja tulajdonrészt adott neki a kandallóépítésre átálló üzemből –, a legutóbbi időket svájci „száműzetésben” élte. Legalábbis papíron. Találtunk olyan alapítói dokumentumot a Szivek a Szívekért Alapítvány aktáiban, amely igazolja: még tavaly decemberben, tehát a magyar állami javak gazdájaként is zürichi lakcímet használt. (Korábban pedig a Boden-tó egyik nyúlványára tekintő Steckborn városka volt a hivatalos bázisa.) Sőt, a svájci cégjegyzék szerint Cretum GmbH néven máig ellenőrzése alatt tart egy társaságot, amely Zugban, a híres-hírhedt offshore-paradicsomban működik – abban a városban, ahová a Rogán Antal „kávépartnereként” emlegetett Kertész Balázs is befészkelte magát.

Szivek Norbert tehát a közelmúltig egy steckborni és zürichi lakcímekkel, továbbá a zugi mellett Marshall-szigeteki és ciprusi postafiókcégekkel kavaró vagyon- és adóoptimalizátornak tűnt. A „komcsi” billogot viszont nem azért érdemelte volna ki, mert magánvállalatához, a magyar–svájci Cretum-csoporthoz van némi köze egy volt MSZMP KB-munkatársnak. (A Horn Gyula Miniszterelnöki Hivatalában és a Gyurcsány Ferenc-féle Altusban is szolgált Tunyogi László fémjelzi üzletfejlesztési igazgatóként a Sziveket és sok más magyart alpesi infrastruktúrához segítő Geneva Group Internationalt.) Inkább azért, mert 2010 előtt még az MSZP pénztárnoki vonalával kooperált. Részt vett például az Elmib nevű, közvilágítással foglalkozó cég privatizációjában, értsd: Puch László holdudvarába menekítésében. 2003–2005-ben pedig a pesti szocialista önkormányzatok egyik kedvenc ingatlanberuházójánál, az izraeli hátterű Autóker Holdingnál felelt az energetikai fejlesztésekért, majd 2006-ban a Hunvald György vezette Erzsébetvárostól megszerezte a Csengery utca 11. alatti, mostanság diákszállóként, hostelként működő szecessziós sarokházat. Nem mellékesen: ez idő tájt lett tulajdonos a szülei által működtetett berekfürdői Thermal Hotel Szivekben is.

Ezzel megvannak Szivek pályájának kulcsszavai: energetika és ingatlanbiznisz. A 2010-es kormányváltás után sem tért le az útról: megalapította a közvilágítással és megújuló energiával foglalkozó EnerIn-csoportot, melyet máig az V. kerületi Hercegprímás utca 12. magasföldszintjéről, Szivek cégbirodalmából irányítanak. Hősünk 2013-ban beült az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. igazgatóságába – ebben a társaságban még idén is részvényes a szintén Hercegprímás utcai CRH Invest Kft.

Közvetlenül az MNV-s felkérés előtt Szivek tehát az EnerIn–Enefi vonalon mozgott, ugyanakkor a Vs.hu portál 2015-ös írása szerint állami kinevezése annak is köszönhető, hogy megmutatta tehetségét Seszták Miklós fejlesztési miniszter pátriájában: 2006–2007-ben ő tuningolta fel a kisvárdai szeszipari üzemet, a Várda-Drinket. Ám a jelen szempontjából érdekesebb Szigetvári Viktor észlelése: az Együtt-elnök márciusban a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal látta „üzletemberkedni” Sziveket a Gresham-palotában. Mi dolguk lehetett egymással? Egyiküknek akkor papíron alig volt valamije, másikuk viszont az egyik legnagyobb magyar álláshalmozó. Ott ül a hazai stratégiai vállalatok elitkarában, csak az MNV-nél ötmillió forintos sztárfizetést kap (párja, a Magyar Villamos Művek kommunikációs igazgatójaként jegyzett Bentzik Réka további 2,4 millióra érdemesül), és közben több tucatnyi hozzá köthető cég is termeli a pénzt a Hercegprímás utcában.

Mint írtuk, a nemzet fővagyonkezelője egykor a közvilágítással foglalkozó Elmibnél vitézkedett, majd EnerIn néven újabb közvilágítási vállalkozást gründolt, vagyis régóta Tiborcz látókörében volt – hiszen utóbbi 2015-ig ugyancsak a közvilágítási piacon nyomult az Elios Innovatív Zrt.-vel. Az MNV-vezér tehát nem feltétlenül Seszták „találmánya”; pláne, hogy a csúcsmenedzser már állami mandátumának kezdete előtt seregélyesi ingatlanügyletbe keveredett a Tiborcz révén ismertté vált Ghaith Pharaonnal. (A HVG megírta: Szivek is tulajdonos volt abban a kft.ben, amelynek felszámolási eljárásában az FBI által körözött szaúdi milliárdos a Zichy–Hadik-kastélyhoz jutott.)

A Tiborcz–Szivek-üzlettársiasság újabb lenyomata, hogy hozzájuk köthető cégek szerezték meg a Pesti Vigadó melletti Mahart-házat, és „brusztoltak ki” kétmilliárd forintos óriáskölcsönt a részben állami tulajdonú Gránit Banktól. A Hercegprímás utcaiak által bonyolított tranzakcióban Szivek név szerint nem vett részt, de az aláírását adó Bajor András Gyula és Lingvai Brigitta az ő magánstábjának tagja. (Előbbi kuratóriumi elnöki tisztséget is vállalt a Szivek a Szívekért Alapítványban.)

Ugyanez a Bajor–Lingvai-kör további öt gigantikus beruházásba is belefogott. Egyrészt övék a Mahart-házat közrefogó, háromnegyed tömbnyi palotaegyüttes is, melybe a korábbi tulajdonos ötcsillagos Marriott Szállót tervezett; ehhez a projekthez a szintén állami Eximbank nyújt ötvenmillió eurós, azaz bő 15 milliárd forintos keretösszegű álomhitelt. (Meg is kérdeztük Lingvai Brigittától, hogy összeolvasztják-e a Gránit és az Exim által finanszírozott két fejlesztést, miután ma már a teljes belvárosi háztömb felett ők rendelkeznek, de nem válaszolt.) A Szivek-csapat emellett az utóbbi másfél évben bevásárolta magát a Szervita téri Török Bankház épületébe, luxuslakópark-kialakításra készül a pesti Duna-parton, tárgyal egy félbemaradt, szintén ötcsillagos visegrádi hotel befejezéséről, továbbá egy dombóvári bevásárlóközpont-helyszínt is bekebelezett.

A fenti hat maszek ingatlanbuliból tehát kettőt már biztosan állami tulajdonú bankok pénzelnek. Felkészül: Visegrád, Duna-part...

* * *

Az MNV-vezér stratégiai tisztségei (2015–2016)

ig.: igazgatósági tag
fb: felügyelőbizottsági tag

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
2015 februárjától vezérigazgató
Budapesti Értéktőzsde Tőzsdei Tanácsadó Testülete
2016 januárjától tag
Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség
2015 decemberétől ig.
Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
2015 áprilisától fb
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
2015 májusától ig.
Parnusgáz Gázkereskedelmi Zrt.
2015 szeptemberétől ig.
Magyar Posta Zrt.
2016 augusztusától ig.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
2016 áprilisától ig.
Rába Járműipari Holding Nyrt.
2016 májusától ig.
Volánbusz Közlekedési Zrt.
2015 márciusától idén májusig ig.-elnök
Nemzeti Reorganizációs Kft.
2015 márciusától idén szeptemberig fb-elnök
NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.
2016 januárjától szeptemberig fb-elnök

* * *

Szivek Norberthez köthető nagy ingatlanszerzések (2015–2016)

A Weber-ház és a Münnich-ház által alkotott háromnegyed tömb (Budapest V. kerület, műemlék, kilátással a Vörösmarty térre)

Az 1873-ban épült, Weber Antal által tervezett, Wekerle Sándor–Apáczai Csere János utcai neoreneszánsz palotához 2010-ben jegyezték hozzá a Vigadó utca–Dorottya utca sarkát, vagyis az 1937-es, klasszicizáló és art déco elemeket felhasználó, Münnich Antal-féle házat. Korábbi tulajdonosok: 2006-ig a magyar állam, majd a Moons Kft. Utóbbi eleinte Leisztinger Tamás MSZP-közeli milliárdos holdudvarához tartozott, majd átvette a játékterem-üzemeltető Válint Tibor, aki ötcsillagos szállót terveztetett az épületegyüttesbe, ám a nyerőgépek előző ciklusbeli betiltása után a projekt megrekedt. Jelenlegi tulajdonos: 2015 novemberétől a Dorottya Investment Zrt. E részvénytársaságot Szivek Norbert egyik volt alkalmazottja, bizalmasa, Lingvai Brigitta vezeti.

Mahart-ház (Budapest V. kerület, a Pesti Vigadó tőszomszédságában)

Az Apáczai Csere János utca 11. alatti palotát a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság rendelte 1909-ben – Kármán Aladár és Ullmann Gyula tervei alapján. A Mahart-ház a Weber- és a Münnich-házakkal együtt alkot teljes tömböt. Korábbi tulajdonosok: 2004-ig a Mahart Magyar Hajózási Rt., illetve az épület egytizede tekintetében 2001-ig az Ostermann Budapest Kft. A ház kilenctizede az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft.-hez került, mely mögött ír befektetők álltak. Jelenlegi tulajdonosok: Az egytizednyi épületrész 2001 óta Andy Vajnáé (a Bár-Co. Kft.-n keresztül); ebben a házban van a filmipari kormánybiztos kaszinó- és egyéb cégeinek központja, illetve a Tropicana Casino. Az Apáczai 2005 Kft.-t idén júliusban két, Szivek Norbert Hercegprímás utcai magánbirodalmába bejegyzett vállalkozás, a Fortuna Prince és a Viona Projekt Kft. vette meg. A palota kilenctizedének egyharmada felett rendelkező Fortuna a Szivek-lekötelezett Bajor András Gyuláé, a kétharmadrészben birtokos Vionát pedig Lingvai Brigitta vezeti. Ez utóbbi kft. októbertől a Tiborcz Istvánhoz sorolt BDPST Zrt. tulajdona. (A Mahart-házba a minap új szállodaüzemeltető céget is bejegyeztek Pannon Tessera Hospotalis Zrt. néven. Ezt az a Somlyai Zoltán vezeti, aki a Mészáros Lőrinc közelébe került Hunguest Hotels új igazgatósági tagja.)

Török Bankház (Budapest V. kerület, műemlék)

A Szervita tér 3. alatti palotát a Török A. és Társa Bankház Rt. építtette 1906-ban. A ház oromzatát Róth Miksa üvegmozaik-készítő mester álmodta meg Hungária megdicsőülése címmel. Korábbi tulajdonosok: 2010-ig Belváros–Lipótváros önkormányzata, majd négy évig az SCD Group, később a LaSalle Informatikai Kft. Jelenlegi tulajdonosok: A Ház a Szervita téren Zrt.-t ugyancsak a Fintha-Nagy Ádám nevével fémjelzett LaSalle alapította, de 2015 júniusában 25 százalékos üzletrészt szerzett a Mudura Sándorhoz tartozó Ramexa Zrt., az 50 százalékos tulajdonos pedig a Bajor András Gyula vezette, Szivek Norbert portfóliójába tartozó CRH Invest Kft. lett.

Danubio lakópark (Budapest XIII. kerület, a Marina Part és a Duna Plaza közelében)

A kialakítandó épületegyüttes kilenc szintjén lakások helyezkednének el – kilenc lépcsőház köré szervezve, négyszáz parkolóhellyel. Korábbi tulajdonosok: A területet Szivek Norbert korábbi munkahelyétől, az Autóker Holdingtól szerezte meg a spanyol ingatlanóriás, a Fadesa-csoport, de a gazdasági világválság részben elsodorta a projektet (az eredetileg tervezett fejlesztés egy része azért Duna Terasz néven megvalósult). Jelenlegi tulajdonos: 2016 februárjától Bajor András Gyula Zahara Park Kft.-je.

Ötcsillagos visegrádi hotel (Dunakanyar, félkész szálloda)

A lepencei strand fölé eredetileg Hilton Szállót terveztek. A fürdőtől alig 500 méterre álló, 230 szobás hotel készültségi foka 66 százalékos. A felszámoló a közelmúltban 1,8 milliárdért árulta a „torzót”. Korábbi tulajdonosok: A telket 2005-ben szerezték meg Visegrád Város Önkormányzatától a Tourist Projects 2004 Ingatlanhasznosító Kft. mögött álló ír befektetők, de a gazdasági válság miatt leállt az építkezés. Leendő projektgazda: A felszámoló hivatalosan még nem értékesítette az épületet, de beszédes, hogy idén szeptembertől a Szivek-körhöz tartozó Lingvai Brigitta és Bajor András Gyula Hotel VSGRD néven futtat egy ingatlanüzemeltető kft.-t.

Beépítetlen, kereskedelmi terület (Dombóvár, a Lidl áruházzal szemben)

Néhány éve lehetséges bevásárlóközpont-helyszínként azonosították a telket. Korábbi tulajdonosok: A helyi önkormányzat, majd 2007-ig magánszemélyek. Jelenlegi tulajdonos: Kiz Invest Ingatlanforgalmazó Kft., mely idén márciusig egy luxemburgi érdekeltségé volt, a jelenlegi ügyvezető már Bajor András Gyula, és a cégben közvetve Szivek Norbert is tulajdonos.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.