Gazdaság

Gazprom kontra Heti Válasz: Nincs érdemi cáfolat

/ 2011.12.01., csütörtök 20:46 /
Gazprom kontra Heti Válasz: Nincs érdemi cáfolat

A Gazprom orosz gázipari vállalat csupán az állítólagos korrupciós tevékenységet követően került kapcsolatba a két ciprusi vállalattal, így semmilyen felelősség nem terheli a társaságok által korábban végrehajtott cselekedetekért - tájékoztatta a Gazprom csütörtökön az MTI-t, cáfolva a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent információt. A Heti Válasz szerint a Gazprom közleménye nem áll ellentétben a lap állításaival, sőt megerősíti azokat.

 

A Gazprom közleményében leszögezte: "a Gazprom Csoport semmilyen kapcsolatban sincs a Heti Válaszban megjelent eseményekkel". Arról tájékoztatnak: a hetilap írásában említett vállalatok, így az Atlas Alpha Services Limited, valamint a Potassa Holdings Limited, illetve a Gazprom között csak a kérdéses események után, 2011 októberében jött létre kapcsolat. A Gazprom semmilyen felelősséggel nem bír e társaságok ezen időpontot megelőző tevékenységét illetően - hangsúlyozta az gázipari vállalat.

Az orosz társaság közleményében emlékeztetett: a cikk arra tesz utalást, hogy a Gazprommal kapcsolatban álló emberek és társaságok állítólagos korrupciós ügyekbe kerültek Horvátországban, amelyek a 2003 és 2009 között hatalmon lévő Ivo Sanader körül összpontosultak.

A Heti Válasz csütörtöki számában azt írta: azt a két ciprusi társaságot, amelyeken keresztül - a zágrábi ügyészség állítása szerint - Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, valójában az orosz Gazprom ellenőrzi.

Bódis András, a Heti Válasz belpolitikai rovatvezetője a Gazprom közleményére reagálva az MTI-nek elmondta: a Gazprom közleménye nem áll ellentétben a Heti Válasz állításaival, sőt megerősíti, hogy az orosz nagyvállalat idén ősszel átvette a Mol-Ina-ügyben érintett ciprusi cégek irányítását. 

Bódis szerint a Heti Válasz azt állította írásában, hogy a korábbi időszakban ezt a ciprusi hálózatot a Gazprom holdudvarába tartozó egyik orosz oligarcha használta. "Cikkünk fő állítása tehát az volt, hogy ez a ciprusi cégháló nem a Mol-hoz, hanem a Gazpromhoz, illetve korábban orosz oligarchákhoz tartozott" - tette hozzá.

Összefoglalva, mint azt már korábban megírtuk: a zágrábi ügyészség azt a képtelen vádat erőlteti, hogy Hernádi Zsolt a Mollal egyébként több fronton harcoló Gazprom ciprusi csápjain keresztül vette meg Sanadert. Mindezt 2009-ben, amikor a szintén orosz államérdeket követő Szurgutnyeftyegaz - az OMV pakettjének átvétele után - épp ostromolgatta a magyar olajvállalatot. E koncepciós gyanút az események egymásutánja tovább gyengíti. A horvát kormány ugyanis már 2009 januárjában, az üzletet megolajozó állítólagos kenőpénz érkezése előtt fél évvel átadta a Molnak az INA menedzsmentjogait, a korrupció képi bizonyítékául szolgáló éttermi találkozót pedig két éve ősszel ejtették meg - hónapokkal az után, hogy Sanader miniszterelnök lemondott.

Mégis, miért lehetett a horvát nagypolitikát és közvéleményt bezsongatni Hernádi és általában a magyarok ellen? Legfeljebb azért, mert a Robert Ježić koronatanú által bedobott két ciprusi társaságnak van némi magyarországi kötődése. A Ceroma Holdings Ltd.-t például társigazgatói rendszerben üzemeltetik, és a cégben bizonyos Fazakas Imrének is vezető szerepet osztottak. Közben a másik limasszoli érdekeltség, a Hangarn Ltd. kereskedelmi képviseletének otthont adó budakeszi ingatlant Fazakas egyik családtagja birtokolja. Ennyi tehát a magyar kapcsolat - és ez sem túl erős, hiszen Fazakas Imre nem Mol-rezidens, hanem az egyik legbefolyásosabb orosz lobbista Budapesten. Aki persze évekig a Gazprom itteni leágazásainál szolgált (Parnusgáz Rt., Általános Értékforgalmi Bank). S hogy miért keverték bele Hernádi Zsoltot, illetve a Molt a horvát kampányba, pontosabban egy Gazprom-közeli tranzakció-sorozatba, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz december 1-jei számából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.