Gazdaság

Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

/ 2017.07.20., csütörtök 16:30 /
Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

A sikeres Magyarországhoz a mainál nagyobb számban képzett, együttműködő, önálló munkavégzésre képes, folyamatosan oktatható emberre van szükség – mondja Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding két társ-vezérigazgatója. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

A tavaly mintegy 160 milliárd forint árbevételű, jelenleg 10,5 ezer embert foglalkoztató ipari csoport résztulajdonosai a szakiskolák vagy gimnáziumok vitáról kifejtik: a megfelelő általános alapkompetenciák, illetve a szakmai ismeretek érettségi előtti megszerzése összeegyeztethető. Ehhez olyan magas presztízsű technikumok kellenének, amelyek tanulóinak számottevő része később felsőfokú végzettséget is szerez. A mai szakközépiskolák közül azonban kevés ilyen, nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját.

A szakmunkásoknál is szükségesek olyan alapkompetenciák, mint a csoportmunka, a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás és a kommunikáció. Az alapképzéssel szemben elvárásként kell megfogalmazni, hogy a korszerű középfok igényeihez illeszkedő minőségű kibocsátása legyen – teszik hozzá.

A versenyképesség-javító intézkedésekről azt mondják: ebből a szempontból ma a megfelelő képzettségű, testi és lelki állapotú, kellő számú, motivált munkaerő a legfontosabb. Ha az államigazgatás felszabadít 25 ezer embert, akkor azzal javul az ország versenyképessége. Hosszabb távon pedig a javítás egyik kulcstényezője az oktatási rendszer minőségi fejlesztése volna.

 

 

 

 

A nagyinterjú a július 20-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.