Gazdaság

Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

/ 2017.07.20., csütörtök 16:30 /
Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

A sikeres Magyarországhoz a mainál nagyobb számban képzett, együttműködő, önálló munkavégzésre képes, folyamatosan oktatható emberre van szükség – mondja Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding két társ-vezérigazgatója. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

A tavaly mintegy 160 milliárd forint árbevételű, jelenleg 10,5 ezer embert foglalkoztató ipari csoport résztulajdonosai a szakiskolák vagy gimnáziumok vitáról kifejtik: a megfelelő általános alapkompetenciák, illetve a szakmai ismeretek érettségi előtti megszerzése összeegyeztethető. Ehhez olyan magas presztízsű technikumok kellenének, amelyek tanulóinak számottevő része később felsőfokú végzettséget is szerez. A mai szakközépiskolák közül azonban kevés ilyen, nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját.

A szakmunkásoknál is szükségesek olyan alapkompetenciák, mint a csoportmunka, a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás és a kommunikáció. Az alapképzéssel szemben elvárásként kell megfogalmazni, hogy a korszerű középfok igényeihez illeszkedő minőségű kibocsátása legyen – teszik hozzá.

A versenyképesség-javító intézkedésekről azt mondják: ebből a szempontból ma a megfelelő képzettségű, testi és lelki állapotú, kellő számú, motivált munkaerő a legfontosabb. Ha az államigazgatás felszabadít 25 ezer embert, akkor azzal javul az ország versenyképessége. Hosszabb távon pedig a javítás egyik kulcstényezője az oktatási rendszer minőségi fejlesztése volna.

 

 

 

 

A nagyinterjú a július 20-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.