Gazdaság

Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

/ 2017.07.20., csütörtök 16:30 /
Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

A sikeres Magyarországhoz a mainál nagyobb számban képzett, együttműködő, önálló munkavégzésre képes, folyamatosan oktatható emberre van szükség – mondja Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding két társ-vezérigazgatója. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

A tavaly mintegy 160 milliárd forint árbevételű, jelenleg 10,5 ezer embert foglalkoztató ipari csoport résztulajdonosai a szakiskolák vagy gimnáziumok vitáról kifejtik: a megfelelő általános alapkompetenciák, illetve a szakmai ismeretek érettségi előtti megszerzése összeegyeztethető. Ehhez olyan magas presztízsű technikumok kellenének, amelyek tanulóinak számottevő része később felsőfokú végzettséget is szerez. A mai szakközépiskolák közül azonban kevés ilyen, nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját.

A szakmunkásoknál is szükségesek olyan alapkompetenciák, mint a csoportmunka, a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás és a kommunikáció. Az alapképzéssel szemben elvárásként kell megfogalmazni, hogy a korszerű középfok igényeihez illeszkedő minőségű kibocsátása legyen – teszik hozzá.

A versenyképesség-javító intézkedésekről azt mondják: ebből a szempontból ma a megfelelő képzettségű, testi és lelki állapotú, kellő számú, motivált munkaerő a legfontosabb. Ha az államigazgatás felszabadít 25 ezer embert, akkor azzal javul az ország versenyképessége. Hosszabb távon pedig a javítás egyik kulcstényezője az oktatási rendszer minőségi fejlesztése volna.

 

 

 

 

A nagyinterjú a július 20-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.