valasz.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

http://valasz.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

Gazdaság

Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

/ 2017.07.20., csütörtök 16:30 /
Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját!

A sikeres Magyarországhoz a mainál nagyobb számban képzett, együttműködő, önálló munkavégzésre képes, folyamatosan oktatható emberre van szükség – mondja Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding két társ-vezérigazgatója. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

A tavaly mintegy 160 milliárd forint árbevételű, jelenleg 10,5 ezer embert foglalkoztató ipari csoport résztulajdonosai a szakiskolák vagy gimnáziumok vitáról kifejtik: a megfelelő általános alapkompetenciák, illetve a szakmai ismeretek érettségi előtti megszerzése összeegyeztethető. Ehhez olyan magas presztízsű technikumok kellenének, amelyek tanulóinak számottevő része később felsőfokú végzettséget is szerez. A mai szakközépiskolák közül azonban kevés ilyen, nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját.

A szakmunkásoknál is szükségesek olyan alapkompetenciák, mint a csoportmunka, a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás és a kommunikáció. Az alapképzéssel szemben elvárásként kell megfogalmazni, hogy a korszerű középfok igényeihez illeszkedő minőségű kibocsátása legyen – teszik hozzá.

A versenyképesség-javító intézkedésekről azt mondják: ebből a szempontból ma a megfelelő képzettségű, testi és lelki állapotú, kellő számú, motivált munkaerő a legfontosabb. Ha az államigazgatás felszabadít 25 ezer embert, akkor azzal javul az ország versenyképessége. Hosszabb távon pedig a javítás egyik kulcstényezője az oktatási rendszer minőségi fejlesztése volna.

 

 

 

 

A nagyinterjú a július 20-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.