Gazdaság

Élesen bírálja az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárását egy teológus a Focusban

/ 2012.05.08., kedd 18:28 /

Az Európai Bizottság úgy találja, érdemes szankcionálni egy keresztény, nemzeti liberális kormányt, az otromba mérleghamisítást és a milliárdos adósságokat viszont nem - írja „Magyarország szabadsága” című kommentárjában egy teológus a Focus című német hetilapban.

A Münchenben megjelenő hírmagazin cikkének szerzője, Ulrich Schacht szerint felmerül a kérdés, vajon a Magyarországot a saját szuverenitását érintő kérdésekben - például a nemzeti bank függetlensége és a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése miatt - fenyegető Európai Bizottságnak (EB) nem lennének-e súlyosabb problémái, például a gazdasági statisztikáit többször meghamisító és az egész Európai Uniót a csőd szélére vezető feneketlen „fiskális hordót", név szerint Görögországot illetően. Míg azonban Görögország esetében mindezek ellenére sem zárultak el az uniós pénzcsapok, addig - a korábbi szocialista kormányzat által maga mögött hagyott gigantikus államadóssággal küzdő - Magyarországot az EU-támogatások befagyasztásával tervezi szankcionálni Brüsszel.

Aki azonban így közelíti meg a kérdést, nem érti az EB és Magyarország között az Orbán-kormány hatalomra lépése óta folyó konfliktus lényegét - vélte Schacht. A szerző szerint Magyarország nem követett el szerződésszegést. Ehelyett a viszály oka, hogy a parlament az ország keresztény és nemzeti liberális öntudatában gyökerező új alaptörvényt fogadott el, amely a némethez hasonlóan Istenre hivatkozik, s a franciához hasonlóan a saját nyelv és kultúra fontosságát hangsúlyozza, így ezzel - mint fogalmazott - elvben ellentmond az EU univerzalisztikus karakterű, „neojakobinus boldogságdiktatúrává" való átértelmezésének.

Emiatt folytat lejárató hadjáratot Orbánnal szemben „a baloldali és álliberális eredetű, világias-materialista, haladó Európa" az „agresszív posztnacionalista hittérítő politikai- és médiakomplexum" segítségével - írta Schacht. A német közszolgálati adókon Magyarországot egy Fehéroroszországhoz hasonló diktatúraként festik le, amely a szerző olvasatában annak a jele, hogy a demagógia Brüsszelben és Berlinben sem ismer határokat.

„Az Európai Bizottság válaszút előtt áll Magyarország esetében: ha továbbra is Magyarország szuverenitásának megnyirbálására fog törekedni, végérvényesen igazolja, hogy (az EU) nem egy szabad projekt, hanem egy totalitárius kísérlet. Magyarország védelemre szoruló szabadsága ezért a miénk is" - zárta sorait a Svédországban élő író-teológus Schacht, aki az NDK-ban született. Államellenes uszítás miatt 1973-ban bebörtönözték, majd 1976-ban toloncolták ki az NSZK-ba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.