heti-valasz.hu/uzlet/az-iras-elsosorban-a-negyedszazaddal-ezelott-kezdodott-korszakra-fokuszal-44151

http://heti-valasz.hu/uzlet/az-iras-elsosorban-a-negyedszazaddal-ezelott-kezdodott-korszakra-fokuszal-44151

Gazdaság

Bajnai üzlettársának már 2008-ban kellett az LMP

/ 2013.07.10., szerda 14:10 /
Bajnai üzlettársának már 2008-ban kellett az LMP

Schiffer András lapunk cikksorozatából értesült arról, hogy a pártja alakulásakor feltűnt, nekik segítséget ajánló üzletember a Bajnai-hálózat kulcsfigurája volt. Feltáró interjúnk az LMP társelnökével a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

„Nem lényegtelen, ki milyen kapcsolatrendszereket használt a rendszerváltás után. Az aktanyilvánosságot nem azért követelem három éve, mert morális purifikátorként akarok fellépni, hogy akkor most leplezzünk le minden megbúvó spiont. Az érdekel, milyen kapcsolatrendszerek működtek a privatizáció hajnalán, s ezek mennyire szövik át a politikai-gazdasági elitet a mai napig. A Heti Válasz cikksorozata tanulságos volt" – utal az interjúban Schiffer András azon írásainkra (az I. részt lásd itt, a II. részt pedig itt), melyekben bemutattuk a Bajnai család ausztriai és magyarországi üzleti aktivitását.

„Amikor lapjukban azt olvastam, hogy a megénekelt üzleti kör egyik legfontosabb tagja Küllői Péter volt, dobtam egy hátast" – mondja az LMP társelnöke. Hozzáteszi: „Még neve sem volt a gyereknek 2008-ban, azt sem tudtuk, hogy LMP-nek fogjuk hívni, amikor jelzés érkezett az irányából, hogy úgymond érdeklődik irántunk." Schiffer úgy emlékszik: „Nekem fogalmam nem volt, kicsoda Küllői. Egyszer találkoztam vele, nem volt különösebb benyomásom, aztán egy héttel később hallottam vissza, hogy »segítené« az LMP-t, azzal a feltétellel, hogy kivonom magam a forgalomból. Akkoriban semmiféle rivalizálás nem volt az alakuló párton belül, teljesen abszurdnak tetszett a felvetés." 

A holnapi Heti Válaszban egyéb emlékeket is sorol a múltból Schiffer András, emellett bemutatjuk az általa „körülrajzolt" titokzatos támogatójelöltet. Küllői Péternek van egy ismert, filantróp énje: ő a beteg gyerekeket segítő Bátor Tábor, illetve Mosoly Alapítvány motorja. A Bajnai család és Küllői élete azonban már 1988-tól összefonódott. Az Együtt frontemberének édesapja, Bajnai György, Küllői, valamint a magas rangú ÁVH-sként jegyzett Komlós János fia egyaránt alapítója volt az állami bankok támogatásával beindított Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nek. Ugyanitt Bajnai Gordon is alkalmazásban állt, és később Küllőivel tandemben szegődött el a Creditanstalt értékpapírcégéhez, a CAIB Rt.-hez. Az 1998-ban megölt Fenyő János médiavállalkozásait is segítő Küllői az ezredfordulón igazgatósági, majd felügyelőbizottsági tagságot vállalt a Bajnai Gordon által vezetett Wallis Rt.-ben – és miként Schiffer András állítja, az LMP támogatásából is ki akarta venni a részét.

A Schiffer-interjú és további részletek a július 11-i Heti Válaszban. Lapunk – digitális formában – a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.