Gazdaság

Nincs engedmény a bankadóból

/ 2010.06.18., péntek 07:15 /
Nincs engedmény a bankadóból

A pénzügyi és gazdasági stabilizációt nevezte a legsürgetőbb feladatnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyarok a piacon Klub rendezvényén. A nemzeti fejlesztési minisztérium valamint a vidékfejlesztési tárcák vezetői pedig a bürokrácia és a jogszabályi környezet egyszerűsítése mellett a kis és középvállalkozói szektor előtérbe helyezését ígérték

A pénzügyi és gazdasági stabilizáció, az infláció megfékezésének időszaka lesz az idei második félév - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyarok a piacon Klub rendezvényén.

A tárcavezető szerint el kell oszlatni a hamis illúziókat: egy új kormány még kétharmados felhatalmazással sem tud két-három hét alatt gazdasági fordulatot hozni. Matolcsy György arra figyelmeztetett, hogy korántsem gyógyult még „a magyar beteg": egyelőre romlik az ország valamennyi makrogazdasági mutatója. Ezért az idei célja a második Orbán kormánynak a gazdaság további zuhanásának a megállítása.

A kormánynak a második félév alatt kell a jelenlegi öt százalék körüli szintről az év végére 3,8 százalékra szorítani az államháztartás hiányát. Ehhez Matolcsy György szerint egy komoly gazdasági program mellett elengedhetetlen a bankadó bevezetése. A nemzetgazdasági miniszter azt is megerősítette, hogy a 200 milliárd forintos bankadóban a kormány részéről semmilyen engedményt nem tud adni.

A miniszter úgy látja, a 29 pontból álló első akciótervvel megindult a gazdaságpolitikai fordulat, ennek nyomán 2011-12-ben a sikeres idei stabilizáció után elindulhat a gazdaság strukturális átalakításának időszaka, hogy beindulhasson a növekedés. Ennek főbb elemei az egykulcsos, 16 százalékos családi adózás és a társasági adó mérséklése.

Matolcsy György

A miniszter szerint az adóterhek és az adóbürokrácia csökkentése ösztönzőleg hat majd a gazdaságra, amelyet a nyáron társadalmi vitára bocsátandó második Széchenyi Terv egészít majd ki 2011-től. Matolcsy György arra is figyelmeztetett, hogy az új gazdasági programban más külgazdaságra, innovációs és energiapolitikára, közlekedési valamint turisztikai stratégiára lesz szükség a kilábaláshoz. Az Orbán kormánynak ugyanis a 2006-os és 2009-es megszorítások 5-10 évre nyúló árnyékában kell dolgozni - mondta.

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter a gazdasági fellendülés egyik kulcsának a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor megerősödését tartotta, ezért az uniós forrásokat feléjük kell terelni. Erre szükség is van, hiszen jelenleg a kkv-k mindösszesen 10 százalékkal részesülnek az európai forrásokból, míg 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak.

A kormány szándékai szerint a kkv-k arányát 40-50 százalékra növelnék az uniós támogatásokból. Az e forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és az átcsoportosítás. Ennek keretében átvizsgálnak mintegy 700, már megítélt nagyprojektet, s közülük a szükségtelen presztízsberuházásokat- ha még lehetséges - leállítanák.

A pályázatokban a bürokrácia csökkentését, a kifizetési határidők jelentős rövidítést ígérte a miniszter, s azt, hogy jelentősen egyszerűsítik majd a kiírásokat is. Az ehhez vezető út első lépéseként a szervezetek egyszerűsítését, összevonását jelölte meg Fellegi Tamás, amelyet még az nyáron véghez is visznek.

A közbeszerzések terén is hasonló célokat jelölt meg a miniszter: a szabályok egyszerűsítését és a rendszer átalakítását ígérte, egy, az uniós szabályoknak is megfelelő, a nemzeti patriotizmust erősítő irányba. Ennek érdekében a tárca már a nyáron módosításokat kezdeményez, s ősszel elkészülhet az új közbeszerzési törvény is - közölte a miniszter. Emellett a közbeszerzések átláthatósága és a korrupció visszaszorítása érdekében a zárt közbeszerzések számának drasztikus visszaszorítását vetette előre.

Fellegi Tamás

A vidék újbóli versenyképessé tételét nevezte a legfontosabb feladatnak a rendezvényen felszólaló Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, és példaként Ausztriát, Franciaországot hozta fel, ahogy a vidék vonzóbb az emberek számára, mint a nagyvárosok nyüzsgő világa. Ahhoz, hogy a magyar vidékbe visszatérjen az élet a tárcavezető szerint szükséges egy fiatal gazdákat támogató program, hogy ne vándoroljanak el; s a helyi feldolgozást és értékesítést meg kell szabadítani adminisztrációs terheiktől.

Kiemelt fontosságúnak nevezte a hungarikum-törvény megalkotását, amelyben a magyar termékek piacra jutását is segíteni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy két héten belül elkészül a másodlagos élelmiszervizsgálati rendszerről szóló törvény, amely gátat vetne annak, hogy Magyarország az unió „élelmiszer-szeméttelepe" legyen. E szabályozás véleménye szerint növelni tudja majd a magyar élelmiszerek piacát, mert azoknak majd nem kell a rossz minőségű, ám annál alacsonyabb árú importtal küzdeniük.

A miniszter sürgette a naprakész állami földnyilvántartás létrehozását, s a mezőgazdasági pályázati rendszer egyszerűsítését. Szerinte meg kell felezni a tárcához tartozó jogszabályokat: ezzel az ésszerűsítéssel pedig fel lehet gyorsítani a rendszer működését.

A rendezvényen felszólaló miniszterek a Magyarok a piacon Klub alapító tagjaitól - egyebek mellett az Abo Milltől, a Forest Papírtól, az Ilcsi Kozmetikumoktól, a Szamostól és az Univertől ‑ egy-egy bevásárlókocsinyi terméket kaptak. A klubalapítók ezzel demonstrálták, hogy milyen sokféle területen, milyen jó minőségben tudnak dolgozni a magyar kis és közepes vállalatok. A miniszterek a termékeket az árvízkárosultak javára ajánlották fel, s még délután eljuttatták a Magyar Vöröskereszthez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.