valasz.hu/uzlet/nyilaszaropiaci-innovacio-80-eve-128575

http://valasz.hu/uzlet/nyilaszaropiaci-innovacio-80-eve-128575

Gazdaság

Nyílászárópiaci innováció 80 éve

PR / 2018.05.16., szerda 18:40 /
Nyílászárópiaci innováció 80 éve

Összesen félmilliárd bukó/nyíló vasalat-garnitúrát értékesített 80 évvel ezelőtti megalakulása óta a németországi székhelyű Roto csoport, ezzel 55 országban ők érték el a legmagasabb eladási számot. A német Wirtschafts Woche magazin idén tavasszal a „2018. évi világpiaci vezető” címmel jutalmazta a céget.

A világszerte 18 üzemmel rendelkező, Magyarországon mintegy 650 alkalmazottnak munkát adó gyártó számára, idén kiemelt feladatot jelent új termékvonala, az NX Európai bevezetése. Ennek előkészületei áprilisban fordulnak élesbe Magyarországon.

  • Roto innovációk: az első bukó/nyíló vasalat és az első tetőtéri ablak
  • 40 % esély, hogy Roto vasalattal készült otthonunk bármely nyílászárója
  • A magyarországi dolgozók 50 %-a 10 évnél régebben dolgozik a cégnél

 

A St. Gallen Egyetem független elemzésére építő német gazdasági magazin a Rotónak adományozott címmel a vasalatgyártó cég azon 80 éves innovációját ismerte el, amely 1935-ban, az első ipari gyártású bukó/nyíló vasalat bevezetésével kezdődött. A cég egy másik újítása 1968-hoz köthető, amikor a világon elsőként a Roto üzemében készült felnyíló tetőtéri ablak.

Az innovációk sorában a 2018-as év is jelentős mérföldkövet jelent: idén kezdődik ugyanis az új szériás NX vasalatok bevezetése, amely megoldás még inkább kiszolgálja az ablakoktól elvárt XXI. századi energetikai és biztonsági követelményeket.

„Hónapok óta folynak az előkészületek, hogy a leghatékonyabban támogathassuk a gyártó cégek átállását az új modell alkalmazására.” - mondta el Mayer Kornél, a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. Termék és Marketing vezetője. A szakember szerint a nyílászárók minőségének megítélése során a köznyelv leginkább az profilok szerkezetét és az üvegezést tekinti mérvadónak, ugyanakkor gyakran megfeledkezik a vasalatok szerepéről. A cég számára kiemelten fontos, hogy azok a nyílászáró gyártók, akik Roto vasalatokat használnak fel, minőségi végtermékeket állíthassak elő. Kiemelt kérdés ez most az új termékvonal bevezetésekor. – „Terveink szerint gyártó partnereink mintegy 30 %-ához jutunk majd el idén, hogy a folyamatokat helyi szinten támogassuk. Ez nem újdonság gyártói gyakorlatunkban, hiszen a Rotónál évek óta működő LEAN rendszert alkalmazva gyakorta dolgozunk együtt gyártó partnereinkkel, azok hatékonyság növelést célzó projektjein.”

A cég innovatív vasalati megoldásai 50%-ban kereskedő partnereken, 50%-ban pedig közvetlenül a gyártóknak történő értékesítésen keresztül jutnak el a fogyasztókhoz. Ma Magyarországon 40% esély van rá, hogy otthoni nyílászárónk egyikét kinyitva Roto cégjelzést láthatunk a vasalaton. Szám szerint ez évi 500 000 vasalatot jelent.

Természetesen az innovációk sorából nem hiányozhatnak a mára szinte minden gyártótól elvárt „okos otthon” jellegű megoldások sem, amelyet a cég az idei Fensterbau Frontale kiállításon mutatott Nürnberg-ben. Az ilyen típusú műszaki megoldások között szerepelnek az üvegezést valamint a vasalatot érintő, és természetesen a vezeték nélküli működtetést szolgáló eszközök is.

A tudásmegosztás nem csupán termékeinek értékesítése kapcsán fontos a cég számára: ezt bizonyítja az itthon működő 27 faipari oktatási intézménnyel fennálló, hosszú évekre visszatekintő kapcsolata is. A cég mérnökei tanórák keretében adják át a korszerű nyílászárók gyártási technológiájának részleteit a tanulóknak.

A Lövőn álló gyár szép hosszú történelmet tudhat magáénak: 1901-ben Soproni Vasárugyár néven jött létre, míg az államosítás után az Elzett Művekként üzemelt. 1986 óta készülnek ebben a gyárban a minőségi Roto vasalatok, ahol a munkavállalók 50%-a legalább egy évtizede dolgozik.

További információ: www.roto.hu

Háttéradatok

A Roto csoport 2016. évi árbevétele közel 4900 fős alkalmazotti állomány mellett mintegy 630 millió Euró volt.

A Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. nettó árbevétele magyarországi értékesítéséből:

2016: 10.295.507 € - 3.204.946.106 Ft
2017: 11.538.595 € - 3.568.586.329 Ft

Magyarország mellett 14 környékbeli országot magában foglaló dél-kelet európai régió piacain realizálódó árbevétel meghaladta a nettó 11 mrd forintot (2017.), és 2018-ra nagyságrendileg 5% árbevétel növekedéssel számolnak.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.