Gazdaság

Nyírás és fejés

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

"Az első aratás" - így hívja a népnyelv a birkanyírást, amely e hetekben zajlik. Az idénymunka több országjáró csapatnak ad munkát, maguknak a juhászoknak azonban csak kevéssé jövedelmez. Nincs ipari háttér hazánkban ahhoz, hogy e terméket itthon dolgozzuk fel. A legendás panofix - pár hetes bárányok bőréből készíthető ruhaanyag - eltűnt. A gyapjú egy részét feldolgozza ugyan egy győri - külföldi tulajdonú - cég, e nyersanyag túlnyomó része azonban a határainkon túlra kerül.
A juhtej, a juhsajt keresett cikk az arab piacokon. A tejből a rendelkezésre állónál többet is feldolgozhatna a hazai ipar, így Szlovákiából importálják az anyagot a tejüzemek. A Dunántúlon nincs alkalmas feldolgozócég, így az ottani anyaállatokat nem fejik a juhászok. A békési, a hajdú-bihari üzemek feldolgozzák a környékbeli nyájaktól beérkezett anyagot. A juhászat belső nehézsége, hogy sok anyaállat ott is fejetlenül marad, ahol feldolgozóüzem várná a szállítmányt. A szakmát fáradságosan művelők állami támogatást is várnak ösztönzésként, erről azonban - a szokásos január helyett - csak április elején döntött a tárcaközi bizottság, s a pályázati kiírás várhatólag csak a hónap végén jelenik meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.